Bli en blomst etter døden

Svenske biologer har funnet opp en ny metode som gjør at døde ikke lenger skal gravlegges eller kremeres. I stedet kan de bli til blomsterjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Aftonbladet. Den svenske biologen Susanne Wiigh-Mäsak har forsket på hvordan lik kan tas opp igjen i kretsløpet på naturlig måte.

- Jeg ser gjerne meg selv som en hvit rododendron, sier hun til den svenske avisa.

Fjerner væske

Wiigh-Mäsak har forsket på å frysetørke lik. All væske blir fjernet fra kroppen, og etter tørkingen veier kroppen rundt 30 kilo. Kroppen blir til et pulver med svært mye næring - og således til god blomsterjord.

På mange kirkegårder er vanlige begravelser et problem. Av forskjellige årsaker går ikke de døde kroppene alltid raskt nok i forråtnelse. På 60- og 70-tallet ble mange lik pakket i plastsvøper før begravelsen. Det førte til at den naturlige forråtnselsesprosessen ble stoppet. Vanligvis kan gravene brukes om igjen etter 25 år, og når dette ikke er mulig, får kirkegårdene et grotesk plassproblem.

<Den nye metoden er miljøvennlig, i tillegg til den symbolske effekten: Blomstene som plantes på graven, vokser ekstra godt i den gode jorden. Den avdøde tas opp igjen direkte i naturens kretsløp, og de etterlatte får ekstra glede av skjønnheten på gravstedet.

Maiskister

Kisten skal lages av nedbrytbar mais, ifølge forskeren. Mens svenskene vanligvis senker kistene to meter ned i bakken, må de miljøvennlige maiskistene bare senkes rundt 40 centimeter.

Den svenske riksdagen skal allerede denne måneden ta stilling til den nye begravelsesmetoden og se om de må komme med en lovendring før metoden kan tas i bruk. Svenska Kyrkan synes metoden er interessant, og Jönköpings kyrkogårdsförvaltning planlegger allerede å ta metoden i bruk.

Begravelsesritualet i kirken kan forbli det samme selv om den nye formen for begravelse tas i bruk. Men nedsenkningen av kisten blir annerledes: Kisten skal bare være 1x1x0,1 meter, og det skal legges matjord både over og under kisten. Deretter plantes blomsten eller busken man ønsker over kisten.

På hjemmesiden til

Fonus

stemmer svenskene over det nye begravelsesalternativet. Mer enn 50 prosent ønsker seg en økologisk begravelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer