Bli en øm kvinne - få jobb

Tøffe, selvhevdende og synlig ambisiøse kvinner er ikke ønsket i sjefsstillinger. Norske ledere etterspør de myke, moderlige og omsorgsfulle kvinnene. - Kvinner som skal gjøre suksess må være kvinner , sier administrerende direktør i Kontura Search & Selection AS, Per Inge Hjertaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rendyrk det kvinnelige i deg! Det er ditt beste konkurransefortrinn, er det klare rådet fra hodejeger Per Inge Hjertaker til unge kvinner som vil gjøre karriere.

Dagbladet har snakket med en rekke mennesker som har som jobb å skaffe mellomledere og toppsjefer til privat og offentlig virksomhet. De påpeker alle at «kvinnelighet» er stadig mer etterspurt blant norske toppsjefer. De tøffe, pågående og tydelig ambisiøse kvinnene vegrer man seg derimot for.

- Mitt inntrykk er at norske toppledere er stadig mer interessert i egenskaper som kvinner er kjent for. De ønsker seg omsorgsfulle, deltakende kvinner uten spisse albuer som evner å ha mange baller i lufta. Kvinner som evner å få et team til å fungere er de som vil gjøre suksess, mener Hjertaker.

Florence Nightingale

Tida er over for kvinner som Gro Harlem Brundtland som har kjempet seg fram i en mannsverden og derfor tilegnet seg menns atferd, mener han.

- Men blir ikke disse myke kvinnene bare omsorgspersonene i bedriftene mens gutta raser forbi helt til topps?

- Jeg har ikke noe godt svar på det. Jeg tror nok dessverre det er mange i dag som blir brukt som en slags Florence Nightingale i en organisasjon. Men jo flere kvinner som kommer inn - jo flere støttespillere får man slik at man kan nå helt til topps, mener han.

Moderer deg!

- Sterke kvinner virker skremmende på menn. Mange ledere sammenlikner kvinnelige ansatte med sine hjemmeværende koner - og vil ha en slik på jobb også, sier senior manager Anne Grethe Solberg i Ernst & Young.

Selv er hun ikke bare begeistret for dette.

- Men min erfaring er at de tradisjonelle feminine egenskapene er noe arbeidsgivere og ledere ønsker seg i dag.

Hun mener kvinner har et smalere spillerom enn menn.

- Kvinner må hele tida balansere på en stram line mellom det å være synlig uten å være selvhevdende. De må for all del ikke miste sin femininitet.

Skal selvbevisste, karriereorienterte kvinner lykkes, bør de først moderere seg et par hakk, mener Solberg.

Vi er ikke der

Terje Wiig, administrerende direktør i Korn/Ferry International - verdens største rekrutteringsfirma - oppsummerer hvilke kvinner som foretrekkes av norske ledere.

  • De som klarer å få fram sine ambisjoner uten å være «bitchy»
  • De som er ydmyke på intervju og i forhold til sine arbeidskolleger.
  • De som er sikre uten å være sjølsikre.

- Det nytter ikke å være den type kvinne som brøyter vei - vi er ikke der ennå, fastslår han.

Samtidig understreker han at spesielt selvhevdende menn heller ikke er favoritter.

Forbigås

En undersøkelse foretatt av Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning underbygger rekrutteringsagentenes erfaring. Hun har studert saker hvor kvinner mener seg forbigått og som har klaget til Likestillingsombudet. Arbeidsgiverne argumenterer enten med at de ønsker nytt blod i bedriften - hvis det er en intern kvinnelig søker. Motsatt argumenterer de med kontinuitet hvis en mann i organisasjonen lenge har vært påtenkt jobben. Den tredje argumentasjonen arbeidsgiverne bruker er at «kvinnen er uegnet». Og da er problemet slett ikke at de er overdrevent feminine. De uegnete kvinnene blir tvert imot beskrevet som for dominerende, for arrogante og for selvhevdende, konstaterer hun i sin rapport.

- Dette kjenner jeg igjen fra min jobb, konstaterer likestillingsleder ved Universitetet i Tromsø, Tone Holmen. I Tromsø er 90 prosent av professorene menn.

- Som kvinne skal du gå stille i dørene. Det er de muntre, omsorgsfulle kvinnene som får jobb. De dyktige, pågående kvinnene blir raskt en trussel. Menn slutter aldri å ville ha omsorg, mener Holmen.

KONEBEHOV: Mange ledere sammenlikner kvinnelige ansatte med sine hjemmeværende koner - og vil ha en slik på jobb også, sier senior manager Anne Grethe Solberg i Ernst & Young.