ISKALDT: Forholdet mellom Israel og deres viktigste allierte, USA, falt ned på et bunnivå etter den omstridte talen den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu holdt i Kongressen for noen uker siden. Nå sier Barack Obama han er bekymret for "Bibis" valgkamputtalelser om at palestinerne ikke kommer til å få en egen stat mens han er statsminister. Her er president Barack Obama avbildet med Netanyahu i 2010. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix
ISKALDT: Forholdet mellom Israel og deres viktigste allierte, USA, falt ned på et bunnivå etter den omstridte talen den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu holdt i Kongressen for noen uker siden. Nå sier Barack Obama han er bekymret for "Bibis" valgkamputtalelser om at palestinerne ikke kommer til å få en egen stat mens han er statsminister. Her er president Barack Obama avbildet med Netanyahu i 2010. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpixVis mer

- Bli ferdig med raserianfallet ditt, herr president

Senator John McCain anklager Obama for å lide av vrangstillinger og la personlige følelser komme i veien for politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny ordkrig har brutt ut mellom republikanerne og demokratene i USA, i kjølvannet av Benjamin Netanyahus omstridte tale i Kongressen for et par uker siden.

Nå er det senator John McCain som hudfletter president Barack Obama etter hans respons på den overraskende valgseieren til den israelske statsministeren.

- Presidenten burde bare bli ferdig med det. Bli ferdig med det - bli ferdig med raserianfallet ditt, herr president. Det er på tide å jobbe sammen med våre israelske venner og prøve å demme opp for dette tidevannet med IS (Den Islamske Staten) og den iranske frammarsjen gjennom regionen.

Bekymret I forrige uke sa president Obama at han er bekymret for Netanyahus uttalelser under valgkampen om at han er imot dannelsen av en palestinsk stat.

- Vi fortsetter å mene at en tostatsløsning er den eneste veien mot langsiktig sikkerhet for Israel, sa Obama til Huffington Post på fredag.

- Gitt hans uttalelser før valget, kommer det til å bli vanskelig å finne en vei videre hvor folk seriøst tror at forhandlinger er mulige. Vi tar ham på ordet når han sier at dette ikke kommer til å skje mens han er statsminister. Så derfor må vi evaluere andre tilgjengelie muligheter for å sikre oss mot en kaotisk situasjon i regionen.

- Vrangforestillinger Senator John McCain sier til CNNs State of the Nation at Netanyahus uttalelser er amerikanernes minste problem, og påpeker blant annet at tusenvis blir slaktet av IS.

- Presidentens prioriteringer er så på jordet at det er helt utrolig, sier McCain, som mener Obama lar sine personlige problemer med Netanyahu komme i veien for politikken.

- Enten det, eller så er han preget av vrangforestillinger.

Omstridt tale Netanyahu holdt en tale i Kongressen to uker før valget i Israel, etter invitasjon fra presidenten i Representantenes hus, republikaneren John Boehner.

Invitasjonen førte til at forholdet mellom Israel og landets viktigste allierte USA har falt ned til et nytt bunnivå, både fordi invitasjonen var et grovt brudd på protokollen og fordi talen blir sett på som en innblanding i USAs politikk.

En sterkt engasjert Netanyahu advarte blant annet mot at avtalen som president Barack Obama forsøker å forhandle fram med Iran, bare vil gjøre det lettere for Iran å utvikle atomvåpen og sette verdensfreden i fare.

Sinte og frustrerte Mange demokrater mener han aldri skulle ha vært invitert, og rundt 60 demokratiske medlemmer boikottet talen. Andre som var til stede, virket frustrerte og rasende over det de hadde hørt.

- Jeg var på randen av tårer, sorgfull over hans fornærmende og nedlatende holdning til USA og vår kjennskap til trusselen som Iran representerer, og til vår klare holdning mot spredning av atomvåpen, sa mindretallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus etter talen.

Hun var gjerne blant de siste som reiste seg da kongressmedlemmene til sammen 26 ganger ga Netanyahu stående applaus.

Flere andre demokrater, blant dem senatorene Robert Menendez og Chuck Schumer, ga derimot sterk støtte til Netanyahu.

Alliert med republikanerne Robert Danin i Council on Foreign Affairs sier at en tydelig endring er på gang når Netanyahu så tydelig allierer seg med Republikanerne mot Obama.

Republikanerne har de siste årene framstått som en sterkere støttespiller for Israel enn Demokratene, som er det partiet det store flertallet av amerikanske jøder stemmer på. Langt over 70 prosent av dem stemte på Obama.

Konservative evangeliske kristne, som er en viktig del av det republikanske grunnfjellet, er etter hvert langt mer ukritiske tilhengere av Israel enn mange jøder, som er blitt stadig mer skeptiske til den retningen Israel har tatt under Netanyahu.

Amerikanske jøder, som selv har kjent på diskriminering i USA, har ifølge meningsmålinger kamp mot diskriminering som et av sine viktigste prinsipper, og er de mest lojale demokratiske velgerne nest etter afroamerikanerne.

KRITISERER PRESIDENTEN: Senator John McCain mener Obama lider av vrangforestillinger og lar sine personlige følelser komme i veien for politikken. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix
KRITISERER PRESIDENTEN: Senator John McCain mener Obama lider av vrangforestillinger og lar sine personlige følelser komme i veien for politikken. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix Vis mer