Bli ferdig!

NEW YORK (Dagbladet ): - Ta med stemmesedler som blir funnet under manuell telling, sier 60 prosent av amerikanske velgere, mens republikanere og demokrater venter på hva Floridas høyesterett sier etter gårsdagens høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går argumenterte George W. Bush og republikanerne mot at presidentvalget skal avgjøres ved manuell opptelling i tre tungt demokratiske distrikter i Florida. De mener menneskelig svikt og demokrater som ønsker seg Al Gore som president, gjør manuell opptelling uetterrettelig.

Valgrot

Al Gore og demokratene mener hver stemme må telles med, og at velgerne i de tre distriktene har krav på å bli tatt på alvor.

Ifølge meningsmålingen til CNN, USA Today og Gallup er det amerikanske folket på Gores side. 53 prosent støtter at Gore-leiren har gått rettens vei for å sikre at manuell opptelling får skje. 45 prosent er imot.

Hvor mye lenger de vil vente, er derimot mer usikkert. Så mange som 48 prosent sier at de begynner å bli utålmodige, mens 51 prosent sier at de er villige til å vente litt lenger.

Bare 10 prosent anser det uendelige presidentvalget som en konstitusjonell krise, mens 44 prosent ser på valgrotet som et alvorlig problem. 79 prosent sier at det aldri vil være mulig å skaffe seg en nøyaktig oversikt over stemmene i Florida.

Håp for Gore

Hvis Gore blir valgt til president, sier 80 prosent at de vil akseptere ham som lovlig valgt, mens 86 prosent sier det samme om Bush.

Da håndopptellinga nærmet seg slutten i Broward i går, hadde Al Gore fått 114 stemmer i tillegg til dem han hadde fra før i distriktet. Rundt en halv million stemmer ble talt opp i Broward, og ifølge offisielle tall leder Bush med 930 stemmer i delstaten Florida.

Er tallet fra Broward et signal for Palm Beach og Miami, skal det godt gjøres for Gore å gå forbi Bush. Særlig fordi over 1400 forhåndsstemmer fra utlandet også høyst sannsynlig vil telles opp, etter at de fredag ble avvist fordi de manglet det Floridas lov krever.

Siste paragrafrunde går derfor nå om det som kalles «dimple» eller «pregnant chad». Det er markeringen i valghullkortet som ikke har fått trykket ut papirbiten som viser hvem man har valgt, men som har merker etter forsøk. Velgerens intensjoner må følges, er argumentet fra demokratene. Gir Floridas høyesterett demokratene rett, kan Al Gore fremdeles ha håp om Det hvite hus.

BUSH-MANN: En Bush-tilhenger tok med seg barna og demonstrerte foran stedet der George W. Bush bor i Texas.
HULL FOR HULL: Dommer Charles Burton (t.v.) og advokaten John Bolton fra republikanerne sjekker hullene i avgitte stemmesedler fra Palm Beach.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer