<strong>OPPRØRT:</strong> - Jeg er opprørt over hva slags holdninger prøvepresset skaper blant lærere og skoleledelse, sier Elevorganisasjonens leder Andreas Borud. Foto: Thomas Rasmus Skaug.
OPPRØRT: - Jeg er opprørt over hva slags holdninger prøvepresset skaper blant lærere og skoleledelse, sier Elevorganisasjonens leder Andreas Borud. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer

- Bli hjemme, du kan trekke ned skolens test-resultater

Det er beskjeden svake elever skal ha fått før nasjonale skoleprøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Elev- og foreldreorganisasjoner forteller til Dagbladet at resultatjag og konkurranse mellom skolene har fått lærere til å be elever holde seg borte på nasjonale prøver.

De nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk lesing, hvor nivået måles på skoler over hele landet, får nå skarp kritikk, blant annet i Magnus Marsdals nye bok «Kunnskapsbløffen» som Dagbladet omtalte i går.

- Hold deg borte Andreas Borud, leder i Elevorganisasjonen, er opprørt over hva slags holdninger prøvepresset skaper blant lærere og skoleledelse.

- I mange skoler blir prøveresultatene viktigere enn læringen, sier han til Dagbladet.

I Elevorganisasjonen har de hørt om flere tilfeller av at elever har blitt bedt om å holde seg hjemme på nasjonale prøver. På kort varsel etter Dagbladets henvendelse i går snakket Borud med sine medarbeidere, og fant fram til et konkret tilfelle.

- I fjor høst ringte en elev på østlandet inn og fortalte at en lærer hadde bedt ham, veldig diskret, om å ikke delta på den nasjonale prøven i lesing, forteller Borud.

- Tar hintet Læreren skal ha sagt at «jeg kommer ikke til å holde det mot deg hvis du ikke er her den timen», og: «er du sikker på at du vil delta på den prøven?».

- De fleste tar hintet etter en slik beskjed, og eleven ringte oss og spurte om det var greit at han ikke deltok, og om det var greit at læreren ba ham om noe sånt, sier Borud.

Det syntes Elevorganisasjonen ikke var greit i det hele tatt.

- De nasjonale prøvene skal kartlegge situasjonen så realistisk som mulig, og da kan man ikke holde elever borte, sier Borud.

- Drilles Også lederen for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Loveleen Rihel Brenna, sier at elever har blitt bedt om å holde seg borte. Hun sier at dette må ha vært før systemet for nasjonale prøver ble lagt om for fem år siden.

- Vi har fått telefoner fra foreldre om at deres barn ikke bør komme i klassen den dagen det er nasjonale prøver, fordi de trekker ned snittet, og at noen blir tatt ut av undervisningen for å bli drillet før nasjonale prøver, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Brenna er oppfølgingen av nasjonale prøver veldig varierende.

- Når de får resultatene på nasjonale prøver, må skolene formidle til foreldrene at «her står barnet ditt, her er progresjonsplanen vi har», sier Loveleen Rihel Brenna.

- Lettvint løsning Andreas Borud er svært kritisk til all testingen i skolen. At Oslo har egne Oslo-prøver i tillegg til de nasjonale prøvene, har han liten sans for.

- I Oslo mener de at testing er en lettvint løsning på alle problemene de har, sier Andreas Borud.

Ap vil granske Oslo-skolen

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn sier at det er svært alvorlige påstander om Oslo-skolen som kommer fram i Magnus Marsdals bok Kunnskapsbløffen som Dagbladet omtalte i går. Ap fremmer nå privat forslag i Oslo bystyre om en uavhengig gjennomgang.
- Hvis påstandene er riktige, betyr det at elever ikke har fått den oppfølgingen de har krav på, sier Rieber-Mohn.
- Skolebyråd Torger Ødegaard (H) avviser juksepåstandene?
- Her står påstand mot påstand, sier Rieber-Mohn, og legger til at det ikke er første gang det kommer juksepåstander mot Oslo-skolen.
- Det nye er at så mange lærere nå bekrefter disse påstandene. Det at man har et system med rangering av skolene etter resultater og individuell avlønning av rektorer, kan være elementer som gjør det fristende å ta snarveier, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer