- Bli hjemme

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen oppfordrer nordmenn til å holde seg unna utsatte land.

H1N1:
Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Til tross for at antall nordmenn som kommer hjem fra utenlandsreiser smittes av influensaen øker, trappes det nå ned på laboratorietesting av mistenkte tilfeller.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
H1N1: Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Til tross for at antall nordmenn som kommer hjem fra utenlandsreiser smittes av influensaen øker, trappes det nå ned på laboratorietesting av mistenkte tilfeller. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen ber nordmenn avlyse feriereiser til land hvor den såkalte svineinfluensaen er mest utbredt.

- Bli hjemme. Ikke reis til de landene der smitten er mest utbredt, sier Andersen til VG.

Smittevernprofessoren oppfordrer særlig nordmenn til å holde seg unna land som Storbritannia, Spania, USA, Mexico og Australia framover, og hun frykter at vi vil få se resultatet av feriereisene når skolene starter igjen.

- Vi må tenke på at svineinfluensaen har en høyere dødelighet enn den vanlige. Globalt er den i dag 0,6, seks ganger høyere enn ved vanlig influensa som har en dødelighet på under 0,1 prosent, sier Andersen.

Større risiko

Smittevernoverlege Andreas Radtke ved St. Olavs hospital i Trondheim understreker også at man utsetter seg for fare ved å reise, men oppfordrer likevel ikke folk til å bli hjemme.

- Det er uheldig å reise til steder med høy smitte. Man pådrar seg helt klart en større risiko enn andre for å få sykdommen, sier han til VG.

Bjørg Marit Andersen mener helsemyndighetene undervurderer trusselen fra H1N1-viruset.

- Helsemyndighetene må bli mer aktive når det gjelder smittevern i befolkningen. De tar for lett på influensaen, sier smittevernsprofessoren, som mener at det legges for mye vekt på en vaksine som ennå ikke er tilgjengelig.

For sent

- Vi må belage oss på å måtte ri av den første bølgen med syke uten vaksine, bekrefter overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Også han advarer mot utenlandsreiser, men mener at det er for sent å be folk om å holde seg hjemme.

- Man utsetter seg for en større risiko ved å reise ut., deter helt klart. men dette viruset er alt over oss. Man kan bli smittet over alt og vi stopper ikke denne pandemien uansett, sier Blystad til VG. (©NTB)

SMITTET?
 Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa etter at det mandag ble bekreftet at sykdommen er kommet til Europa.
Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
SMITTET? Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa etter at det mandag ble bekreftet at sykdommen er kommet til Europa. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer