- Bli i gatene til presidenten går av

Hundretusener demonstrerer i Kairo. Minst fire drept i sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kveldens fyrverkeri fra presidentpalasset i Kairo har fått den stikk motsatte effekten av den folkefesten president Mohamed Mursi (61) hadde planlagt.

Dette er ettårsdagen for presidentinnsettelsen, og isteden for fest melder de internasjonale nyhetsbyråene om amper stemning og det første dødsofferet i dag i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Egypts folkevalgte president.

Ifølge BBCs reportere i den egypiske hovedstaden søndag kveld har opposisjonsleder oppfordret de sterkt presidentkritiske menneskemengdene til å bli i gatene helt til Mursi går av.

- Største protest i historien — Det er den største protesten i Egypts historie, sier en kilde i det militære til nyhetsbyrået AFP. Han bruker «millioner» for å tallfeste antallet tilhengere og motstandere i presidenten i gater over hele landet søndag

På Tahrir-plassen i Kairo har flere enn 200 000 egyptere samlet seg for å kreve at presidenten går av. Det er den største demonstrasjonen på plassen siden protestene mot Hosni Mubarak i 2011.

Minst fire nyedødsofre Rundt en million mennesker er samlet på Tahrirplassen, området rundt presidentpalasset og andre gater og plasser i hovedstaden.

 TAHRIRPLASSEN SØNDAG KVELD:  President Mohamed Mursi byr på fyverkeri på ettårsdagen for innsettelsen, men blir møtt av en massiv protestbevegelse. Demonstranter har kastet stein og brannbomber mot hovedkvarteret til presidentens parti Det muslimske brorskap. FOTO: Amr Nabil, AP/NTB Scanpix.
TAHRIRPLASSEN SØNDAG KVELD: President Mohamed Mursi byr på fyverkeri på ettårsdagen for innsettelsen, men blir møtt av en massiv protestbevegelse. Demonstranter har kastet stein og brannbomber mot hovedkvarteret til presidentens parti Det muslimske brorskap. FOTO: Amr Nabil, AP/NTB Scanpix. Vis mer

I hele dag har det vært store folkemengder også i den nest største byen Alexandria og andre byer i Egypt.

Flere nyhetsbyråer melder med det egyptiske sikkerhetspolitiet som kilde at en mann ble drept og 40 skadd i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av presidenten i Beni Suef, om lag 115 kilometer sør for Kairo.

Flere meldinger om at drepte Mursi-motstanderen ble skutt av maskerte menn, er ikke bekreftet.

Seint søndag kveld opplyste egyptiske tjenestemenn at en demonstrant drept da væpnede menn på en motorsykkel skjøt mot en folkemengde i byen Assiut.

 HYLLER NASSER (1918 - 1970):  I millionbyen Alexandria bar demonstranter protestplakater mot president Mohamed Mursi og USAs Egypt-ambassadør Anne Patterson - med røde kryss over ansiktene. Den amerikanske ambassadøren har kommet med kontroversielle uttalelser tidligere i uka med det opposisjonen oppfatter som advarsler til dem og partsinlegg til støtte for presidenten. Den høyeste fanen uten kryss er av Egypts tidligere president Gamal Abdel Nasser, som regjerte fra 1956 til sin død i 1970. FOTO: Asmaa Waguih, Reuters/NTB Scanpix.
HYLLER NASSER (1918 - 1970): I millionbyen Alexandria bar demonstranter protestplakater mot president Mohamed Mursi og USAs Egypt-ambassadør Anne Patterson - med røde kryss over ansiktene. Den amerikanske ambassadøren har kommet med kontroversielle uttalelser tidligere i uka med det opposisjonen oppfatter som advarsler til dem og partsinlegg til støtte for presidenten. Den høyeste fanen uten kryss er av Egypts tidligere president Gamal Abdel Nasser, som regjerte fra 1956 til sin død i 1970. FOTO: Asmaa Waguih, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal til ytterligere to ha blitt drept i byen søndag.

I Kairo i kveld har demonstranter kastet stein og bensinbomber mot hovedkvarteret til presidentens parti Det muslimske brorskapet.

Hovedkvarteret er skjermet med sandsekker og andre sperringer, og partifolk inne i lokalene sa til nyhetsbyrået AFP ved 21-tiden at demonstrantene ikke har tatt seg inn.

- Bare president for sine egne Demonstrasjonene mot Mursi foran hans egen ettårsfeiring søndag, har pågått hele uka i en rekke byer.

I alt åtte mennesker er drept før kveldens stormønstring.

 SLAGORD MOT MURSI:  Demonstranter samlet utenfor presidentpalasset i Kairo søndag kveld. FOTO: Hassan Ammar, AP/NTB Scanpix.
SLAGORD MOT MURSI: Demonstranter samlet utenfor presidentpalasset i Kairo søndag kveld. FOTO: Hassan Ammar, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Hovedanklagen mot Mursi er at han har brukt valgseiren til å sikre sin egen nære krets og Det muslimske brorskap - og ikke være en president for hele Egypt.