Erna Solberg om nye coronatiltak:

- Bli i Norge

Regjeringen innfører skjenkestopp ved midnatt og fraråder alle reiser ut av Norge. Også om munnbind, hjemmekontor, breddefotball og testing kommer det nå nye beskjeder.

Publisert
Sist oppdatert

LEKNES (Dagbladet): - Vi skal huske på en ting: Det er mange mennesker med underliggende sykdommer som er engstelige når det nå blusser opp. Det lager veldige begrensninger i deres liv hvis vi andre ikke klarer å oppføre oss, sier statsminister Erna Solberg (H) i dette intervjuet med Dagbladet.

<strong>NYE RÅD:</strong> Statsminister Erna Solberg (H) fraråder reiser utenlands og ber alle kollektivreisende bruke munnbind i rushtida. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) fraråder reiser utenlands og ber alle kollektivreisende bruke munnbind i rushtida. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

På reise i Lofoten forklarer hun at regjeringen nå ser seg nødt til å stramme inn igjen. Blant de mest skjerpede tiltakene er skjenkestopp ved midnatt:

- Vi stenger alkoholserveringen klokken 24.00. Det er en sammenheng mellom alkoholkonsum og hvordan du oppfører deg. Dette er kanskje den største innstrammingen som vi gjør nå, sier Solberg.

- Bli i Norge

Det gjøres endringer i røde land og regioner, men statsminister Erna Solberg sier regjeringen nå går enda lenger. I praksis frarådes nå alle nordmenn å reise ut av landet.

- Vi anbefaler at nordmenn lar være å reise til utlandet, med mindre det er helt nødvendig. Nå er smitten så oppadgående rundt omkring. Vi forbyr det ikke, det vil være grønne land fortsatt, men anbefalingen er veldig tydelig: Det er best at du blir i Norge nå.

Solberg varslet allerede torsdag at planlagte lettelser i coronarestriksjonene settes på vent. Det spøker for breddefotballen, med andre ord. Sesongen kan ryke.

- Kamper kan vi iallfall ikke åpne for før vi har gjort en ny vurdering, sier hun.

Hjemmekontor

Også når det gjelder hjemmekontor kommer regjeringen nå med nye anbefalinger. Bakgrunnen er smittefrykt i kollektivtrafikken når skoler, utdanningsinstitusjoner og arbeidsplasser starter opp igjen for fullt etter sommerferien.

TILBAKE: Statsminister Erna Solberg møtte pressen torsdag ettermiddag pressen for å svare på spørsmål om coronasituasjonen. Video: Jeanette Nyhammer Vik. Reporter: Halldor Hustadnes Vis mer

- Vi anbefaler at arbeidsgivere tilrettelegger for at halvparten av de ansatte har hjemmekontor, der dette er mulig. Å få ned antallet som reiser kollektivt i rushtiden er viktig, sier Solberg.

Som varslet på forhånd kommer myndighetene nå også med nye signaler og beskjeder når det gjelder bruk av munnbind.

Munnbind

- Det blir ikke et påbud om munnbind, men folk må forberede seg på at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind ved kollektivreiser i rushtrafikken, sier statsministeren.

<strong>MUNNBIND:</strong> Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på vei til Lofoten fredag. Nå blir det også anbefalt munnbind i kollektivtrafikken. Foto: Christian Roth Christensen
MUNNBIND: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på vei til Lofoten fredag. Nå blir det også anbefalt munnbind i kollektivtrafikken. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Helsemyndighetene har så langt ikke kommet med noen entydig anbefaling om bruk av munnbind, slik tilfellet er i flere andre land. Statsministeren sier regjeringen nå har «presset de litt».

- Vi har presset de litt på at det er noen situasjoner der enmetersregelen ikke så lett kan praktiseres, og der er det mer naturlig å bruke munnbind, sier Solberg, som legger til at også smittesporing er vanskelig ved kollektivtransport, fordi det naturlig nok ikke finnes oversikt over hvem som reiser sammen.

Munnbind-krav

Om det bare er en anbefaling som kommer når det gjelder munnbind ved kollektivreiser, er statsministeren tydelig på at alle reisende fra røde land bør beholde munnbindet på fra flyplassen og til de er trygt hjemme.

- Alle som kommer fra røde land og skal i karantene, pålegges å ikke ta av seg munnbindet før de er kommet hjem, sier hun.

Solberg sier regjeringen også jobber med bedre testing av alle reisende inn til Norge.

- Vi advarer ikke utlendinger mot å komme til Norge, for vi har fortsatt mye lavere smitte enn andre land. Men vi vil arbeide med å sette opp teststasjoner og følge opp dette tettere. Det er viktig for jobbene i Norge at reiselivet også kan være åpent, sier hun.

Forberedt på økt smitte

På spørsmål fra Dagbladet om regjeringen åpnet opp for tidlig for reiser til utlandet, svarer Erna Solberg som følger:

- Det er viktig å huske på at vi sa at det kunne bli mer smitte når vi åpnet opp. Når mange land har åpnet samtidig, er det mange som har reist. Da endrer smittesituasjonen seg.

Solberg understreker at tallene så langt viser at hovedtyngden i smitten har kommet fra røde og ikke grønne land.

- Det er litt smitte på arbeidsinnvandring, men de blir stort sett tatt i testingen. Så vi ser ikke nødvendigvis noen stor spredning blant disse, sier statsministeren.

Hun reiser i stedet spørsmålet om alle har vært like flinke til å følge smittereglene.

- Det gjelder blant annet om folk går i karantene, når de skal i karantene, sier Solberg, som også uttrykker bekymring for smitteveksten blant unge voksne.

Ikke skråsikker

Hvor vidt de nye og skjerpede tiltakene vil føre til at smittetallene i Norge igjen går ned, kommer statsministeren med et klart og tydelig forbehold.

- Vi skal ikke være skråsikre eller trygge på noe som helst. Det aller viktigste er hvordan jeg og du oppfører oss. At vi respekterer reglene. Vi har åpnet for at folk skal ha en jobb og ha det hyggelig, men vi må faktisk passe på, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer