GI GJERNE GASS: - Gi gjerne gass, men gjør det på riktig måte, var budskapet fra Jonas Gahr Støre under Oljeindustriens Landsforenings årsmøte i dag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror gass kan ha en nøkkelrolle i olje- og gassnæringens rolle i møte med klimautfordringene. Her fra Støres reise til Washington i august. Foto: Linus Sundahl-Djerf
GI GJERNE GASS: - Gi gjerne gass, men gjør det på riktig måte, var budskapet fra Jonas Gahr Støre under Oljeindustriens Landsforenings årsmøte i dag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror gass kan ha en nøkkelrolle i olje- og gassnæringens rolle i møte med klimautfordringene. Her fra Støres reise til Washington i august. Foto: Linus Sundahl-DjerfVis mer

- Bli ikke fartsblinde!

Jonas Gahr Støre advarer oljebransjen mot å gi full gass, på feil måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte oljeindustrien mot å lene seg for langt tilbake etter nye gigantiske oljefunn.

- Gi gjerne full gass, om dere gjør det på den rette måten. Men bli ikke fartsblinde, sa Støre under sin tale til Oljeindustriens landsforening i dag.

- Vår gass er bare relevant om vi fortsetter å produsere den effektivt, mindre forurensende og om vi tar hensyn til utviklingen i Europa. Vi er en kontrastnasjon når vi ser rundt oss i Europa. Da må vi ikke sette oss tilbake og juble over nye funn og si at mer av det gamle er godt nok for oss, sa Støre og understreket:

- Det er kunnskapen som vil avgjøre. Det vil ligge nye stolte kapitler i det, også for oss.

Statsministerens vikar
Støre var statsministerens vikar, mens Jens Stoltenberg som kjent hadde et langt viktigere møte i Washington. Støre benyttet anledningen til å peke ut gass som en mulig løsning på klimautfordringene framover.

Men utenriksministeren understreket også viktigheten av å behovet for teknologisk nyvinninger i norsk oljeindustri.

- Alle værtegn bekrefter hvor reell og alvorlig klimaendringene er. Det som kom fra IPCC viser hvor alvorlig det er, og nye oppdateringer er ventet om kort tid. Du skal være godt plassert på politikkens ytterkant for å ikke gå med på det. Samtidig er våre dilemma utrykk for ligninger som ikke går opp, som ikke lar seg løse samtidig. Verden trenger mer energi. Mye av denne energien kommer til å bli produsert fossilt, sa han og la til:

- Det er i beste fall lang vei å gå før fornybar energi kan erstatte fossil energi.
Ut mot SV
Støre brukte også talen sin til å helle kaldt vann årene på oljeindustriens argeste kritikere, deriblant hans egen regjeringspartner SV.

-  For noen er svaret at vi trapper ned letingen på olje og gass, og at vi ikke åpner opp nordområdene. Logisk og besnærende. Da vil vi direkte og indirekte bidra til å tvinge teknologien over på fornybar. Det mener jeg er rett på et punkt. Men hvis vi forholder oss til klimaregnskapet, om det vi faktisk gjør bidrar til reduksjon i globale utslipp, tror jeg like gjerne det kan være omvendt, sa Støre.

Større globale kutt
Selv med stort press på oljeindustriene til å bli mer miljøvennlig og til å utvikle nye teknologiske løsninger, viste Støre til at det ikke vil bidra i like stor grad som andre kutt globalt.

- De vil være lave i global målestokk. Dette er ikke Norges paradoks. Dette er et globalt paradoks for alle. Det fordrer både lokale og globale strategier. Problemet må angripes der hvor effekten er størst og mest effektiv.

På spørsmål fra Dagbladet etterpå, om hvor store kutt han mener Norge da bør ta nasjonalt, sa Støre følgende:

-  Jeg har ikke noe nytt syn på klimaforlik og mål i Norge har satt seg.

- Jeg mener at det som er viktig er å opprettholde et trykk på nye teknologiske løsninger. Vi snakker for lite om de som har kunnskap og kompetanse til det. Det må vi løfte fram, sa Støre til Dagbladet.

- Være våkne
- Vi må være våkne nå. Europa vil i dag ta nye generasjonsvalg for produksjon av ny energi. De vil politisere den. Som selgere av gass må vi ta den innover oss, sa Støre.

- Vi gjør en stor feil om vi tror at vi kan tenker business as usual. Vi må bygge på våre kompetanse og erfaringer, sa Støre seinere i talen sin.