SKEPTISK: Donald Trump skal ha vært skeptisk til å ha Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner tett på seg. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
SKEPTISK: Donald Trump skal ha vært skeptisk til å ha Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner tett på seg. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpixVis mer

«Bli kvitt barna mine. Send dem tilbake til New York»

Ny bok om Ivanka Trump og Jared Kushner.

Helt siden Donald Trump ble president har han måttet tåle kritikk for at hans datter Ivanka og hans svigersønn Jared Kushner har en rolle i Det hvite hus.

Begge fungerer som rådgivere for presidenten. Ikke alle mener at det er en spesielt god idé for en president å ha nær familie så tett på i utøvelsen av presidentgjerningen, og ifølge ei ny bok skal Trump selv være en av dem som har tvilt en del.

Til New York

Boka, «Kushner Inc», ført i pennen av journalisten Vicky Ward, forteller ifølge New York Times at Trump, da han ansatte John F. Kelly som stabssjef, skal ha gitt generalen et direktiv:

«Bli kvitt barna mine. Send dem tilbake til New York».

Ifølge boka klaget Trump over at de «ikke visste hvordan de skulle spille spillet» og han skal ha irritert seg over at de til stadighet sørget for negative overskrifter.

Trump skal ha vinglet litt i sitt syn på dattera og svigersønnen, noe som godt illustreres med at han skal ha trosset rådgivernes bekymringer og gitt ordre om å sikkerhetsklarere Kushner på høyt nivå i fjor.

Trump selv har sagt at han «aldri var involvert», men New York Times skrev for ei drøy uke siden at daværende stabssjef John Kelly skrev i et internt notat at han ble «beordret» til å gi Kushner sikkerhetsklarering.

På Trumps direktiv skal Kelly ha svart at det neppe ville la seg gjøre å sparke ekteparet, men de to mennene ble enige om at de skulle gjøre livene deres så vanskelig at de ble tvunget til å si opp.

Siden den gang har Kelly kastet inn håndkleet og forlatt sin post som stabssjef, men ekteparet Trump/Kushner er fremdeles i Det hvite hus.

Forsvarte faren

Boka forteller også i hvordan Ivanka Trump forsvarte faren i kjølvannet av nazimarsjen i Charlottesville, som endte med at en av motdemonstrantene, Heather Heyer (32), ble drept da James Alex Fields (21) kjørte en bil inn i folkemengden.

Etter hendelsen fikk Donald Trump massiv kritikk fordi han ikke fordømte høyreekstreme i klare ordelag. I stedet hevdet han at det var «veldig fine folk» på begge sider, og la skylda på «begge sider» for volden.

Trumps uttalelser ble også tatt ille opp innad i Trump-administrasjonen. Trumps daværende økonomiske rådgiver, Gary D. Cohn, var på nippet til å trekke seg fra sin stilling som følge av kommentarene.

Mens Cohn fremdeles vurderte om han skulle trekke seg, hadde han et møte med Ivanka Trump. I møtet kom Ivanka med uttalelser som sjokkerte Cohn.

- Faren min er ikke en rasist. Han mente ikke noe av det. Det var ikke det han sa, sa Ivanka om at faren ikke hadde tatt avstand fra de hvite nasjonalistene.

Cohn sa etter hvert opp, men ikke som følge av Charlottesville-episoden, men etter å ha tapt en kamp om handelspolitikk.

Ivanka Trump og Jared Kushner har ikke kommentert innholdet i boka, men en talsmann for Kushners advokat, Peter Mirijanian, sier i en uttalelse at boka «ser ut til å være fiksjon, i stedet for å være et forsøk på å få tak i fakta.

- Å rette alt som er feil i boka ville ta for lang tid og vil være meningsløst, sier Mirijanian.

- Bunnpunkt

Ivanka Trump har ikke alltid vært enig i alt hennes presidentfar og administrasjonen offisielt har gjort. I fjor sommer var store deler av USA rystet over den strenge innvandringspolitikken som ble ført ved grensa mot Mexico. Flere ulovlige migranter opplevde å bli arrestert og atskilt fra sine egne barn.

I ettertid sa Ivanka seg enig i at Trump-administrasjonen sank lavere enn noen gang i forbindelse med behandlingen av migrantsaken.

- Jeg opplevde det som et bunnpunkt. Jeg hadde også sterke følelser om tiltaket og jeg er sterkt imot familieseparasjon- Innvandringspolitikk er et utrolig komplekst tema, og ulovlig innvandring er utrolig komplisert, sa Ivanka.