Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Bli kvitt jentungen!»

Å være ung jente og ville forandre noe - og samtidig gjøre ting på sin måte - det er ikke lett. Det har Gunn Vivian Eide, kommunalråd for byutvikling i Bergen, fått føle på kroppen. Næringslivet ville bli kvitt henne. Nå forlater hun politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første dag på sitt nye kontor i Bergen rådhus fikk Gunn Vivian Eide (35) overlevert kopi av brev fra byens næringslivsledere. Brevene var sendt til «rådhusets ansvarlige politikere» - i hovedsak menn over 50. Brevet var om henne, men selv fikk hun bare oversendt kopi.

Gunn Vivian Eide hadde vært ute i media og sagt mye om hva hun ville med byen, når hun satt med nøkkelen til avgjørelsene. Hun ville ha flere gågater i byen, få bilene vekk fra sentrum, begrense utbygging av kjøpesentere og bygge boliger på flere parkeringsplasser. Uttalelsene vakte sterk irritasjon i Bergen Næringsråd.

- Jeg fikk høre fra andre hva de sa om meg: Bli kvitt jentungen, forteller Gunn Vivian Eide.
- Jeg forstår at mine standpunkt kan provosere, men hadde jeg vært en mann i dress og slips, vet jeg de ikke hadde behandlet meg på samme måte. Til tross for flertall i flere kontroversielle saker, er det jeg som blir næringslivets skyteskive, sier Eide, som representerer Venstre.

Strengere for jenter

Gjennom de tre og et halvt årene som kommunalråd, har hun kjempet for å få være seg selv og gjøre ting på sin måte. Det er hun blitt sliten av.

- Det er så mange uskrevne regler som er laget av menn. Kvinner har måttet innrette seg og spille på menns premisser. Slik har kvinner som Gro Harlem Brundtland kommet seg fram. Jeg tror unge kvinner i dag ønsker et større spillerom. De ønsker å bruke mer av seg selv enn bare det seriøse og profesjonelle. Det gjør at jeg, og mange andre jenter, har problemer med å bli tatt seriøst.

Damene verst

Flere ganger har hun opplevd at også kvinner setter strenge rammer for hvordan hun skal kunne oppføre seg.

- Du kan ikke forlange å bli tatt seriøst når du går med så korte skjørt, har Gunn Vivian Eide fått høre fra damer som er eldre enn henne.

- Jeg har all respekt for de kvinnene som har gått foran og banet veien for jenter i dag, men de har gjort ting på en annen måte. Ofte får jeg inntrykk av at de blir fornærmet hvis vi gjør ting på vår måte, sier hun.

- Blant annet var det en kvinne som kritiserte meg da jeg i forrige periode måtte amme datteren min under formannskapsmøtet.

Det ble det en stor sak som endte med at den daværende ordføreren, som er en mann, sørget for at formannskapet tok pause så hun kunne gå ut av salen og amme.

Nå er Gunn Vivian Eide i sitt siste år som kommunalråd. Hun har sagt nei til gjenvalg.