Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bli med hjem

BEIJING (Dagbladet): Kongeparet og utenriksminister Knut Vollebæk ble i går bedt hjem til president Jiang Zemin i hans offisielle bolig i den lukkede bydelen Chung Ma Hai. Det var uventet og utenom programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske statsledere blir meget sjelden invitert hjem til kinesiske ledere. I går gjorde president Zemin et unntak. Dette skjedde etter at både kongen og utenriksministeren hadde tatt opp menneskerettighetene i sine samtaler med politiske ledere.

- Presidenten og jeg snakket om menneskerettigheter i mer generelle ordelag, mens utenriksministeren var mer konkret, sier kong Harald.
Det kinesiske vertskapet hadde åpenbart ingenting imot å drøfte kinesiske brudd på menneskerettigheter. Presidenten snakket også villig vekk med norske journalister.

- Hyggelig

- Dette er et svært hyggelig besøk, sa Kinas president Jiang Zemin til Dagbladet like før han tok imot kong Harald og dronning Sonja da de kom til presidentens bankettmiddag i Folkets store hall i går kveld.

Knut Vollebæk (KrF) hadde stor suksess med sine politiske samtaler med kinesiske toppledere. Store deler av samtalene mellom den norske og den kinesiske utenriksministeren i går dreide seg om kinesernes brudd på menneskerettighetene.

Kineserne var svært godt forberedt på det Vollebæk ville ta opp, og etter det Dagbladet erfarer var kineserne imponert over måten han framførte synspunktene på.

Kineserne var ikke enige i de norske anførslene, men tonen var åpenhjertig og konstruktiv.

- God atmosfære

Samtalene mellom Vollebæk og Qian Qichen fortsatte under bankettmiddagen.

- Det har vært en god atmosfære her i Beijing. Vi tok opp menneskerettighetene og framførte våre syn - noe som ble tatt imot på en åpen måte, sier Knut Vollebæk.
Han framholder at Bondevik-regjeringen vil fortsette linjen i menneskerettighetsspørsmål som den forrige regjeringen trakk opp.

- Vi har sagt at vi ønsker å sette inn ytterligere ressurser på dette området, og vi vil fortsette den dialogen som den forrige regjeringen hadde med kineserne, sier Vollebæk.

Åpnet hemmelig by

Overfor norsk presse har kineserne vist en åpenhet av de helt sjeldne, ifølge talsmenn for kinesisk UD. Helt utenom programmet aksepterte Jiang Zemin at norsk presse fikk komme inn i Beijings andre «forbudte by», Chung Ma Hai, for å fotografere presidentparet sammen med kongeparet.

I denne byen hvor Kinas maktelite bor er helt avstengt for vanlige mennesker. Kinesiske tjenestemenn trodde knapt sine egne øyne da presidenten pratet gemyttlig med pressefolkene.
I dag skal utenriksministeren ha møter med den kinesiske visejustisministeren om menneskerettigheter. I formiddag åpner kongen et stort seminar om Norge og «den norske modellen». På seminaret skal blant annet professor og tidligere sjefredaktør i Dagbladet Arve Solstad, høyesterettsjustitiarius Carsten Smith og likestillingsombud Anne Lise Ryel snakke om sentrale verdier i rettsstaten Norge.

Kald vind

Det blåste kalde vinder fra Gobiørkenen over Den himmelske freds plass da kongeparet kom kjørende inn foran Folkets store hall tidligere på dagen for å innlede statsbesøket.

Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av president Jiang Zemin. Den norske og den kinesiske nasjonalsangen ble spilt, og det ble saluttert. Kongen, som stilte i Hærens gallauniform og med St. Olavsordenen over brystet, og president Zemin inspiserte en æresgarde fra Folkets frigjøringshær.

<B>«FORBUDT BY»-BESØK:</B> Det er svært sjelden at statsledere blir invitert hjem til det kinesiske presidentparets offisielle bolig - men det ble kong Harald, dronning Sonja og utenriksminister Knut Vollebæk.
Hele Norges coronakart