Bli med om bord på Norges mest avanserte krigsskip

Se Sjøforsvarets egen serie «Livet om bord».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DBTV viser de neste ukene en serie på fire episoder om hvordan livet er om bord i Norges største krigsfartøy. Sjøforsvaret har selv laget serien, som viser dagliglivet om bord i fregatten KNM «Thor Heyerdahl» gjennom en seilas over Atlanteren til USA.  

Et ærlig bilde
- Vi ville gi et ærlig bilde av hvordan livet er om bord i et marinefartøy, sier regissør og fotograf Rune Håverstad, som sammen med produsent Kristine Kotte-Eriksen har laget serien. De var begge i førstegangstjeneste i presse- og informasjonsavdelingen i Sjøforsvaret.

- Som ellers i livet, er ikke alt kjempegøy om bord. Det er mye arbeid og lange dager. Men til gjengjeld byr tjenesten på unike opplevelser, sier Håverstad.

I serien får vi være med på bordingsøvelser, bikkeinspeksjon, skyting med kanon, og en god dose ufiltrerte betraktninger fra unge vernepliktige som sier sin mening om nestkommanderende, bikketid og hvordan det er å leve så tett på hverandre i månedsvis.

Høyteknologisk arbeidsplass
De fem fregattene i «Fridtjof Nansen»-klassen var Forsvarets største enkeltinvestering noensinne, 21 milliarder kroner inkludert helikoptre. Fregatter har tidligere vært typiske antiubåtvåpen, men har i dag flere roller. Det norskutviklede Naval Strike Missile (NSM) brukes mot overflatemål, og det amerikanske Aegis-systemet sørger for god kontroll også over luftrommet.

Fregattene er proppfulle av det nyeste av teknologi, men er også arbeidsplass for rundt 120 mennesker.

- En typisk fregattmann- eller kvinne er mellom 18 og 50 år, er godt utdannet, eller under utdanning, og har godt humør og glimt i øyet. Det er et hektisk og intenst liv ombord, og de lever tett på hverandre, men jeg tror det er et spennende liv, sier sjef for fregattvåpenet, kommandør Stein Erik Kvalvaag.

Den personlige vinkelen  
- Jeg har seilt en del selv som videojournalist for Sjøforsvaret, både på fregatt, korvett og ubåt, men har ikke selv vært matros om bord. Derfor har jeg viss distanse, og tror jeg klarer å se livet om bord fra utsiden. Det er ikke ofte i Forsvaret man får den personlige vinkelen slik som dette, sier Rune Håverstad.

STORT, DYRT OG HIGH-TECH: De norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen kostet 21 milliarder kroner i innkjøp, deplasserer 5200 tonn fullt lastet, og er utstyrt med det nyeste våpen og sensorer. Her er tre av dem ved kai på Haakonsvern utenfor Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STORT, DYRT OG HIGH-TECH: De norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen kostet 21 milliarder kroner i innkjøp, deplasserer 5200 tonn fullt lastet, og er utstyrt med det nyeste våpen og sensorer. Her er tre av dem ved kai på Haakonsvern utenfor Bergen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer