Bli med rundt romstasjonen i 7,7 km per sekund

Se den fantastiske videoen tatt fra romferja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter et opphold på åtte dager koblet romferja Discovery seg sist onsdag fra Den internasjonale romstasjonen ISS, for å sette kursen hjemover.

Historisk video
Men før de sju astronautene vendte tilbake til jorda, foretok de en flyvning rundt stasjonen for å filme den med alle solcellepanelene slått ut for aller første gang.

Nasa-videoen du kan se over viser denne vakre rundtturen, 350 kilometer over jorda, spolt opp i høy hastighet. I bakgrunnen ser du Det indiske hav.

ISS er den største menneskeskapte satellitten som noensinne har gått i bane rundt jorda, og det nest mest lyssterke objektet på nattehimmelen - bare slått av månen.

SYNLIG:  Med alle solcellepanelene slått ut er ISS et av de mest lyssterke objektene på nattehimmelen. Her er et bilde tatt gjennom et enkelt teleskop på jorda. 
Foto: RALF VANDEBERGH/NASA
SYNLIG: Med alle solcellepanelene slått ut er ISS et av de mest lyssterke objektene på nattehimmelen. Her er et bilde tatt gjennom et enkelt teleskop på jorda. Foto: RALF VANDEBERGH/NASA Vis mer

Med en gjennomsnittshastighet på nesten 7,7 kilometer i sekundet går ISS og de seks om bord rundt jorda 15,7 ganger per døgn.

Bare månen er sterkere
Discovery koblet til ISS to dager etter oppskytingen 15. mars. Hovedformålet med oppdraget, kalt STS-119, var å levere det siste settet med S6-solcellepaneler til stasjonen.

SYNLIG FRA JORDA: Slik så det ut fra en nederlandsk bakhage da romstasjonen og romfergen passerte side om side på himmelen før de ble koblet sammen.
Foto: QUINTUS OOSTENDORP
SYNLIG FRA JORDA: Slik så det ut fra en nederlandsk bakhage da romstasjonen og romfergen passerte side om side på himmelen før de ble koblet sammen. Foto: QUINTUS OOSTENDORP Vis mer

Hovedformålet med ISS-programmet, foruten å bringe en rekke europeiske land, USA, Russland, Japan og Canada nærmere sammen, er å utføre en rekke vitenskaplige forsøk under forholdene som rår i rommet.

Stasjonen er synlig med det blotte øyet fra jorda, og nylig kunne folk i Sør-Norge se både ISS og Discovery på himmelen.

Her kan du finne ut når ISS er synlig over norske byer, og her kan du til enhver tid følge posisjonen over jorda.

NÅ: Discovery skytes opp 15. mars, med kurs for ISS. Det er blant de siste romferjeoppskytingene før prosjektet pensjoneres. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/DON EMMERT
NÅ: Discovery skytes opp 15. mars, med kurs for ISS. Det er blant de siste romferjeoppskytingene før prosjektet pensjoneres. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/DON EMMERT Vis mer

Den dårlige nyheten er at den aldri vil vise seg over horisonten for folk som befinner seg mer enn 63 grader nord (eller sør), ifølge satellittnettstedet Heavens Above.

Romferja pensjoneres
Neste romferjeoppskyting finner sted i mai, når Atlantis' STS-125 skal til romteleskopet Hubble på et serviceoppdrag. Men så nærmer det seg en ubarmhjertig slutt for Nasas nesten 30 år lange romferjeprosjekt.

FRAMTIDA?: Slik ser Nasa for seg at oppskytingene vil foregå i 2015 - fem år etter at romferja pensjoneres. Bæreraketten Ares V skal være i stand til å bringe mennesket tilbake til månen, og utforske nye steder i solsystemet. Illustrasjon: Nasa
FRAMTIDA?: Slik ser Nasa for seg at oppskytingene vil foregå i 2015 - fem år etter at romferja pensjoneres. Bæreraketten Ares V skal være i stand til å bringe mennesket tilbake til månen, og utforske nye steder i solsystemet. Illustrasjon: Nasa Vis mer

Trolig er det bare sju oppskytinger igjen, fordelt på de tre gjenlevende romferjene Atlantis, Endeavour og Discovery, før de pensjoneres til neste år.

Challenger og Colombia ble ødelagt under henholdsvis oppskyting og landing. Alle om bord døde.

Romferjearvtakeren vil komme i form av Project Constellation, som inkluderer bæreraketten Ares V og romskipet Orion. Målet er at de ikke bare skal være i stand til å bringe austronauter opp til ISS - men også til nye verdener som Mars, månen og utover.

PÅ SPASERTUR I ROMMET: To astronaturer jobber med å installere ISS' nye solcellepaneler. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / NASA VIDEO
PÅ SPASERTUR I ROMMET: To astronaturer jobber med å installere ISS' nye solcellepaneler. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / NASA VIDEO Vis mer

- Vi skal dra til månen - hvor som helst på månen. Vi vil være der dobbelt så lenge som det Apollo var, med dobbelt så mange personer om bord, sier manager Jeff Hanley i Nasas Constellation-program til ABC News.

Atlantis-oppdraget i mai blir forøvrig det fjerde og siste besøket romteleskopet Hubble får fra jorda, før det i 2013 blir erstattet av James Webb Space Telescope og muligens ATLAS en gang i framtida.

Etter at Hubble ble skutt opp i 1990 har det revolusjonert astronomien med en mengde utrolig bilder fra rommet. Skjebnen for teleskopet blir trolig å brenne opp i atmosfæren en gang etter 2020, skriver Space.com.

FRAMTIDA?: I en slik Orion-kapsel skal framtidas astronauter skytes ut, dersom Nasas nye prosjekt realiseres slik planen foreligger nå. Foto: Scanpix/Win McNamee/Getty Images/AFP
FRAMTIDA?: I en slik Orion-kapsel skal framtidas astronauter skytes ut, dersom Nasas nye prosjekt realiseres slik planen foreligger nå. Foto: Scanpix/Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer