SEKS ÅR MED KRIG I SYRIA:

Bli med til Homs' legendariske ruin-restaurant

Al Bustan er restauranten som stod opp fra ruinene av gamlebyen i Homs.

LEGENDARISK RESTAURANT: Julaften 2014 gjenåpnet Milad Jamal (36) opp Al Bustan-restauranten sin i gamlebyen i Homs. Da var alle bygningene rundt restauranten i ruiner. - Men etter at jeg startet å pusse opp her, kom mange flere folk tilbake. Jeg ga dem håp, sier Jamal. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
LEGENDARISK RESTAURANT: Julaften 2014 gjenåpnet Milad Jamal (36) opp Al Bustan-restauranten sin i gamlebyen i Homs. Da var alle bygningene rundt restauranten i ruiner. - Men etter at jeg startet å pusse opp her, kom mange flere folk tilbake. Jeg ga dem håp, sier Jamal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HOMS (Dagbladet): Våren 2011 startet syrere et fredelig opprør mot Bashar al-Assad og hans regime. Byen Homs ble raskt landets opprørshovedstad, og var den første byen som ble angrepet med full styrke av Assad-regimets kampfly og militære.

En hel verden satt rystet på sidelinja og så at bydeler ble bombet av Assad-regimets fly - med tusenvis av sivile i området. Til slutt så opprørerne ingen annen mulighet enn å gi opp, og lot seg evakuere.

Nektet å gi opp

Den kristne syreren Milad Jamal flyktet til Libanon, og jobbet i restaurantbransjen der. Men tankene gikk hele tida tilbake til hjembyen Homs. I mai 2014 orker han ikke å holde seg unna lenger.

- Jeg var den første som dro tilbake til gamlebyen igjen. Det var fremdeles farlig der, med flere væpnede grupper igjen i byen. Islamistene ødela mye i byen, og angrep spesielt våre kirkebygg, sier han og viser fram bilder på pc-en sin.

Ruinlagte gater med røyk som stiger opp etter nylige kamper, er hva vi ser. Og ødeleggelser av både ortodokse og romersk-katolske kirker og statuer, i bydelen som huset rundt 250 000 kristne syrere før krigen. På et av bildene dukker det plutselig en gammel mann opp på en balkong i tredje etasje. Huset er halvt utbombet, men syreren smiler bredt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer