- Bli muslimer eller dø

Bin Laden har to løsninger på Irak-krigen. Se den nye videoen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utdrag fra den nye videoen med al Qaida-leder Osama bin Laden ble tilgjengelig for vestlige medier i natt. Her kan du se versjonen som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Bin Laden varsler ingen nye angrep på USA, men han lanserer to løsninger på å få en slutt på krigen i Irak:

- Den ene løsningen kommer fra vår side, og det er å trappe opp kampen og  drepingen av dere. Dette er vår plikt, og våre brødre gjennomfører det. Den andre løsningen ligger på deres side. Jeg invitererer dere til å knytte dere til islam, sier bin Laden ifølge stemmen som leser hans budskap på engelsk. 

Sarkozy og Brown

CNN fått en utskrift av hele den ca. 30 minutter lange videoen, som indikerer at den er av nyere dato fordi den refererer både til Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy og Storbritannias nye statsminister Gordon Brown.

Bin Laden refererer også til at demokratene har fått flertall i den amerikanske kongressen. Men han er ikke overrasket over at demokratene ikke har fått stanset krigen i Irak.

Global oppvarming
 - Årsaken er den samme som til at president Kennedy heller ikke stoppet krigen i Vietnam. Det er storkapitalen som støtter opp om også Demokratene, skal bin Laden si på videoen.

Han gir også de store selskapene skylden for den globale oppvarmingen.

 NY VIDEO:  Dette bildet skal stamme fra en ny video av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/SITE Intelligence Group
NY VIDEO: Dette bildet skal stamme fra en ny video av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/SITE Intelligence Group Vis mer

Nypusset skjegg

Vestlige medier har ennå ikke fått tilgang til  hele videoen, bare et par minutter med den  bin Laden  med nystusset og farget skjegg. I følge direktør Rita Kaitz ved det amerikanske SITE-instituttet er det ikke noe mystisk med at bin Laden framstår i new look. Hun sier til nyhetsbyrået AP at det er mote blant arabiske ledere å pynte på skjegget.

På opptaket nevner bin Laden 11. september flere ganger. Han sier også at USA er sårbart selv om det er den største økonomiske og militære makten i verden.

- Er sannsynligvis autentisk
Etterretningen jobber nå med å få bekreftet om videoen er autentisk. Videoen inneholder referanser til aktuelle nyhetshendelser fra Irak, og en slik referanse vil styrke mistanken om at det virkelig er et nytt opptak.

- De foreløpige analysene tyder på at stemmen på opptaket tilhører Osama bin Laden, sier en amerikansk etterretningskilde ifølge NTB.

Videoen antas å ha blitt laget så sent som i begynnelsen august.

USAs president George W. Bush sier videoen underbygger behovet for å vise besluttsomhet i Irak.

- Opptaket er en påminnelse om at vi bor i en farlig verden og at vi må arbeide sammen for å beskytte våre befolkninger, sier Bush.

Første på tre år

Dersom denne videoen er autentisk vil det i så fall være den første videoen av Osama bin Laden på tre år.

CNN sendte i juli i år en video av bin Laden, men de mente selv at videoen kunne være sammensatt av gamle klipp, og det er en video fra 2004 som regnes som den siste autentiske.

Islamistiske nettsteder har varslet at den nye videoen skulle offentliggjøres i forbindelse med seksårsdagen for 11. september-angrepene på New York. Men amerikanske tjenestemenn sier de allerede har sett videoen og er i ferd med å analysere den, melder CNN.

Den varer i ca 30 minutter, sier en etterretningskilde, som har sett en utskrift av innholdet. 

Meldingen om at en ny video var på vei ble lagt ut på flere arabiskspråklige internettsider av al-Sahab, omtalt som al Qaidas medieorganisasjon, sent  torsdag går kveld.

Det opplyser SITE, en gruppe som overvåker nettopp slike nettsider. Det er også lagt ut et bilde som angivelig er av Osama bin Laden fra videoopptaket. 

NYTT SKJEGG: Bildet til venstre stammer fra en video som ble vist på Al-Jazeera i 2004. Det høyre bildet skal være fra den nye videoen av Osama bin Laden. Her har bin Laden svart skjegg.Ifølge organisasjonen SITE, som overvåker islamittiske nettsteder, er det vanlig at islamske ledere på høyt nivå «jåler» seg med å stusse og farge skjegget.