Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bli nabo med Cruise - på månen

Nå kan du bli nabo med Tom Cruise, Harrison Ford og Ronald Reagan - for å nevne noen. Alle har kjøpt tomt på månen. Det kan du også gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er firmaet Moon Shop AB som tipser om «årets julegave», 4 dekar månetomt for den nette sum av 250 (tohundreogfemti) kroner - pluss porto!

Ifølge pressemeldingen har 300000 privatpersoner allerede sikret seg hver sin månelapp, og selvsagt er kjendisene godt representert.

Blant alle disse tinglyste eierne finner vi Clint Eastwood, Harrison Ford, Tom Cruise, John Travolta, Christopher Reeve og Nicole Kidman.

Flere kjente eiere: Noen av skuespillerne i Star Trek. Eks-presidentene Ronald Reagan og Jimmy Carter eier land på månen, i likhet med mange ansatte i NASA!

Foreløpig har svært få av dem vært innom.

For i USA har det vært mulig å kjøpe tomter på månen i over 20 år.

Den juridiske retten tilhører Dennis M. Hope, som fant et hull i den internasjonale avtalen som mot slutten av den kalde krigen ble inngått mellom USA og daværende Sovjetunionen (USSR). Denne avtalen fastslo at ingen nasjon kan kreve retten til planetene og månene i solsystemet vårt, men derimot sier avtalen ingenting om at privatpersoner ikke kan kreve denne retten. Dennis M. Hope gjorde det, og det på en juridisk korrekt måte. Hans eiendomsrett til tomter på Jordens måne, Mars, Venus og Io (den innerste av Jupiters fire største måner) er formelt registrert hos regjeringen i USA, regjeringen i daværende Sovjetunionen, samt i FNs generalforsamling.

Skandinavisk ambassade

Nå har Skandinavia fått sin egen ambassade for Månen.

Og gjennom denne kan du altså gjøre varpet. Mulig at du ikke får brukt den noe særlig selv, men kanskje barnebarna dine får anledning til å tilbringe en påskeferie eller to på jordlappen?

Og investeringen skulle være overkommelig:

En acre (4072 kvadratmeter) koster 250 kroner inklusiv moms.

Kjøper du, blir tomten tinglyst, og barna dine kan arve den.

Du får også skjøte, og skulle du ikke være fornøyd med tomta di, har du 30 dagers angrefrist(!).Det er kun på månens forside det er lov å kjøpe tomt, og bortsett fra noen få områder (bl.a Nasas landingsområder) kan du velge og vrake i terreng.

Investerer du i et skikkelig teleskop kan du selv overvåke tomta di og passe på at naboene oppfører seg som de skal.

Her kan du lese mer.

Hele Norges coronakart