Bli pilegrim - slipp fengsel

Justisdepartementet vil tilby noen måneder i norsk natur i stedet for soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pilegrimsfellesskapet St. Jakob og Pilegrimsforeningen i Vestfold har kommet med forslag om å gi straffedømte en tre-fire måneders fottur til Nidaros i Trøndelag, for å gi de mulighet til å reflektere over livet etter endt soning.

Det synes Justisdepartementet er en god idé, skriver avisa Vårt Land i dag.

Mot slutten av soning

- Vi er hele tida på leting etter nye tiltak som kan hindre at straffedømte blir gjengangere i fengslene. Derfor synes vi innspillet er svært spennende, sier statssekretær Anne Rygh Pedersen i Justisdepartementet til avisa.

Foreningene skisserer et opplegg hvor fire til seks straffedømte, fulgt døgnet rundt av en sikkerhetsvakt og en guide, får delta på en lang vandring til fots på tampen av deres fengselsopphold.

Månedsvis i li og fjell, langs norske fjorder og fossevell er håpet å gi fangene en sjelerens som får dem til å respektere lover og regler når de ved ferdens ende skal vende tilbake i samfunnet.

Ikke religiøst 

Pilegrimsforeningene skal nå utarbeide forslag til pilotprosjekt, som Justisdepartementet skal ta stilling til.

PILEGRIMSONING: Justisdepartementet stiller seg positiv til et forslag om å la fanger få dra på pilegrimsferd mot slutten av soningstida. Her en varde fra Dovrefjell, som markerer den kjente pilegrimsruta mellom Oslo og Nidaros. Arkivfoto: Heiko Junge
PILEGRIMSONING: Justisdepartementet stiller seg positiv til et forslag om å la fanger få dra på pilegrimsferd mot slutten av soningstida. Her en varde fra Dovrefjell, som markerer den kjente pilegrimsruta mellom Oslo og Nidaros. Arkivfoto: Heiko Junge Vis mer

- Vi vil understreke at dette ikke er ment som et religiøst tiltak, men som en vandring der en skal få reflektere over livet, sier leder Rolf Eckbo i Vestfold pilegrimsforening til Vårt land.

Prosjektet skal smis over samme lest som et vellykket tiltak i Belgia. Første tur i ble gjort i 1982, hvor to unge kriminelle klarte seg bra i livet etter 2500 kilometer til fots i fire måneder.

60 prosent av de 300 fangene som i fra 80-tallet og fram til i dag har vært med på opplegget i regi av den belgiske organisasjonen Oikoten, har siden blitt ansett som velfungerende i det belgiske samfunnet.