Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bli snusfornuftig - det gir lavere kreftrisiko

Snus er bedre enn røyk. Men det sunneste er å holde seg unna tobakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mindre risiko for kreft ved å snuse enn ved å røyke melder det medisinske tidsskriftet The Lancet i sin nyeste utgave. Ifølge studien er de såkalte røykfrie tobakksproduktene mindre helseskadelige enn røyk.

I samlebetegnelsen «røykfrie tobakksprodukter» finner vi blant annet snus, skrå og tyggetobakk. Men selv om risikoen for kreft er lavere ved å snuse, presiseres det at sjansen for kreft likevel er stor hos snusere.

Ifølge The Lancet inneholder røykfrie tobakksprodukter hele 30 kreftframkallende stoffer, og det er særlig faren for lunge- og munn og svelgkreft som er høyere for tobakksnytere enn for dem som holder seg unna.

Vil renvaske snusen

Forskningsleder Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) mener røykeslutterne bør prøve snus.

- Kreftrisikoen ved snusbruk er marginal, om den i det hele tatt finnes. Det er 90 prosent mindre sjanse for kreft ved å snuse enn ved å røyke, sier Lund.

- I tillegg er denne forskningen utført på dyr, så overføringsverdien er omdiskutert. Det er usikkert om røykfrie tobakksprodukter framkaller kreft, sier Lund.

Han mener andre tobakksprodukter som for eksempel tygge tobakk og amerikansk snus er mer skadelig enn den skandinaviske snusen, og det gir utslag i forskningen.

 FARLIG ELLER UFARLIG?: Ifølge en studie i The Lancet er røykfrie tobakksprodukter som snus mindre kreftframkallende enn røyk, men studein holder fast ved at snusing fortsatt er helseskadelig. Foto: Ole C.H. Thomassen
FARLIG ELLER UFARLIG?: Ifølge en studie i The Lancet er røykfrie tobakksprodukter som snus mindre kreftframkallende enn røyk, men studein holder fast ved at snusing fortsatt er helseskadelig. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

- Man må differensiere produktene. Den skandinaviske snusen er mye mindre skadelig enn for eksempel tyggetobakken som brukes i India, sier forskningslederen.

Han mener vi må rette opp dagens inntrykk av at snus er kreftframkallende.

- 50 prosent av røykere tror at røyk og snus er like farlige, og fortsetter å røyke. Folkehelsa er tjent med å få røykere til å bytte til snus. Det vil ikke eliminere kreftfaren, men redusere skadene betraktelig.

- Kutt røyk med snus

- Vi må smertelig innrømme at hjelpemidlene vi har fått de siste 30 åra dessverre har moderat effekt, sier Lund videre. Han mener det blir stadig vanskeligere å befri gruppa av gjenstående røykere fra tobakken.

- Vi begynner å nærme oss selve grunnfjellet av militante «Hizbollah-røykere» med sterkt forsvar rundt sin atferd. De er vanskeligere å bevege enn de helsemyndighetene angrep på 1970-tallet.

Fortsatt dør 6500 nordmenn hvert år av tobakk i Norge.

- Med de hjelpemidlene vi har i dag, vil dette enorme tapet av menneskeliv fortsette hvis ikke myndighetene blir mer pragmatiske i forhold til snus, mener Lund

Fortsatt farlig

- Snus er blitt evaluert av Verdens helseorganisasjon (WHO) og av EU, og begge evalueringene er kommet fram til at snus er kreftframkallende, sier professor Tore Sanner.

Han vil ikke frikjenne snusen, men bekrefter at det er mindre skadelig enn røyk.

- I tillegg til kreft har man funnet økt dødelighet av plutselig hjertedød blant brukere av snus. Alle snusprodukter er farlige, og snus er kreftframkallende. Det kan selvsagt ikke sammenliknes med røyking. Annenhver dagligrøyker dør av røykerelaterte sykdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!