Bli tørr - få fradrag

I årets selvangivelse kan alkoholikere trekke fra utgiftene til tørrlegging. Fradraget kan også gis for tidligere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men det gjelder i første rekke behandling etter den såkalte minnesotamodellen. Avgjørelsen er så fersk at den ennå ikke er tatt med i likningsfunksjonærenes «bibel», «Lignings-ABC 2003»:

- Vi fikk oversendt brev om dette fra Sosial- og helsedirektoratet den 14. januar i år. Da var allerede liknings-ABC-en i trykken, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.

Likevel kan du trekke fra utgiftene allerede i årets selvangivelse, som skal leveres innen 30. april.

Høye kostnader

- Dette er et betydelig skattefradrag for mange skatteytere. Det er ikke uvanlig med behandlingskostnader på over 50000 kroner, som man nå kan trekke fra i skatten. Skattefradraget er spesielt velkomment fordi alkoholikere ofte har lavere inntekt som følge av sykdommen, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Selve fradragsposten er ikke ny. «Særfradrag for store sykdomsutgifter» kan brukes av alle som har usedvanlig store kostnader på grunn av varig sykdom.

Det holder at «tilstanden har vart i to år eller må antas å vare i minst to år», som det står i liknings-ABC-en. I utgangspunktet gis et fradrag på 9180 kroner til alle som har over 6120 kroner i årlige sykdomsutgifter.

Men: Har du høyere utgifter, kan du få fradrag for de faktiske utgiftene.

Søker du fradrag for behandlingsutgifter utenfor offentlig helsevesen, kreves det imidlertid at behandlingen anses som faglig forsvarlig av fylkeslegen.

- Det er et generelt problem at fylkeslegene er konservative når det gjelder slike vurderinger, sier Nilsen.

Be om endring

Men nå har altså Sosial- og helsedirektoratet satt godkjent-stempelet på minnesotamodellen, som er den vanligste behandlingsmetoden for alkoholikere i Norge. Og ikke nok med det:

En fersk uttalelse fra Sivilombudsmannen åpner for at du kan søke fradraget for tidligere år, det vil si i åra før modellen ble godkjent av myndighetene.

- Da bør man søke om endring av likning og vise til at minnesotamodellen nå blir vurdert som faglig forsvarlig, sier Nilsen.

Hovedregelen er at man kan søke om endring av likning ti år tilbake i tid. Men hvis endringen gjelder likningsmyndighetene «anvendelse av skattelovgivningen», er fristen tre år.

Det vil si at du kan søke fradrag for utgifter du hadde i 2001 og 2002. Men Skattebetalerforeningen oppfordrer til at folk ber om endring ti år tilbake i tid.

- Dette er en virkelig god nyhet både vi og landets alkoholikere har ventet på, sier Svein Blankenborg, daglig leder ved Vangseter, som drives etter minnesotamodellen.

- Det er jo ingen tvil om at behandling går ut over økonomien til dem som trenger profesjonell hjelp. Når blir det lettere å få dette til uten at kroner og ører skal bestemme om en alkoholiker skal få et verdig liv eller ikke, sier han.

Skal du ha fradrag for utgifter til andre behandlingsmetoder mot rusmisbruk enn minnesotamodellen, må likningskontoret fortsatt innhente fylkeslegens vurdering av om metoden er faglig forsvarlig.

Endret lovtekst

Tilføyelsen om skattefradrag for minnesotamodellen er ikke tatt med i likningsvesenets veiledning, men er publisert som rettelse på Skattedirektoratets nettsider: «Ved behandling av rusmisbrukere bør likningsmyndighetene innhente fylkesmannens vurdering av om vilkårene i sktl. ' 6-83 (2) er oppfylt. Behandling etter den såkalte Minnesotamodellen for alkoholmisbrukere anses imidlertid som faglig forsvarlig.»

Les på onsdag: 21. april utgir Dagbladet et 24 siders skattebilag.

b> HJELP Å FÅ - PÅ SKATTEN: Fradrag for utgifter til behandling for rusmisbruk gjelder i første rekke behandling etter den såkalte minnesotamodellen. Utgiftene kan du trekke fra allerede i årets selvangivelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer