Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bli utenlandsstudent

- Det krever litt å studere ute. Du bør helst tåle en støyt. Men du får også mye igjen for anstrengelsene. Du får et språk, og lærer mye om både deg selv og andre mennesker, sier Steinar Bye, president i utenlandsstudentenes organisasjon ANSA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hjemme er det meste lagt til rette for deg. Ute må du ofte finne ut av både pensum, forelesningstider, påmeldingsfrister og eksamenstider på egen hånd. Det kan være en tøff overgang for mange, men også lærerikt og noe du vokser på, sier Steinar Bye.

Han snakker av egen erfaring. Steinar har studert økonomi i Sveits i fire friske år, før han kom hjem for å bli leder av ANSA.

Motiverte

For tida er det rundt 10000 norske studenter og elever i utlandet.

- Det er en myte at det bare er de som ikke kommer inn på studier hjemme som drar. Det store flertallet har kommet inn i Norge, men velger likevel å reise ut. De er motivert av et bredere fagtilbud, og ønsket om å leve i en annen kultur og lære et språk. De klarer seg som regel veldig bra, sier Steinar Bye.

Positivt i NHO

Men hvordan er det å komme hjem etter flere år ute? Blir utdanningen verdsatt?

Fagsjef Baard M. Johannesen i NHOs kompetanseavdeling er ikke i tvil om svaret:

- Ungdom som har studert ute er en ressurs for næringslivet. I globaliseringens tidsalder er språkkunnskaper og erfaring med andre kulturer svært viktig. Vi har riktignok fått Internett, men nettet erstatter ikke den personlige erfaringen.

- Men noen har likevel problemer med å få jobb?

- Har du en litt uvanlig grad eller fagsammensetning, kan det nok skje. Det er en tendens til at bedriftsledere velger folk som har samme bakgrunn som seg selv. Men noen store problemer med dette kjenner jeg ikke til, sier Baard M. Johannesen i NHO.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media