Blikkfang

Selvsagt vil ti år gamle jenter og gutter være sexy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris Hilton poserer naken og gullmalt à la James Bonds «Goldfinger». Denne gangen kaster Paris fillene for miljøets skyld (sic!), via lanseringen av en ny sjampanje. Reklamen er et typisk 2007-kinderegg: Avkledd kjendis, sjampis og en dæsj miljø.

Også David Beckham viser seg fram avkledd, igjen, sengeliggende med svulmende frontparti, til inntekt for Armanis trusejulesalg. VGs tittel måtte jo bli «Her er Beckhams julebjeller». Engelske tabloider leker seg med «Swollenballs», «Goldenballs» og andre ballegrep. Jo da, vi fniser (litt) i juleskjegget.

– VI HØRTE at man blir brun, slank og kåt, og det er jo de tre tingene man har lyst til å være, sa 17 år gamle Elise og venninnene hennes på NRKs «Forbrukerinspektørene» (FBI) onsdag. Elise kjøpte «vidundermiddelet» Melanotan, men endte opp med blå lepper. De kunstige hormonene som sprøyteinjiseres, omsettes ulovlig fra nettsteder. «Bli kåt & brun-sprøyta» er en farsott i enkelte ungdomsmiljøer. Tenåringene sier de føler seg mer sexy. Det holder ikke lenger å være slank. Du skal også være sexy. Særlig når du er 17 år. Og ti.

GUTTER I FEMTE digger 50 Cents «Magic Stick» og «Let’s Talk About Sex» og passer på at Calvin Klein-merket på trusa synes over buksekanten. Småjenter sminker seg og kler seg så utfordrende at læreren rødmer. 14-åringer snakker som Lil’ Kim eller India (den hittil drøyeste jenterapperen ifølge hiphop-bladet Kingsize). Selvsagt er det gøy å leke rapbitch. Selvsagt skal det meste prøves ut, før eller seinere. Gjerne litt seinere. Det føles ikke bra når 13–14 år gamle jenter poserer med sugekopplepper og vrikker seg gjennom shoppingsenteret, på jakt etter «du er såå sexy»-blikk. Boka «Stopp Dressing Your Daughter Like a Skank» er virkelig et godt julegavetips til enkelte mødre. Ellers er det nok av mødre som kler seg som dumme golddiggers. Og er det.

INTELLIGENS, UTDANNING og innsats forkastes. Unge jenter vil heller være sexy, hevder den amerikanske kommentatoren og juristen Carol Liebau i boka «Prude. How The Sex-Obsessed Culture Damages Girls». Liebau mener jentene lever i en dyp antifeministisk verden der de konkurrerer om oppmerksomhet etter hvor mye de er villige til å gjøre seksuelt. Kristenmoralske amerikanske mødre vil man nødig assosieres med. Alle husker Tipper Gore som ville fjerne grovt språk, sex, vold og annet styggedom fra rockemusikken. Men Als kone svingte på rumpa under Nobelkonserten.

Seksualisering av unge jenter og gutter er et problem. Som mor eller far er det vanskelig å unngå å bli bekymret. Kroppsfiksering er gammelt nytt. Og nei da, MTV har ikke ødelagt norske ungdommer. Heller ikke strippe- og sexvideoene til rapperne. Flere unge bør rappe sjøl og ikke forsøke å likne på en «video-ho». Tenåringer skryter fortsatt på seg seksuell erfaring de ikke har. Og jenter tar mer utdanning enn de trenger. Men jakten på blikkene er risikosport. Hvem blir jeg gjennom andres blikk? Og uten? Hvor langt er jeg villig til å gå for å få blikkene? Er jeg sexy nok på Rimi? Er sexy suksess? Hvordan blir jeg Paris Hilton? Og hvor mye tjener Beckham som trusegutt?