Blind bever flyttet inn hos arendalsfamile

Var døden nær. - Nå har Castor blitt familiens kjæledegge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blind og dødsdømt kom beverungen tassende opp til familien Lundberg utenfor Arendal. Det var nesten som om den tryglet om å få leve.

- Nå er Castor blitt familiens kjæledegge. Den er veldig kosete og elsker oppmerksomhet, forteller Toril Lundberg.

Castor er blind, og ville aldri ha overlevd i naturen. Da den forvillet seg opp på plenen, hadde den stygge sår i pelsen. Fugler eller rovdyr har hakket på den, trolig var det snakk om timer før den ville ha blitt et lett bytte for en grov dyrekjeft.

Trives Veterinærene Solveig Knagenhjelm og Camilla Lilleholt har undersøkt Castor og ser at den trives hos mennesker.

- Betente sår er leget og den spiser og legger på seg, forteller Knagenhjelm til Dagbladet.

Hun vet ikke om Castor er født blind, det kan også være fugler som har kommet over den forlatte ungen og gått løs på øynene dens. Beverunger skal følge foreldrene i to år. Castor er fra årets kull, og det kan være flom som har oversvømt reiret og splittet beverfamilien.

Både veterinæren og vertsfamilien er forundret over hvor fort Castor har tilpasset seg et liv blant folk i enebolig.

- Den er så sosial, Castor klatrer på beina og vil helst sitte i fanget. Den rusler etter oss når vi går over plenen. Og det virker som om den gjenkjenner lyder, når vi kommer hjem strekker den hals og venter på klapp og kos. Ikke noe ser ut til å være bedre enn å bli klødd bak øret, sier Toril Lundberg.

Plasker i badekaret Familien har undersøkt hva bevere lever av, og de har sitt svare strev med å samle løvetann, bringebærblad, greiner av osp og andre trær. Castor knasker fornøyd og synes det er helt ok å bli servert et allsidig kosthold.

- Får beveren komme inn i huset også?

- Ja da, den bader i badekaret. Vi synes det er koselig å ta hånd om Castor.

- Og den har ikke begynt å gnage på møbler?

- Nei, den er så snill, så. Men vi er alltid sammen med den inne. Castor er fryktelig glad i mat og kos, det ser ut til å være det viktigste, sier Toril Lundberg.

Vil unngå avliving Castor vokser, og snart er det vinter. Nå håper veterinær Solveig Knagenhjelm og familien Lundberg at en dyrepark kan ta imot den greie karen.

- Vi makter ikke å finne mat til den en hel vinter. Aller helst vil vi unngå avliving, så vi håper at noen kan melde seg og overta Castor, sier Toril Lundberg.

- Normalt krever en bever et stort revir, kanskje opp til en kvadratkilometer. Og den må ha en skog å gnage på for å bygge demning og reir. Men denne beverungen er blind, og kan sikkert klare seg med et mindre område. Og den er veldig tam. Får den bare mat og omsorg, så klarer den seg selv. Derfor håper vi å finne et hjem til den slik at den kan få leve videre, sier Solveig Knagenhjelm.

REDDET: Den blinde beverungen Castor ble reddet på Agder dyreklinikk i Arendal.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
REDDET: Den blinde beverungen Castor ble reddet på Agder dyreklinikk i Arendal. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer