Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blind mann i rullestol (76) henrettes i California

Arnold Schwarzenegger avslo benådningssøknaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Delstaten California henretter på tirsdag 76 år gamle Clarence Ray Allen, en blind diabetespasient som har hjerteproblemer og er ute av stand til å gå ved egen hjelp, skriver Politiken.

Guvernør Arnold Schwarzenegger har avslått Allens siste anke, og dermed blir Allens 76-årsdag i dag hans siste. Han får etter planen giftsprøyta tirsdag, ett minutt over ni om morgenen norsk tid.

Samme rom som Tookie

Allen henrettes i San Quentin-fengselet, i samme rom som Stanley «Tookie» Williams fikk giftsprøyta i desember.

For tilhengere av dødsstraff er Allens sak et eksempel på at livstidsdommer ikke fungerer som straff. Motstanderne på sin side mener at det er umenneskelig å henrette en syk gammel mann.

Allen ble i 1982 dømt for å ha bestilt mordene på Bryon Schletewitz (27), Josephine Rocha (17) og Douglas White (18).

Påtalemyndigheten mente at Allen bestilte mordene mens han satt i fengsel og sonet en livstidsdom for å ha beordret mordet på en mann som han i 1974 begikk et ran sammen med. Schletewitz vitnet mot Allen i denne saken.

Vil ikke angre

FÅR GIFTSPRØYTA: Clarence Ray Allen, fotografert for en måned siden. Foto: Scanpix
FÅR GIFTSPRØYTA: Clarence Ray Allen, fotografert for en måned siden. Foto: Scanpix Vis mer

76-åringen vil ikke angre sine forbrytelser, noe som ikke falt i god jord hos Schwarzenegger. «Tookie» Williams\' benådningssøknad ble også avslått fordi han nektet å angre mordene han var dømt for.

- Å rulle Allen, en blind, gammel, invalidisert og sykdomssvekket mann, inn i henrettelseskammeret i San Quentin for å ta livet av ham vil være et grotesk opptrinn som ryster samvittigheten, skrev forsvarerne i appellen til Schwarzenegger.

Påtalemyndigheten på sin side fastholder at Allens tidligere handlinger beviser at han er farlig selv om han sitter bak lås og slå.

- Det er hans egen fortjeneste at han nå skal henrettes som pensjonist, sier en representant for påtalemyndigheten.

LOT SEG IKKE SJARMERE: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger.
PROTESTERER: Dødsstraffmotstandere demonstrerer til støtte for Allen i San Francisco sist torsdag.
DØDSKAMMERET: Avlukket i San Quentin-fengselet hvor de dødsdømte får giftsprøyta.
HENRETTET: Stanley «Tookie» Williams ligger på lid de parade etter at han ble henrettet 13. desember.
IKKE POPULÆRT: Østerrikske menneskerettsaktivister henger et banner der det står «drapsmann», over navnet på Arnold Schwarzenegger Stadion i Graz, Arnolds fødeby. Aksjonen var en reaksjon på at Arnold avslo å benåde «Tookie» Williams. <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/12/26/453161.html>Navnet hans ble seinere fjernet fra navnet på stadionet</a> etter hans eget initiativ.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling