- Blind og syk sjeik øker terrorfaren

FBI har sendt ut advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omar Abdel-Rahman (68), også kjent som «den blinde sjeiken», er innlagt på sykehus. Dersom han dør frykter FBI at det vil komme terrorangrep, melder CNN.

I en to siders bulletin datert 8.desember, meldte FBI ifra om at Rahman i all hui og hast var brakt til sykehuset to dager tidligere. Den radikale egyptiske imamen spyttet blod den 6.desember, og ifølge nyhetsbyrået Associated Press ble det oppdaget en svulst på leveren hans.

Talsmann for det amerikanske fengselsvesenet Tracy Billingsley sier at Rahmans helsetilstand har stabilisert seg, og at han er tilbake i fengselet.

Rehman har sterke bånd til terrornettverket al-Qaida, og regnes som en av drivkreftene bak bombene mot World Trade Center i 1993.

Han er også mistenkt for å være innblandet i terrorplaner mot broer, tunneler, en FBI-bygning og FNs hovedkvarter i New York. Rahmans navn nevnes også ofte i samme åndedrag som Osama bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri.

Rahman, som soner en livstidsdom i amerikansk fengsel, har oppfordret til terrorangrep etter at han havnet bak murene i 1995.

Pressemeldingen fra FBI inneholder det som skal være Rahmans testamente, som ble distribuert på en al-Qaida-konferanse i 1998.

«Mine brødre, hvis de dreper meg - noe de helt sikkert vil gjøre - hold begravelse og send liket til min familie. Men la ikke mitt blod gå til spille for ingen ting. Søk heller den mest voldelige hevn.

DEN BLINDE SJEIKEN: Dette bildet viser  Omar Abdel-Rahman mens han ber i forkant av en rettshøring i Kairo i august 1989. Foto: EPA/Scanpix
DEN BLINDE SJEIKEN: Dette bildet viser Omar Abdel-Rahman mens han ber i forkant av en rettshøring i Kairo i august 1989. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Anonyme tjenestemenn sier til AP at FBI-bulletinens hovedformål var å minne folk om hvilke trusler Rahman har kommet med.

I februar 2005 ble Rahmans advokat, Lynne Stewart, dømt for å hjelpe imamen med å levere beskjeder til terrorister rundt om i verden, og dermed bryte det strenge forbudet mot kommunikasjon mellom han og hans tilhengere.

Rahmans helsetilstand har vært nedadgående de siste årene, og ble i september 2003 overført fra det føderale Supermax-fengselet i Colorado til fengselssykehuset i Springfield. Rahman lider av diabetes, noe som gjør at han står i fare for å måtte amputere.

- Blind og syk sjeik øker terrorfaren