Blinde Ann har egen førerhest

- Panda elsker jobben sin og vet hva hun skal gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Ann Edies (58) labrador Bailey døde etter ti år som hennes hjelper, prøvde hun ut to andre hunder før hun lærte om førerhester i 2000.

Nå får hun hjelp av mini-hesten Panda, som har fått sitt navn på grunn av den svarte og hvite pelsen sin. Panda har vært Edies øyne, og har hjulpet henne å navigere seg gjennom gatene siden 2003, skriver AP.

- Klar for alt

Panda er kanskje alt man kan ønske seg i et kjæledyr og et førerdyr for blinde; beskyttende, oppmerksom og hun elsker å leke hente-leken. Med sine 74 centimeter og 54 kilo er hun en miniatyrutgave av en hest.

- Panda elsker jobben sin. Hun vet hva hun skal gjøre. Når jeg tar opp seletøyet, får jeg følelsen at hun tenker: «Jeg er klar for alt. La oss gå og ha det moro», sier Edie.

Hun fikk opp øynene for førerhester da hun besøkte stiftelsen for førerhunder i Kitrell i North Carolina, der dyr blir trent opp til å hjelpe blinde mennesker. Hun begynte å lete etter sin egen førerhest, noe som førte henne til Panda som bare var seks måneder gammel.

Edie, som også eier andre hester, ga ridelæreren sin, Alexandra Kurland, i oppdrag å trene opp Panda.

Lydighet

PÅ TUR: Panda hjelper Ann med å orientere seg i gatene. Foto: AP/Scanpix
PÅ TUR: Panda hjelper Ann med å orientere seg i gatene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Kurland lærte Panda lydighet og deretter hvordan hun skulle føre blinde. Hun viste hesten hva som kunne skje hvis den førte sin venn på villspor. Hvis det for eksempel lå noe i veien, viste Kurland Panda hvor mye plass hun ville trenge for å passere.

- Ettersom de er flokkdyr kan de forutsi hvor et objekt beveger seg og tilpasse seg etter det, forklarer Edie.

Men når Panda er hjemme og ikke trenger å arbeide, kryper hun sammen, hviler på et teppe eller leker med lekene sine. Hvis hun trenger å gå ut, ringer hun i en liten bjelle som henger på dørhåndtaket.

Samarbeidseksperimentet med Panda går veldig bra, og ettersom mini-hesten kan bli mellom 30 og 40 år, er det store muligheter for at hun og Ann Edie fortsetter å være venner en god stund fremover.