Blinde får ikke hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BLINDE: Flere tusen personer sliter med dårlig syn, uten å få hjelp eller oppfølging fra det offentlige. Situasjonen er så alarmerende at Blindeforbundet ber om nødhjelp, nå, midt på sommeren. I et brev til helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen, sendt nå i juli, ber Blindeforbundet om et møte med statsråden. Jeg har ikke ro på meg til å feriere, når jeg vet at det sitter mennesker isolert uten å mestre hverdagen. Når man mister synet, er hjelpen langt unna.

I år har Norges Blindeforbund en storoffensiv overfor svaksynte. Vi har hatt en teori om at synshemmede ikke får den hjelp og oppfølging de trenger fra det offentlige. Derfor har vi annonser i TV, radio, aviser og ukeblader og så langt ringt 25.000 telefoner til potensielle svaksynte. 12 prosent, nesten 4.000 mennesker, oppga at de ser så dårlig at de kan regnes som synshemmet. De aller fleste vi har kommet i kontakt med har ikke fått hjelp og oppfølging fra det offentlige. Her er noen få eksempler: En 11 år gammel gutt som er sterkt svaksynt sliter med skolearbeidet. Eneste hjelp er en lupe fra hjelpemiddelsentralen. En dame på 80 år fra Oslo har forkalkning, AMD, og vanskelig for å bevege seg ute. Hun faller. Hun ser dårlig og har lite hjelpemidler. Har ikke fått tilbud om rehabilitering eller annen hjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer