Blinde fortviler over Vegvesenet

160 fotgjengerfelt er den siste tiden blitt fjernet av vegvesenet. Dette får Blindeforbundet til å fortvile.

Frykter fremtiden Arnt Magne Astad og førherhunden Aida. - For meg er fotgjengerfeltene et være eller ikke være i trafikken, sier han til Dagbladet. Foto:Erik Hattrem/Dagbladet
Frykter fremtiden Arnt Magne Astad og førherhunden Aida. - For meg er fotgjengerfeltene et være eller ikke være i trafikken, sier han til Dagbladet. Foto:Erik Hattrem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Vegvesenet mener det er farligere å krysse gaten i et fotgjengerfelt enn hvor som helst ellers. Derfor har de nå satt i gang arbeide med å fjerne fotgjengerfelt over hele landet.

- Det er utført en gjennomgang av fotgjengerfeltene for 50-og 60-soner. Til nå er rundt 160 fotgjengerfelt i Norge tatt bort, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør i Vegdirektoratet til Dagbladet.

Folket i ryggen Dette reagerer Norges Blindeforbund sterkt på. I går la de frem en undersøkelse utført av Synovate, som viser at 79 prosent av befolkningen synes det er uheldig at fotgjengerfelt fjernes i 50 og 60 soner. I følge undersøkelsen mener 97,6 prosent av befolkningen, at fotgjengerfeltene er svært viktige for barn.

- 50 og 60-sonene har størst utfordring for blinde og svaksynte. Det er i nettopp disse sonene vegvesenet har begynt å fjerne sebrafeltene. Jeg tror vegvesenet har stirret seg blinde på det de selv har etablert som en sannhet, en sannhet som sier at ulykkene går ned om man fjerner fotgjengerfeltene, sier interessepolitisk talsmann i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud, til Dagbladet.

Arnt Magne Astad og førerhunden Aida vil ikke kunne ferdes i trafikken med samme trygghet uten fotgjengerfelt.

- Aida er opplært til å finne overganger på min kommando. Uten sebrafelt, kan jeg ikke gå over veien. For meg er fotgjengerfeltene fryktelig viktige, sier svaksynte Astad til Dagbladet.

Ranes i Vegdirektoratet forteller at fjerningen av sebrafelt kommer som en følge av at direktoratet har fått en bestilling på sikrere fotgjengerfelt.

- Primært har vi sett på hvor sikre fotgjengerfeltene er. Det er vår oppgave å sørge for at overgangene er så sikre som de kan være. Det kan være flere årsaker til at et fotgjengerfelt blir fjernet. Det kan være noe så banalt som at en skole er nedlagt eller en bussstasjon flyttet. Da er det ikke sikkert det er behov for fotgjengerfelt der lengre. Det er ikke noe poeng å ha fotgjengerfelt når det ikke lengre er et behov til stede, sier Ranes.

I utakt med folket Men Ranes lover at de fleste fotgjengerfelt i Norge vil bestå.

- Det er helt uaktuelt å fjerne alt som er av sebrafelt. Vår misjon er å holde fotgjengerfeltene som skal være igjen sikre for trafikantene, avslutter hun.

Fra blindeforbundets side, er ikke dette svaret godt nok. De håper den ferske undersøkelsen kan være brekkstangen som skal til for å få vegvesenet til å snu i denne saken.

- Vår undersøkelse viser at Statens Vegvesen er helt i utakt med folket når de fjerner fotgjengerfeltene, sier Fuglerud.