Blinde Frank Traa (58) nektes førerhund fordi kondisen hans er dårlig

STORD/OSLO (Dagbladet): - Det kom som et slag i trynet. Jeg er aller mest skuffet over begrunnelsen, sier Traa til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo for å komme meg ut at jeg vil ha førerhund, sier Traa.

For ei uke siden dumpet avslaget fra trygdekontoret ned i postkassa hjemme på Stord. Spent åpnet Frank Traa konvolutten. For snart ti år siden døde hans forrige førerhund, etter sju år.

I avslaget heter det:

«I samråd med faglig utvalg for førerhundspørsmål finner vi at din fysiske form er for dårlig til å kunne være i stand til å gå nok til å klare og vedlikeholde en førerhund sin førertekniske ferdighet. Det er på dette grunnlag krav om stønad til førerhund er avslått.»

Passiv

- Jeg innrømmer at jeg ikke var i så god fysisk form da jeg var på forkurset. Når man blir blind, blir man ganske passiv. Grunnen til at jeg ville ha førerhund igjen er jo nettopp for å kunne komme meg ut, kunne gå tur, uten å måtte være avhengig av ledsager, sier Traa.Etter kurset har han gått tur sammen med en kamerat nesten daglig for å komme i bedre form.

- Hvis jeg hadde hund, ville kondisen blitt enda bedre. Jeg har både venner og familie i nærheten, og da kunne jeg gå og besøke dem når jeg ville.

Nå er han fortsatt avhengig av at noen har tid til å følge ham.

Anker

I det siste har han savnet en hund.

- Det var så fint. Det kom veldig brått på meg da hun plutselig ble syk helt plutselig. Da veterinæren kom, var hun død av hjerneblødning, sier Traa.

- Jeg kommer til å anke, selv om jeg ikke har tro på at det fører fram, sier Traa.

Negativ spiral

Generalsekretær i Norges Blindeforbund, Gunnar Haugsveen, sier at han forstår Traas fortvilelse.

- Det blir på en måte en negativ spiral: Uten å styrke kondisen får han ikke førerhund, og uten førerhund får han ikke styrket kondisen, sier Haugsveen, som ikke kjenner denne konkrete saken.

Når noen søker om å få førerhund, blir vedkommende innkalt til et obligatorisk forkurs, som betales av Rikstrygdeverket. Traa gikk på kurs hos Blindeforbundet. Underveis kommer representanter for faglig utvalg for førerhundspørsmål på besøk for å snakke med hver enkelt deltaker.

I samarbeid med kursholder leverer de en innstilling til trygdekontoret.

Inviterer

- Denne innstillingen blir fulgt i så å si 100 prosent av tilfellene, sier Haugsveen.

Fungerende fylkessjef på Stord, Kari Egeland, inviterer Traa tilbake til ny vurdering.

- Jeg skjønner at dette høres hjerterått ut. Vi har ikke kompetanse på førerhunder, så vi bruker et utvalg satt ned av departementet til å vurdere slike saker .

Dersom denne mannen har fått avslag på grunn av fysikken, men mener at han har bedre fysikk nå, så er han hjertelig velkommen til trygdekontoret slik at vi får gitt ham en ny vurdering, sier Egeland.

Jakob Grefsrud i Rikstrygdeverkets faglige utvalg for førerhundspørsmål viser til taushetsplikten.

- Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker. Det jeg kan si er at en hund skal brukes så mye at bruksegenskapene til hunden vedlikeholdes, sier Grefsrud.

NEKTES FØRERHUND: For rundt ti år siden døde den forrige førerhunden til Frank Traa, etter et sju års langt kameratskap. Nå har han søkt om en ny, men fått avslag.