Blinde Mikael ser med kikkert

En sju millimeter lang kikkert ble redningen til fabrikkarbeideren Mikael Larsson. 33-åringen fra Askersund i Sverige ble blind på begge øynene etter en arbeidsulykke, men nå har han fått «kikkertsyn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har han fått takket være legene på øyeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen.

- Det er ikke mulig å beskrive følelsen det er å få synet tilbake. Jeg er dypt takknemlig overfor legene i Bergen som reddet synet mitt, sier Mikael Larsson til Dagbladet.
33-åringen kan ikke svømme under vann, han bruker en lapp foran øyet for å få sove og han ser i farger. Synsfeltet er 40 til 50 grader.

- Jeg vet at det er en risiko for at jeg kan miste synet igjen. Den redselen er fremdeles der. Men jeg lever i nuet og tar en dag av gangen, sier han.

Eksploderte

Natt til 3. mai 1994 skjedde det som ikke skulle skje på papirfabrikken Aspa Bruck utenfor Vsterbro. Mikael oppdaget at ett av rørene var gått tett.

- Da jeg skulle forsøke å få reparert røret, hørte jeg et smell. Røret eksploderte og 500-600 grader varm væske rant inn i øynene mine. Jeg ble blind umiddelbart, forteller Mikael.

Legene i Sverige henviste fabrikkarbeideren videre til øyeavdelingen på Haukeland sykehus. På begynnelsen av 70-tallet utviklet professor Torstein Bertelsen en slags protese, eller kikkert, som kan gi blinde mennesker synet tilbake.

Risikabel

- Vi foretar en til to slike operasjoner i året. Dette er en metode for personer som ikke kan gjennomgå en hornhinnetransplantasjon, sier professor Gunnar Høvding ved øyeavdelingen.

Legene betrakter kikkert-operasjonen som risikabel. Ifølge Høvding er dette siste operative mulighet for Mikael og andre slike pasienter.

KIKKERT ØYE: 33 år gamle Mikael Larsson ser igjen - med et kunstig kikkertøye.