Blindern-vekter varetektsfengsles i én uke

Politiet tror ikke på 35-åringens forklaring om at han forvekslet bombekopien med matpakka.

FORSVARER: Advokat Trygve Staff er forsvar for den 35 år gamle vekteren som er siktet for trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse. Vekteren ble framstilt for varetektsfengsling i dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Trygve Staff er forsvar for den 35 år gamle vekteren som er siktet for trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse. Vekteren ble framstilt for varetektsfengsling i dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 35 år gamle Nokas-vekteren som er siktet for å ha avgitt falsk forklaring, trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse etter den falske bombealarmen natt til onsdag, forklarte seg for retten da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Han erkjente straffskyld for falsk anmeldelse og for å ha forklart seg falskt. Han erkjente også at han plasserte en bombeliknende gjenstand på Blindern, men han nekter straffskyld for dette.

Rundt klokka 16 i dag kom retten fram til at vekteren kan varetektsfengsles i én uke, altså fram til 14. august.

Han ble også i lagt brev- og besøkskontroll. 

Både politiet og siktede tar betenkningstid. Dermed vil de ta stilling til om rettens beslutning skal ankes på et seinere tidspunkt. 

- Dypt fortvilet Trygve Staff, mannens forsvarer, sier til Dagbladet hans klient nå har det vanskelig.

- Han har det tungt. Han er dypt fortvilet over situasjonen, sier han.  

Staff opplyser om at klienten kom med den falske forklaringen etter at han hadde avfyrt en startpistol, og at han fikk panikk og ble redd for å miste jobben.

Han forklarer at mannen da kastet fra seg posen med den bombeliknende gjenstanden i, og løy om at to gjerningsmenn hadde angrepet ham. 

- Han hadde denne gjenstanden til et annet formål, sier Staff til pressen fredag, på spørsmål om hvorfor han hadde gjenstanden.  

- Hva syns din klient om kjennelsen?

- Han har tatt betenkningstid. Men vi kan ikke klage på at den ble så kort som en uke, sier han. 

- Ikke en panikkhandling Politiet mener forklaringen om at vekteren gjorde handlingen i panikk, ikke henger ordentlig sammen.

AKTOR: Politiadvokat Kari Kirkhorn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
AKTOR: Politiadvokat Kari Kirkhorn. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Vi mener opplysningene vi har i saken kan tyde på at det i hvert fall ikke er en panikkhandling, slik han hevder, sier politiadvokat Kari Kirkhorn til Dagbladet.

- Tror dere på hans forklaring om at det var tilfeldig at han hadde med matpakka, og at han forvekslet bomba med matpakka si?

- Det som har skjedd framstår som for planlagt. Så får videre etterforskning avdekke om han snakker sant.

- Hvorfor er han siktet for trusler?

- Det knytter seg til bomben. Det oppstod en truende situasjon, særlig for de som var nært på. 

- Hva har han forklart om skuddene med startpistolen?

- Han har forklart at han skjøt fire-fem ganger, og at det klikket eller oppstod en eksplosjon.

- Hva skjedde med det siste skuddet?

- Vi må få våpeneksperter til å se på det.

Ba om å bli løslatt Rettsmøtet gikk for åpne dører med pressen til stede, etter separate begjæringer fra pressen og forsvarer Trygve Staff. Men pressen er enn så lenge pålagt et referatforbud på deler av innholdet.

Politiet vil fengsle mannen i fire uker. 35-åringen begjærte seg løslatt, og forsvarer Staff argumenterte med at det ikke var noen reell bevisforspillelse i saken.

Det var natt til onsdag at den 35 år gamle mannen meldte fra til politiet om at han var blitt skutt på av to gjerningsmenn. Etter at politiet søkte i området i etterkant ble det funnet en bombelignende gjenstand ved fysikkbygningen på den nedre delen av Blindern.

Utover formiddagen onsdag ble det klart at gjenstanden var laget for å skape frykt, men at den ikke inneholdt sprengstoff. 

Etter en omfattende etterforskning meldte politiet torsdag morgen at de hadde forandret status på vekteren fra fornærmet, til siktet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram