SKAPTE ETTERFORSKNING I GÅR: Politiet sperret av et stort område etter at en bombeliknende gjenstand ble funnet på Blindern. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAPTE ETTERFORSKNING I GÅR: Politiet sperret av et stort område etter at en bombeliknende gjenstand ble funnet på Blindern. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Blindern-vekteren siktet for falsk forklaring etter at han sa han ble skutt

Det opplyste politiet på en pressekonferanse i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som skjedde seint i går kveld, var at vi endret status på fornærmede i saken. Han er nå siktet for falsk forklaring.

Det sier Grete Lien Metlid, leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, på en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Hun leder etterforskningen etter at det i går ble meldt at en vekter ble skutt på Blindern i Oslo natt til onsdag, og det i nærheten ble funnet en bombeliknende gjenstand som var plassert der for å skape frykt.

Da vekteren ble siktet for å ha forklart seg falsk, valgte han å endre forklaring, og ønsket selv om forklare seg før han fikk oppnevnt forsvarer.

- Siktede, tidligere fornærmede, har knyttet seg til våpenet og den bombeliknende gjenstanden, og forklart at det var han som plasserte den der, sier Metlid.

- Han har forklart at det er han som har skutt, og han som har plassert gjenstanden.

- Sagt noe om hvorfor Nokas-vekteren hadde forklart at han kom over to menn på universitetetsområdet, og at han ble skutt fem ganger av en av dem. Han skjøt ifølge politiet seg selv i brystet, i pannen og i armen, og ble sendt til Ullevål sykehus, hvor han ble operert onsdag. Metlid sier våpenet er funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekteren ble avhørt i går kveld og i natt.

- Det er alvorlig det som har skjedd, og det han har satt i gang. Det har skapt oppmerksomhet og frykt, og det har skapt en omfattende etterforskning, sier Metlid.

- Han har sagt noe om hvorfor han har gjort dette, men det er for tidlig å konkludere rundt det, sier politilederen.

Metlid sier mannen har noen skader. Hun vil ikke si om det var videobilder fra området som avslørte at mannen hadde forklart seg falsk.

På spørsmål om vekteren kan ha hatt medhjelpere, svarer Metlid at det er kun han som er siktet.

Ser på tidligere saker I går meldte TV 2 at den samme vekteren som sa han hadde blitt skutt i går, tidligere skal ha blitt knivstukket, skutt med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med tau på oppdrag på universitetsområdet.  Politiet vil nå se nærmere på disse sakene.

- Han har sagt noe om dette nå, men jeg vil ikke gå noe inn på det nå. Det er saker vi vil se mer på videre, sier Metlid.

Vekteren ble i går beskrevet som erfaren, og han har jobbet på Blindern i en lengre periode. Politiet sier de har varslet mannens arbeidsgiver.

Det er ikke avklart om mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling. Det vil i så fall skje i morgen, opplyser Metlid.

Hun sier politiet fortsatt er interessert i komme i kontakt med vitner som var i området natt til onsdag, men at de ikke leter etter personene vekteren beskrev.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram