Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blindpassasjerer gasset i hjel

KØBENHAVN (NTB): Britiske myndigheter retter skarp kritikk mot Danmark fordi det siste år er funnet tre døde blindpassasjerer om bord på danske skip som har anløpt britiske havner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blindpassasjerene fra Nigeria og Liberia ble funnet døde i et lasterom som var plombert og gasset - for å drepe rotter og andre skadedyr, slik internasjonale regler foreskriver.

Den ansvarlige danske statsråden, næringsminister Jan Trøjborg, har forlangt en redegjørelse fra Sjøfartsdirektoratet, og den vil han trolig få i løpet av mandag.

Britene bekymret

Det var den britiske ambassaden i København som i en note til det danske utenriksdepartementet 13. mai i år tok opp gassingen av blindpassasjerene.

- Vi er bekymret for at de er omkommet under forferdelige omstendigheter, het det.

Britene er ikke sikre på om gassingen har foregått helt etter forskriftene. To av blindpassasjerene ble i det ene tilfellet funnet etter at de hadde kravlet over fra lasterommet til maskinrommet.

- Vi er i særdeleshet bekymret over at lasterommet - tross denne oppdagelsen - ikke ble undersøkt før åtte dager senere. Ved denne undersøkelsen ble liket av en blindpassasjer funnet liggende død oppå lasten, skriver britiske myndigheter.

Dyr sak

Avdelingssjef Uffe Lind i Danmarks Rederiforening sier til Politiken at man ikke kan dra noen slutninger på basis av et enkelttilfelle. Han mener en eventuell endring av reglene må skje gjennom FNs maritime organisasjon, IMO.

Blindpassasjerer kan fort bli en dyr affære for rederiene. Ifølge Lind kan utgiftene variere fra et par tusen kroner til flere hundre tusen, hvis det fører til at skipet blir forsinket.

Kastet over bord

Det er ikke første gang det har vært uregelmessigheter i forbindelse med blindpassasjerer om bord på danske skip. Forrige uke ble fire danske sjømenn dømt av byretten i Esbjerg for å ha kastet en blindpassasjer over bord utenfor kysten av Sierra Leone, 40 kilometer fra land. Dette skjedde i mars 1994.

Hele Norges coronakart