Blindpassasjerer havnet på Svalbard

Tre blindpassasjerer fra Tanzania, som snek seg om bord i en båt som lå til kai i Sør-Afrika, fikk seg en overraskelse da lasteskipet ankret opp ved gruvesamfunnet Svea på Svalbard, skriver Svalbardposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da båten kom til Svea, sør for Longyearbyen, hadde transportskipet «Lavadora» vært på havet i over en måned. Både de tre unge blindpassasjerene og mannskapet trodde de skulle til varmere strøk, men skipet ble omdirigert underveis.

De unge mennene ønsket seg et bedre liv i en vestlig storby. En vinter på Svalbard virket ikke fristende og de tre ville ikke gå i land i Svea. Utlendingsloven gjelder ikke på Svalbard, og i prinsippet kunne de tre mennene 20-årene bli på Svalbard, forutsatt at de klarte seg selv.

- Vi orienterte de tre blindpassasjerene om deres rettigheter. Men de hadde ikke penger med seg, og valgte selv å bli værende om bord, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til Svalbardposten.

Dette er første gang det er registrert blindpassasjerer på Svalbard, og både Sysselmannen og lastearbeiderne i Svea synes hele opptrinnet var litt fornøyelig.

- De hadde hørt om Norge, men at de hadde havnet enda lenger nord, fant de helt utrolig, sier Rolv Engen, rederiet Jebsens kontaktperson i Svea.

Under samtaler med politiet fortalte den ene av mennene at dette var hans femte forsøk på å rømme til et bedre liv.

Mennene valgte å bli med skipet til rederiets kontor i Hellas. Derfra vil de bli sendt til Tanzania med fly for rederiets regning.

NTB