Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blinkskuddet «sier alt» om Trump-dramaet

Demokrater i kongressen kjemper for å felle Donald Trump. Norsk ekspert «freder» den amerikanske presidenten.

DRAMA: Dette bildet, som viser dramaet som utspilte seg i forbindelse med tirsdagens høring i Representantenes hus, har vekket stor oppmerksomhet i USA. Foto: Doug Mills / The New York Times / NTB Scanpix
DRAMA: Dette bildet, som viser dramaet som utspilte seg i forbindelse med tirsdagens høring i Representantenes hus, har vekket stor oppmerksomhet i USA. Foto: Doug Mills / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer

«Bare alvorlige forbrytelser og forseelser (high crimes and misdemeanors) kan lede til riksrett. Jeg har ikke begått noe kriminelt (ingen sammensvergelse, ingen hindring av rettens gang) - derfor kan dere ikke stille riksrett. Det var Demokratene som begikk kriminelle handlinger, ikke din republikanske president!»

Ordene ble forfattet av mannen mange mener innehar verdens mektigste posisjon, USAs president Donald Trump, i april i år.

Et betydelig antall av Demokratene i kongressen er på ingen måte enige med Trump, og denne måneden har de for alvor trappet opp etterforskningen flere av dem håper vil føre til at presidenten blir avsatt ved riksrett.

- Atferden som er under etterforskning, utgjør en trussel mot vårt demokrati. Vi har en forpliktelse til å reagere på denne trusselen, sa Jerry Nadler, leder av justiskomiteen i Representantenes hus, forrige uke.

For ei uke siden vedtok komiteen nye bestemmelser som åpner for at den kan kreve å få utlevert flere dokumenter og sikre seg vitneforklaringer fra Det hvite hus.

Likevel er det tydelig at Demokratene kjemper i en enorm oppoverbakke, noe et bilde fra tirsdagens høring - hvor Donald Trumps tidligere valgkampleder Corey Lewandowski var motvillig innkalt - illustrerer godt.

For bildet New York Times-fotograf Doug Mills fanget av Nadler og et knippe politikere og rådgivere som tilsynelatende kjemper om å komme til ordet, har allerede rukket å bli gjenstand for beundring - i det minste blant politiske journalister i USA.

New York Times har analysert bildet, som avisa beskriver som en «malerisk framstilling i renessansestil som viser splittelsen i Washington» og et bilde som «sier alt» om det pågående Trump-dramaet i kongressen.

- En liksom-riksrett

For at en amerikansk president skal kunne stilles for riksrett må først Representantenes hus gå inn for det med simpelt flertall. Deretter følger en rettssak i Senatet, som ledes av Høyesterettsjustitiarius. Etter dette følger en rådslagning i Senatet, som så skal stemme over skyldspørsmålet. Å avsette presidenten ved riksrett krever to tredels flertall i Senatet.

Det er helt uaktuelt at prosessen noen gang kommer så langt, mener Hilmar Mjelde, USA-ekspert ved Universitetet i Bergen.

- La meg slå fast med all mulig tydelighet: det blir ikke noen riksrettssak mot Trump. Han vil ikke måtte gå av, sier Mjelde til Dagbladet.

- Det vi nå ser er en liksom-riksrettsprosess i en kongresskomité. Det handler først og fremst om politikk, ikke en reell opptakt til en fullverdig riksrettssak i Kongressen. Demokratenes toppledelse har ikke tenkt til å stille Trump for riksrett, så dette handler om å gi noe til de mange som forlanger riksrett eller noe som minner om det, fortsetter USA-eksperten.

Han viser til at Demokratene har gått høyt ut og lovet å etterforske Donald Trump svært grundig.

- Men de har ikke i nærheten av de ressursene som spesialetterforsker (Robert, red.anm.) Mueller hadde til rådighet. Og Nadler og co. har kastet bort verdifull tid i måten de har håndtert tekniske, juridiske aspekter ved etterforskningen sin på. Det tyder på at dette er et spill for galleriet, sier han.

Følger fire spor

Justiskomiteens etterforskning følger fire ulike spor:

  • Hvorvidt Trump blandet seg inn og forsøkte å hindre Mueller-etterforskningen.
  • Hvorvidt han var innblandet i utbetalingen av hysjpenger til to kvinner som hevder de har hatt et seksuelt forhold til ham.
  • Hvorvidt han har brukt presidentembetet til å berike seg selv.
  • Hvorvidt han tilbød seg å benåde tjenestemenn og valgkampmedarbeidere for at de skulle beskytte ham.

Mjelde mener Demokratene ikke har noen god sak juridisk:

- Trump kan ikke stilles for riksrett for ting han gjorde som privatperson, bare for det han har gjort som president og kanskje under valgkampen. Og Muellers etterforskning tok luften ut av sistnevnte med sine tvetydige konklusjoner

I 22 måneder etterforsket spesialetterforsker Robert Mueller Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget, om Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland og om Trump har hindret etterforskningens gang.

Den fulle Mueller-rapporten ble levert til USAs justisdepartement 22. mars i år. To dager seinere publiserte justisminister William Barr et fire sider langt sammendrag av rapporten.

I dette sammendraget slår justisministeren fast at det ikke var noe samarbeid mellom personer tilknyttet Trump-kampanjen og Russland, og derfor «ingen sammensvergelse» for å vinne presidentvalget gjennom et slikt samarbeid. Rapporten fant imidlertid bevis for at Russland forsøkte å blande seg inn i valget.

Det verken Barrs sammendrag eller Muellers rapport klarte å gjøre, var helt og fullt å frikjenne Trump for å ha forsøkt å hindre en etterforskning, altså «obstruction of justice».

GLIPP: I et øyeblikk virket det som president Donald Trump glemmer at han har en sønn med førstedamen. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Ingen konklusjon

Mueller etterforsket til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men kom ikke til noen konklusjon.

Denne utfordringen blir også drøftet i rapporten.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

Det samme budskapet har Mueller selv kommet med flere ganger etter at rapporten ble offentliggjort.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

- Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd, sa Mueller.

Og det er nettopp dette Demokratene har festet seg ved.

- Kontroversielt

Hvorvidt Trump hindret rettsprosessen eller ei, det avhenger helt og holdent av hvilket syn på presidentmakt en legger til grunn, mener Mjelde.

- Justisministers Barrs syn er kontroversielt, men faglig forankret. Dette kalles «unitary executive»-teorien, og er utbredt i konservative kretser, inkludert akademiske.

- Demokratene innser også at det ikke finnes en nødvendig tverrpolitisk koalisjon for å få Trump avsatt. 40 prosent av landet vil se det som et forsøk på statskupp, fortsetter Mjelde.

Han mener Demokratene lærte av Clinton-riksrettssaken i 1998, som slo hardt tilbake på Republikanerne.

- Derfor snakker heller ikke de demokratiske presidentkandidatene om riksrett. Både Nancy Pelosi (speaker i Representantenes hus, red.anm.) og presidentkandidatene ønsker å holde fokus på de politiske sakene, sier han.

Dersom Mjelde har rett, og Donald Trump slipper unna en riksrettsprosess, tyder amerikansk historie på at presidenten har gode muligheter for å oppleve fire nye år som beboer i verdens best kjente hvite hus etter presidentvalget i 2020.

- Trump har historien på sin side. Kun Jimmy Carter i 1980 har måttet gå av etter partiets første periode i Det hvite hus – Bush Sr. tapte etter partiets tredje periode på rad. På den andre siden er Trumps presidentskap så avvikende på mange vis at Demokratene kan slå ham. Det avhenger av hvem de nominerer, sier Mjelde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling