Motstandsgruppa bak angrep i Russland:

Blir advart: - Må erstattes

Ilja Ponomarev, leder av den russiske motstandsgruppa «Liberty of Russia Legion», hevder at gruppa hans står bak angrep på den russiske siden av grensa.

- KRIGEN ENDER I MOSKVA: Den russiske opposisjonsgruppa som har tatt på seg ansvaret for angrep i Russland, sier i en uttalelse at krigen vil ende den dagen den russiske presidenten erstattes. Foto: Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP / NTB
- KRIGEN ENDER I MOSKVA: Den russiske opposisjonsgruppa som har tatt på seg ansvaret for angrep i Russland, sier i en uttalelse at krigen vil ende den dagen den russiske presidenten erstattes. Foto: Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Denne krigen kan bare ende i Moskva.

Det sier russisk-ukrainske Ilja Ponomarev til den britiske radiostasjonen LBC.

Han er leder av den russiske motstandsgruppa «Liberty of Russia Legion», og hevder at gruppa hans, sammen med en annen, står bak angrep i den russiske byen Kozinka. Nå har de også enheter på vei til Grajvoron, en by i den russiske Belgorod-regionen, hevder Ponomarev.

Han er tidligere nestleder for opposisjonen i Russlands parlament, og stemte blant annet mot annekteringen av Krim i 2014.

- Denne krigen vil ikke ende i Ukraina, den kan bare ende i Moskva. Når Putins regime blir erstattet, sier han til radiokanalen.

POLITIKER: Ilja Ponomarev var tidligere medlem av statsdumaen i Russland. Nå leder han en russisk motstandsgruppe. Her fra 2012. Foto: AFP / ANDREY SMIRNOV / NTB
POLITIKER: Ilja Ponomarev var tidligere medlem av statsdumaen i Russland. Nå leder han en russisk motstandsgruppe. Her fra 2012. Foto: AFP / ANDREY SMIRNOV / NTB Vis mer

- Vi går videre

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Ponomarev sagt at grensebyen Kozinka er frigjort, og at de har nådd Grajvoron lenger øst.

- Vi går videre. Russland skal være fritt, skriver han på Twitter.

Det har mandag kommet flere meldinger om angrep i Russland, både fra russisk og ukrainsk hold.

Aftenposten, som har stedsverifisert videoer fra området, skriver at det er sammenstøt i flere landsbyer i området. Videoene viser kjøretøyer langs veiene i nærheten av grensa og røyk litt lenger nordøst, skriver NTB.

Russiske myndigheter har iverksatt et kontraterrorregime, og skal blant annet ha evakuert flere innbyggere fra Belgorod.

Ifølge det russiske, statseide nyhetsbyrået Ria, har myndighetene også innført strenge kontroller i området. De skal blant annet ha startet med telefonavlytting i regionen.

Nyhetsbyrået Reuters skriver mandag at sabotører har krysset grensa fra Ukraina. Russland hevder det er Ukraina som står bak, mens ukrainske myndigheter peker på de russiske opposisjonsgruppene «Liberty of Russia Legion» og «Russian Volunteer Corps» - begge bestående av russiske statsborgere.

- Trent av Ukraina

Ifølge Ponomarev består gruppa hans av russiske militæravhoppere som har blitt trent av det ukrainske militære etterretningsbyrået GUR.

- Det er klart at det (å avsette Putin) ikke vil bli gjort av ukrainere, Nato-styrker eller britiske styrker. Det vil bli gjort av russere. Det er vår jobb. Det er ikke rettferdig at ukrainere skal måtte blø for vår frihet, sier han.

Guvernør i Belgorod, Vyacheslav Gladkov, sier i en uttalelse på Telegram at den russiske hæren, grensevakta og sikkerhetstjenesten FSB er involvert i operasjonen med å drive ut sabotørene. Ifølge ham er minst åtte personer skadd, i tillegg til at tre hus og en administrasjonsbygning har skader som følge av angrepene.

Uttaler seg om Kreml-angrep

Telegram-kanalen Baza, med koblinger til den russiske sikkerhetstjenesten, skriver at det er indikasjoner på kamper i tre bosettinger langs hovedveien inn til Russland. En annen Telegram-kanal hevder at både strøm og vann til flere landsbyer er kuttet.

Informasjonen er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Videre hevder Ponomarev at ingen ukrainske styrker er med på operasjonen, og at den andre gruppa som er med - i tillegg til sin egen, er en høyreorientert milits.

Han uttaler seg også om det angivelige droneangrepet på Kreml tidligere i mai. Flere eksperter har vært kritiske til videoene som skal vise angrepet, og enkelte har ment at klippet ikke ser ekte ut.

Ponomarev går imidlertid langt i å bekrefte angrepet, og sier at «det ble gjort av folk vi kjenner».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer