Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir aldri konge

Kronprinsesse Victorias kjæreste Daniel kommer til å få et helt nytt liv om han gifter seg inn i kongefamilien. Men konge blir han aldri, kanskje heller ikke prins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Victoria (26) og kjæresten Daniel Westling (29) skal ifølge svenske medier gå med forlovelsesplaner. Det er venner av paret som forteller om at forholdet er alvorlig, og at de to sikkert er forlovet innen et år. Kongeparet skal ha diskutert temaet med sin datter ved flere anledninger allerede.

Prins?

Daniel ses nå på som et medlem av familien. Alle Bernadottene liker den kommende svigersønnen, og de ønsker et giftemål velkommen. Men hva med resten av befolkningen? Hvordan ser de på Daniel og hva skjer med hans formelle status når de to smis i de kjente lenkene?

At han ikke blir konge er helt sikkert. Victoria blir dronning, men hva slags tittel Daniel får er ingen helt sikre på ennå. Grunnloven sier ingenting om dette.

- Det er et åpent spørsmål. I loven står det at kongen skal be regjeringen om godkjennelse av kronprinsessens make. Og da går jeg ut fra at han selv har godkjent han først, sier hoffets pressesjef Elisabeth Tarras-Wahlberg til Aftonbladet.

Hun har aldri diskutert saken med kongeparet siden det hittil ikke har vært aktuelt.

Rojalist og journalist Mats Gellerfet tviler på at Daniel kommer til å få noen flott tittel.

- Det ville se litt komisk ut om en gutt som driver et treningsstudio skal kalles prins Daniel. Men han må ha en tittel, ellers forsvinner hele magien, sier Gellerfet.

Spørsmålet er om kongen har rett til å gi Daniel tittelen prins.

- Kongen kan gjøre det, og rent praktisk kommer han til å diskutere spørsmålet med statsministeren. Mitt tips er at han ikke kommer til å utpeke vedkommende til prins, sier professor emeritus Olof Ruin, som begrunner det med at det ser fint ut rent demokratisk om han lar være.

Kan ikke fortsette som trener

Det er lenge til dronning Victoria og Daniel kan stige opp på tronen, kongen er bare 57 år. Likevel kan Daniel forvente seg store forandringer i dagliglivet som prinsgemal også.

Ifølge Expressen kan han antakeligvis fortsette som deleier i treningsstudioet sitt. Men å fortsette som trener kan han neppe, i alle fall ikke for så mange flere enn sin kommende kone. Istedet forventes det nok av ham at han skaffer seg en utdannelse. Han må igjennom mye av det samme som kronprinsessen har lært. Blant annet må han lære konverseringens kunst. Daniel må kunne føre samtaler med all slags folk.

Et annet spørsmål er om eventuelle barn kommer til å få et etternavn. Vil det bli Bernadotte, Bernatotte-Westling eller bare Westling? Antakeligvis kommer monarkiet til å bestå i Sverige i mange år framover, og da trenger barna ikke noe etternavn.

Prins-kollegene

Daniel får så snart han trer inn i kongefamilen flere kolleger han kan rådføre seg med. Fallhøyden er slett ikke så verst:

  • Prins Henrik av Danmark har stått last og brast to steg bak sin kone, dronning Margrethe i en årrekke. Han har klart seg bra, til tross for en del småtabber og et utbrudd av dårlig humør i fjor.
  • Prins Philip av England vet også hvordan livet for en prins er. Dronning Elizabeths mann ser ut til å trives bra i kulissene, der han har fått anledning til å rendyrke sin sarkastiske form for humor, som ofte ingen andre enn han selv synes er morsom.
<B>OPPTATT AV TRENING:</B> Daniel Westling kan antakeligvis fortsette som eier av treingsstudioet sitt om han gifter seg inn i den svenske kongefamilien. Men jobben som personlig trener blir det verre med.