Blir angrepet fra alle kanter

- Islam er forenlig med demokrati og menneskerettigheter. Kvinner og menn er likeverdige for islam, sa fredsprisvinner Shirin Ebadi da hun talte på Nobelinstituttet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Disse budskapene gjentok Shirin Ebadi lavmælt og utrettelig i den overfylte Store Sal i Nobelinstituttet i går.

Men i virkeligheten var dette et sterkt og vel forberedt forsvar fra den kvinnelige iranske advokaten mot sterke og farlige angrep mot henne fra nær sagt alle kanter.

Utenfor Nobelinstituttet hørtes høylytte slagord fra demonstranter under hele hennes pressekonferanse.

«Islam er mot kvinner!» og «Nobels fredspris er et forsøk på å redde det islamske regimet i Iran!», lød ropene, og det samme sto på bannerne til nær hundre demonstranter fra Arbeidernes Kommunistparti i Iran, noen av dem tilreisende fra Sverige og Danmark.

Utenfor Stortinget hadde Motstandsrådet for Iran like før holdt en demonstrasjon der de feiret fredsprisen til Ebadi, men samtidig tok til orde for å styrte regimet i Iran.

Motstandsrådet domineres av geriljabevegelsen Folkets mujahedin, som avviser alt samarbeid med regimet, i motsetning til Ebadi.

I Iran kunne det ortodokse presteskapet se henne i fjernsyn sitte på podiet i Oslo uten sjal, en bevisst demonstrasjon fra juristen Ebadi, for å vise at deres påbud om sjal ikke gjelder utenfor Iran. De fulgte nok også hennes tolkninger av islam.

Advarte USA

Og midt i den iranske splittelsen, som vi nå ser i Oslo, mellom muslimer og ateister, fundamentalister, reformister og revolusjonære, satt Shirin Ebadi og forsvarte seg, iført bleikrød buksedrakt, som heller ikke er riktig klesdrakt i Iran. Og hun åpnet like godt enda en front, nå mot USA.

- Demokrati skal ikke være et påskudd for et militært angrep mot et annet land. Ethvert militært angrep er nytteløst. Det riktige er støtte fra verdenssamfunnet og FN, sa hun.

Det var en klar fordømmelse av invasjonen i Irak, og en advarsel mot et angrep fra USA mot Iran.

Patriarkalsk

- Prisens velsignelse tilhører ikke bare meg, men alle kvinnene i Iran og i muslimske land som ikke godtar å bli diskriminert, sa hun og la seinere til:

- Kvinner i islamske land står ikke sterkt i dag. Denne undertrykkelsen pågår i islams navn. Men dette er en patriarkalsk og kulturell tolkning av islam. Rett tolkning av islam gjør menn og kvinner likeverdige, sa Ebadi.

Hun fikk flere spørsmål om ikke 11. september viser at islam er terror, om ikke islam er uforenlig med demokrati og i strid med menneskerettigheter, og tålmodig svarte hun i flere omganger.

- Islam er ikke i strid med menneskerettigheter og demokrati. Hvis uskyldige mennesker blir drept i islams navn, er det urett, sa hun, og fortsatte seinere: Å gi fredsprisen til ei muslimsk kvinne, innebærer etter mitt syn å si at islam ikke er terror, men at overgrep utført i islams navn, er en krenkelse av islam.

Vil tilbake

Store Sal var fylt til trengsel da Ebadi møtte norsk og utenlandsk presse i går. Over hundre utenlandske og rundt 175 norske journalister er akkreditert i år. Særlig i utlandet er interessen for Ebadi uvanlig stor. Etter en drøy time måtte pressekonferansen avsluttes, mens mange ennå ikke hadde fått spurt henne om noe.

Og hva betyr fredsprisen for henne?

- Nobelprisen forsikret meg om at jeg er på rett vei. Jeg vil forsøke å bevise, i alle fall for meg sjøl, at jeg har fortjent denne prisen, svarte Shirin Ebadi.

<B>Shirin Ebadi, nobelprisvinner: </B> «Å gi fredsprisen til ei muslimsk kvinne, innebærer etter mitt syn å si at islam ikke er terror.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer