Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir Anniken endelig statsråd?

Anniken Huitfeldt seiler opp som den heteste kandidaten som Manuelas etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de heteste kandidatene er tidligere AUF-leder, nå stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Anniken Huitfeldt (38).

Hun skal tidligere ha takket nei til statsrådsposten fordi hun ville prioritere familien. Hun er i dag trebarnsmor, og hensynet til familien kan være det eneste hinderet for at Huitfeldt blir statsråd. Huitfeldt er i dag leder for Aps kvinnenettverk.

Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, mener Anniken Huitfeldt er den aller heteste kandidaten til å overta statsrådsposten.

- Både fordi hun har solid politisk bakgrunn, og fordi hun ville aldri skjemme ut Jens. Med henne som statsråd kan Stoltenberg senke skuldrene, mener Marie Simonsen.

Hun tror Arbeiderpartiet har klare ambisjoner om å få fram Huitfeldt som en framtidig lederskikkelse i partiet.

- Hun oppfyller alle kriteriene i Ap til balanse. Hun tilhører venstresida, hun er Giske-venn, og hun er på god fot med Jens, sier Marie Simonsen.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få tak i Anniken Huitfeldt i dag, tross gjentatte forsøk.


Jakta er i gang for Jens
Statsministeren vil ikke røpe sine egne kandidater.

VENNER OG STATSRÅD-KOLLEGER? Kulturminister Trond Giske er midlertidig barne- og likestillingsminister, men kan komme til å overlate statsrådsposten til sin mangeårige venn Anniken Huitfeldt. Foto: SCANPIX
VENNER OG STATSRÅD-KOLLEGER? Kulturminister Trond Giske er midlertidig barne- og likestillingsminister, men kan komme til å overlate statsrådsposten til sin mangeårige venn Anniken Huitfeldt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Nå er jeg opptatt av å se fremover, og finne en ny dyktig statsråd til dette området, sa statsminister Jens Stoltenberg da han møtte pressen i formiddag.

Han vil nå bruke de neste dagene på å jakte på den nye barne- og likestillingsministeren.

- Departementets løpende saker bestyres av dyktige mennesker, derfor kan vi ta den tiden vi trenger. Den nye statsråden vil starte å jobbe med de store og viktige sakene som ligger i departementet - en ny antidiskrimineringslov, ny ekteskapslov og arbeid for likestilling og barnevern, sier Jens.

Mange hensyn å ta

- Er det ikke på tide at det er en mann som tar seg av barne- og likestillingssakene i Norge?

- Nå må jeg bruke tid på å tenke gjennom ulike navn. Det er mange ulike hensyn som må tas - deres erfaringer, kompetanse, gjerne kjønn. Jeg har ikke bestemt meg på forhånd hvilket hensyn som skal være mest styrende. Dessuten er jeg selv veldig engasjert i barne- og likestillingssaker, og jeg er mann, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

- Har du navn på noen menn på blokka?

- Jeg har mange navn på blokka. Der er det også menn. Det er mange ulike hensyn som skal tas når det settes sammen en regjering, sier Jens.

Agdestein et sterkt navn
En av de som nevnes som de heteste kandidatene til å overta som barne- og likestillingsminister er Marianne Aasen Agdestein (40).

Marie Simonsen mener Marianne Aasen Agdestein er et sterkt navn.

image: Blir Anniken endelig statsråd?

- Hun har høy tillit hos Jens, og har etter hvert en solid politisk erfaring, nå også fra finanskomiteen. Dette ville være en god start for større oppgaver seinere, sier Simonsen til Dagbladet.no.

Marianne Aasen Agdestein er i dag stortingsrepresentant for Akershus, og har lang fartstid i Arbeiderpartiet. Hun nærer stor tillit hos Jens, og var i flere år hans aller nærmeste rådgiver.


- Hyggelig å bli nevnt
- Jeg ser at noen mener jeg er en kandidat, og det er jo hyggelig å bli nevnt. Men jeg forventer ikke noen telefon fra Jens, sier Marianne Aasen Agdestein til Dagbladet.no.

- Hva sier du hvis du likevel får en telefon fra statsministeren?

- Det er et hypotetisk spørsmål som jeg ikke vil svare på.

Hun ønsker heller ikke å spekulere i hvem som blir ny statsråd.
- Jeg stoler på at partiledelsen vet hva de gjør. Det finnes mange flinke folk i Arbeiderpartiet.

- Anniken er kjempeflink. Hun ville ha vært en utmerket barne- og likestillingsminister, mener Marianne Aasen Agdestein.


- Gjerne en mann

- Hva med en mannlig statsråd?

-
Da bør man i så fall bytte ut en av de andre statsrådene for å beholde balansen. Men jeg tror det ville vært bra med en mann i den posisjonen, sier Marianne Aasen Agdestein.

Av mannlige kandidater nevnes statssekretær Kjell Erik Øie (47) som en svært sterk kandidat. Han har vært politisk rådgiver for barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem, og er nå statssekretær i departementet.

Øie er åpent homofil, og en sterk forkjemper for homofiles rettigheter - som er en viktig del av departementets arbeid. 

- Jeg skulle gjerne sett den første mannen som barne- og likestillingsminister. Det hadde vært enda en milepæl for likestillingen, sier Marie Simonsen, som trekker fra Kjell Erik Øye som et sterkt navn.

- Han har vært den politiske ryggraden i departementet i mange år, og har bidratt sterkt til å forme profilen der de seinere årene. Han er en svært god kandidat, sier Marie Simonsen.

Hun mener en annen sterk mannlig kandidat er Audun Lysbakken.

Heller ikke Kjell Erik Øie har svart på Dagbladet.nos henvendelser i dag.

Karita vil ikke kommentere

Også tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem var opptatt av homofiles rettigheter i sin tid som statsråd. Hun gikk av mot sin vilje 19. oktober i fjor.

- Kan du tenkte deg jobben tilbake?

- Ha, ha. Det vil jeg overhode ikke kommentere. Jeg sa klart fra hva jeg mente om saken da jeg gikk av, noe mer vil jeg ikke si, sier Karita Bekkemellem til Dagbladet.no.

<B>GIKK MOT SIN VILJE:</B> Karita Bekkemellem overlot statsrådstolen til Manuela Ramin-Osmundsen for fire måneder siden. Nå er den ledig igjen.
STERK KANDIDAT:</B> Mange mener en mann burde bli ny barne- og likestillingsminister, og da er statssekretær Kjell Erik Øie den heteste kandidaten.
KANDIDAT:</B> Gunn Karin-Gjul nevnes også som en sterk kandidat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media