- Blir avhørt på marinefartøy om sine 20 år i al-Qaida

«Delta Force» og CIA kidnappet Abu Anas al-Libi på gata i fullt dagslys i går. Kan være enormt etterretningskupp.

- HOLDES HER: Marinefartøyet USS San Antonio skal nå være den flytende fengselscella til Anas al-Liby, al-Qaida-profilen som ble kidnappet i CIA-regi fra Libya i går.  Foto: MC3 DEREK PAUMEN / US NAVY / HO / AFP / NTB SCANPIX
- HOLDES HER: Marinefartøyet USS San Antonio skal nå være den flytende fengselscella til Anas al-Liby, al-Qaida-profilen som ble kidnappet i CIA-regi fra Libya i går. Foto: MC3 DEREK PAUMEN / US NAVY / HO / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom nyheten om at libyeren Nazih Abdul-Hamed Nabih al-Ruqai'i (49), bedre kjent under sitt alias Abu Anas al-Liby, er tatt til fange i live av amerikanske myndigheter i en oppsiktsvekkende aksjon i Libya.

Det skjedde over 15 år etter at han skal ha vært sentral i planleggingen av bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, der 224 mennesker ble drept.

- Dopet ned og kidnappet Ifølge 49-åringens familie kjørte han bil alene i Nofliene like utenfor Tripoli på dagtid i går, da fire kjøretøy omringet bilen. Angriperne skal raskt ha «dopet ned» mannen, før de røsket ham ut av bilen og kjørte avgårde.

Selve kidnappingsaksjonen skal ha blitt utført av spesialsoldater fra den amerikanske hærens «Delta Force», med et stort apparat av mannskaper fra CIA og FBI ventende i kulissene.

Al-Liby har stått på FBIs lister over USAs mest ettersøkte personer siden årene etter ambassadeangrepene, og 49-åringen hadde en dusør på fem millioner dollar hengende over seg.  Etter alt å dømme har al-Qaida-profilen holdt seg skjult i Iran i over ti år, før han i fjor høst tok seg tilbake til hjemlandet.

- På marinefartøy New York Times skriver nå at al-Liby ble fraktet ut av Libya og til marinefartøyet USS San Antonio etter den nøye planlagte kidnappingen. Skipet, med plass til hundrevis av soldater og landgangsfartøy, ligger nå et sted i Middelhavet.

I stedet for å ha blitt drept i et droneangrep eller et annet attentat, sitter altså 49-åringen nå i ei flytende fengselscelle i visshet om at amerikanerne kunne ha tatt livet av han om de hadde ønsket.

GLEMMER ALDRI: Angrepene på USAs ambassader i Nairobi i Kenya (bilder) og Dar es Salaam i august 1998 var fram til 11. september 2001 det verste terrorangrepet utført mot amerikanere.   Foto: Antony Njuguna / REUTERS / NTB SCANPIX
GLEMMER ALDRI: Angrepene på USAs ambassader i Nairobi i Kenya (bilder) og Dar es Salaam i august 1998 var fram til 11. september 2001 det verste terrorangrepet utført mot amerikanere. Foto: Antony Njuguna / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Det er ventet at amerikanerne vil avhøre al-Liby mens han er ombord i det tungt bevoktede fartøyet - før han får adgang til advokatbistand. Dette er et mildt sagt kontroversielt grep USA har tatt før, blant annet i 2011 med den somaliske al-Shabaab-mannen Ahmed Abdulkadir Warsame, som ble avhørt som krigsfange i to måneder på et marinefartøy før han fikk strafferettslige rettigheter.

Al-Liby er en mulig gullgruve for etterretningstjenestene, etter å ha vært en del av al-Qaida helt fra Osama bin Laden bygde opp treningsleire i Sudan tidlig på 1990-tallet og fram til dagens mer fragmenterte versjon av verdens mest fryktede terrornettverk.

I 2001 fortalte den sudanesiske al-Qaida-avhopperen Jamad Ahmed al-Fadl, som hadde vært en av bin Ladens nære hjelpere, at al-Liby var en IT-ingeniør som driftet gruppas datasystemer.

Før 1998-angrepene skal han ha bidratt blant annet ved å foreta overvåkningen av USAs ambassade i Nairobi. Under en ransaking i en leilighet han disponerte i Manchester i Storbritannia den gang, fant myndighetene en av al-Qaidas «terrormanualer», som kan ha vært forfattet av libyeren.

Kan bli rettssak på Manhattan Formelt er al-Liby ettersøkt etter en tiltale utstedt i New York i 2000, for å ha konspirert med Osama bin Laden om å angripe amerikanske styrker i Saudi-Arabia, Jemen, Somalia og altså for ambassadeangrepene i Nairobi og Dar es Salaam.

Når 49-åringen etterhvert havner innenfor det ordinære rettssystemet kan han derfor bli fraktet til varetekt på Manhattan, skriver New York Times.

FORTELLER OM RAIDET: Abdullah al-Raghie og  Nabih al-Raghie, sønnen og broren til den terrormistenkte 49-åringen, fortalte i dag pressen om kidnappingen fra sitt hjem i Tripoli. Foto: AFP / NTB SCANPIX
FORTELLER OM RAIDET: Abdullah al-Raghie og Nabih al-Raghie, sønnen og broren til den terrormistenkte 49-åringen, fortalte i dag pressen om kidnappingen fra sitt hjem i Tripoli. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Etter at Libya i går protesterte heftig på måten tilslaget skjedde på, har utenriksminister John Kerry forsvart militæraksjonen på libysk grunn med at al-Liby var et «lovlig og passende mål» og at han vil bli ført for retten.

- Jeg håper oppfatningen i verden er at folk som begår terrorhandlinger og som har blitt tiltalt i rettssystemet, skal vite at USA kommer til å gjøre alt i landets makt innenfor lovens rammer for å håndheve dette og beskytte vår sikkerhet, sier Kerry ifølge Washington Post.

Tilslaget mot al-Liby skjedde koordinert med at andre amerikanske spesialsoldater, Navy Seals, aksjonerte i Somalia mot huset til al-Shabaab-toppen Mukhtar Abu Zubeyr, som skal ha vært en av hjernene bak det ferske terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi. Forsøket på å hente terroristlederen ut av byen Barawa mislyktes da amerikanerne møtte uventet mye motstand i området, og soldatene måtte trekke seg tilbake.

ETTERSØKT I 15 ÅR: Abu Anas al-Libi ble tatt til fange i helga, etter over 15 år på rømmen fra amerikanske myndigheter. Foto: FBI
ETTERSØKT I 15 ÅR: Abu Anas al-Libi ble tatt til fange i helga, etter over 15 år på rømmen fra amerikanske myndigheter. Foto: FBI Vis mer