Blir brent, skilt fra familien, får bot hvis de snakker eller går på do, spiser mat med insekter og lever blant rotter

Barnearbeid, forferdelige boforhold og dårlige arbeidsvilkår blant fabrikkarbeiderne som lager leker for blant andre Lego og Disney.

DØDE PÅ JOBB: På Hung Hing-fabrikken, som blant har oppdrag fra M&S, LEGO og Disney, avdekket organisasjonen at 8000 ansatte jobber mer enn hundre overtidstimer i måneden, noe som er langt høyere enn hva som er lovlig etter kinesisk lov. De ansatte klagde på manglende sikkerhetsrutiner og i fjor døde en ansatt da han falt inn i en av maskinene. Det er ofte arbeidsulykker ved fabrikken og mange ansatte er bekymret over kjemikaliene de bruker. Foto: SACOM
DØDE PÅ JOBB: På Hung Hing-fabrikken, som blant har oppdrag fra M&S, LEGO og Disney, avdekket organisasjonen at 8000 ansatte jobber mer enn hundre overtidstimer i måneden, noe som er langt høyere enn hva som er lovlig etter kinesisk lov. De ansatte klagde på manglende sikkerhetsrutiner og i fjor døde en ansatt da han falt inn i en av maskinene. Det er ofte arbeidsulykker ved fabrikken og mange ansatte er bekymret over kjemikaliene de bruker. Foto: SACOM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leketøysprodusenten forteller gjerne barna at det er smånisser som lager julepresangene et sted på Nordpolen. Men i virkeligheten er det kinesiske småbarnsmødre som bor på trange rom, jobber ulovlige lange dager og som får bot hvis de går på toalettet uten tillatelse. 70 prosent av verdens leker blir i dag laget i Kina.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til rapporten «Å lage leker uten glede», som publiseres 5. desember. I tillegg har Dagbladet fått tilgang til bilder og vitnebeskrivelser som avslører de triste forholdene ved leketøysfabrikkene.

Presser ned lønningene Rapporten viser at leketøysprodusenter som Disney, LEGO og Mark & Spencer bidrar til å presse lønningene til de kinesiske arbeiderne.

Den kinesiske menneskerettighetsgruppen, Sacom, har ved hjelp av skjult identitet undersøkt forholdene i to kinesiske industribyer, Shenzhen og Dongguan.

Sacom, som står for «Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour», er en kinesisk menneskerettighetsorganisasjon som spesielt fokuserer på arbeidernes arbeidsforhold.

Barnarbeid og rotter Dette er hva Sacom har avslørt:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer