DØDE PÅ JOBB: På Hung Hing-fabrikken, som blant har oppdrag fra M&S, LEGO og Disney, avdekket organisasjonen at 8000 ansatte jobber mer enn hundre overtidstimer i måneden, noe som er langt høyere enn hva som er lovlig etter kinesisk lov. De ansatte klagde på manglende sikkerhetsrutiner og i fjor døde en ansatt da han falt inn i en av maskinene. Det er ofte arbeidsulykker ved fabrikken og mange ansatte er bekymret over kjemikaliene de bruker. Foto: SACOM
DØDE PÅ JOBB: På Hung Hing-fabrikken, som blant har oppdrag fra M&S, LEGO og Disney, avdekket organisasjonen at 8000 ansatte jobber mer enn hundre overtidstimer i måneden, noe som er langt høyere enn hva som er lovlig etter kinesisk lov. De ansatte klagde på manglende sikkerhetsrutiner og i fjor døde en ansatt da han falt inn i en av maskinene. Det er ofte arbeidsulykker ved fabrikken og mange ansatte er bekymret over kjemikaliene de bruker. Foto: SACOMVis mer

Blir brent, skilt fra familien, får bot hvis de snakker eller går på do, spiser mat med insekter og lever blant rotter

Barnearbeid, forferdelige boforhold og dårlige arbeidsvilkår blant fabrikkarbeiderne som lager leker for blant andre Lego og Disney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leketøysprodusenten forteller gjerne barna at det er smånisser som lager julepresangene et sted på Nordpolen. Men i virkeligheten er det kinesiske småbarnsmødre som bor på trange rom, jobber ulovlige lange dager og som får bot hvis de går på toalettet uten tillatelse. 70 prosent av verdens leker blir i dag laget i Kina.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til rapporten «Å lage leker uten glede», som publiseres 5. desember. I tillegg har Dagbladet fått tilgang til bilder og vitnebeskrivelser som avslører de triste forholdene ved leketøysfabrikkene.

Presser ned lønningene Rapporten viser at leketøysprodusenter som Disney, LEGO og Mark & Spencer bidrar til å presse lønningene til de kinesiske arbeiderne.

Den kinesiske menneskerettighetsgruppen, Sacom, har ved hjelp av skjult identitet undersøkt forholdene i to kinesiske industribyer, Shenzhen og Dongguan.

JOBBER FOR LEGO: - Vi tar dette veldig alvorlig, sier kommunikasjonssjef for Lego-konsernet, Charlotte Simonsen, til Dagbladet. Hun forteller at Hung Hing-fabrikken trykker bøker for Legos lisenspartner. Foto: SACOM
JOBBER FOR LEGO: - Vi tar dette veldig alvorlig, sier kommunikasjonssjef for Lego-konsernet, Charlotte Simonsen, til Dagbladet. Hun forteller at Hung Hing-fabrikken trykker bøker for Legos lisenspartner. Foto: SACOM Vis mer

Sacom, som står for «Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour», er en kinesisk menneskerettighetsorganisasjon som spesielt fokuserer på arbeidernes arbeidsforhold.

Barnarbeid og rotter Dette er hva Sacom har avslørt:

• De ansatte jobbet mer enn 140 overtidstimer i måneden, fire ganger mer enn det lovelige antallet.
• De fikk betalt minst en måned for sent.
• De ansatte blir nektet å se arbeidskontrakten.  
• Barnearbeid.
• Fagforeningsnekt.
• Uhygienisk mat, blant annet fant de insekter i maten.
• Skitne boforhold som er plaget av rotter.
• De ansatte fortalte at de måtte arbeide med farlige verktøy og maskiner uten trening og sikkerhetsrutiner.
• De ansatte måtte jobbe i stillhet og de fikk en bot på opptil 45 kroner hvis de brukte toalettet uten tillatelse.

- Skiller mor og barn «Kanskje den verste effekten av de lange timene og den dårlige lønna er hvordan det river familiemedlemmer fra hverandre, skiller mor og far fra deres barn, som bare får sett barna sine noen par dager i løpet av et helt år», skriver The Observer, som i dag også omtaler rapporten.

De fleste kinesiske arbeiderne var redde for å snakke med organisasjonen, men Sacom har i dag sendt Dagbladet en rekke vitnebeskrivelser fra fabrikksarbeiderne.

PRESSER LØNNINGENE: Rapporten viser at leketøysprodusenter som Disney, LEGO og Mark & Spencer bidrar til å presse lønningene til de kinesiske arbeiderne. Foto: SACOM
PRESSER LØNNINGENE: Rapporten viser at leketøysprodusenter som Disney, LEGO og Mark & Spencer bidrar til å presse lønningene til de kinesiske arbeiderne. Foto: SACOM Vis mer

Wang Feng-pin (27) er en av de som jobber på Tai Toys-fabrikken, som blant annet produsere leker for Walt Disney.
 
«Wang Feng-pin har to døtre i hjembyen i Hunai-provinsen, som er ti timer med tog fra Dongguan med tog. Hennes eldste datter er syv år gammel, og den yngste datteren er fem. Begge blir tatt vare på av svigerforeldrene i hjembyen. Svigerforeldrene er i 60 års alderen. Feng-pin tjener 2000 kinesiske yuan (1840 norske kroner red.anm.) i måneden. Hennes ektemann tjener det samme. Familiens byrde er tung. Så Feng-pin har ikke råd til å bringe barna til seg. Den eneste gangen de har mulighet for å se barna er under den kinesiske nyttårsfeiringen. "Vår familie vil ikke dø av sult med denne lønningen, men vi blir ikke mette med dette lønnsnivået", sier hun. Feng-pin ringer barna sine mellom to og tre ganger i løpet av uka. Hver gang spør den yngste datteren når hun skal komme hjem. Hver gang svarer Feng-pin "veldig snart"».   

- Veldig sliten hver dag Mau Hai (25) kommer fra Henan-provinsen og jobber ved Hung Hing Printing Group, som blant annet produserer gjenstander for M&S, LEGO og Disney.

«Hai har en datter som er to år gammel. Hun reiste til fabrikken og begynte å jobbe for Hung Hing, da datteren bare var tre måneder gammel. Hun er veldig sliten hver dag. Hun vil ikke snakke med noen andre etter jobb. Hun sovner med en gang hun legger seg ned i sengen. Sjefene har ingen respekt for de ansatte og kjefter alltid på dem (...) Hai har hengt opp et bilde av datteren på veggen. Før hun sovner pleier hun å se på bildet mens hun berører datterens ansikt».

Sacom anklager de store internasjonale selskapene for å ikke betale fabrikkene nok, slik at de kinesiske arbeiderne blir lidende når fabrikkene underbyr hverandre for å sikre kontraktene. Organisasjonen anklager også industriene for å ikke slå ned på regelbrudd.

Får bot hvis de snakker På Tai Toys, som blant annet produserer leker for Disney, ble de ansatte nektet å se kopien av arbeidskontrakten. De ansatte jobbet opp til 140 timer i måneden, noe som er fire ganger høyere enn det lovelige nivået. De ansatte brenner seg på loddemaskinene på grunn av manglende verneutstyr. De ansatte får også bøter hvis de går på toalettet uten tillatelse eller snakker med kollegaer.

KRYR AV ROTTER OG INSEKTER: «Hvert rom er på rundt 20 kvadratmeter. Det er seks køyesenger, hvor det er plass til 12 personer. Som regel bor det åtte til ti arbeidere i hvert rom». Hygienen er forderdelig, skriver de, og forteller bokompleksene kryr av rotter og insekter. Foto: SACOM
KRYR AV ROTTER OG INSEKTER: «Hvert rom er på rundt 20 kvadratmeter. Det er seks køyesenger, hvor det er plass til 12 personer. Som regel bor det åtte til ti arbeidere i hvert rom». Hygienen er forderdelig, skriver de, og forteller bokompleksene kryr av rotter og insekter. Foto: SACOM Vis mer

Videre skriver de i rapporten at de ansatte må betale 270 kinesiske yuan (248 norske kroner red.anm.) for å få mat på jobben. De fleste Sacom snakket med var misfornøyd med maten. I tillegg var hygienen dårlig. «De ansatte fant hår i maten. Enda verre, var at de ansatte fant maur, fluer og ormer i maten», skriver de i rapporten.

Kryr av rotter og insekter Boforholdene for de ansatte er også svært dårlig. «Hvert rom er på rundt 20 kvadratmenter. Det er seks køyesenger, hvor det er plass til 12 personer. Som regel bor det åtte til ti arbeidere i hvert rom». Hygienen er forderdelig, skriver de, og forteller at bokompleksene kryr av rotter og insekter. Husene mangler renovasjonsystemer, og de ansatte kaster bare søppel rett ut av vinduet.

En annen fabrikk de har undersøkt, Sturdy Products, produserer blant annet leketøysbiler, som Disneys «Cars» og Mattels «Hot Wheels».

Mai 2011 begikk en kvinnelig ansatt, Hu Nian-zhen, selvmord i fabrikken. Ifølge kvinnens svigersønn ble Nian-zhen ofte skjelt ut fordi hun ikke var rask nok. Derfor ble hun bedt om å ikke komme på jobb noen dager som straff. Samme dag, hoppet Nian-zhen, ut av et fabrikkvindu.

14 år gammel arbeider Sacom har også avdekket at to av de ansatte har blitt svært syke på grunn av limet de bruker på fabrikken. Sacom avslørte også barnearbeid ved fabrikken.

FULLT AV SØPPEL: Husene mangler renovasjonsystemer, og de ansatte kaster bare søppelet rett ut av vinduet. Foto: SACOM
FULLT AV SØPPEL: Husene mangler renovasjonsystemer, og de ansatte kaster bare søppelet rett ut av vinduet. Foto: SACOM Vis mer

En Sacomaktivist møtte en 14 år gammel gutt som jobbet i fabrikken. I tillegg møtte han blant andre to femten år gamle studenter.     

På Hung Hing-fabrikken, som blant har oppdrag fra M&S, LEGO og Disney, avdekket organisasjonen at 8000 ansatte jobber mer enn hundre overtidstimer i måneden, noe som er langt mer enn hva som er lovlig etter kinesisk lov. De ansatte fortalte at de måtte skrive under på en avtale hvor de godtok å jobbe mer enn det lovelige nivået. Minestelønna er på 1202 kroner.

Døde på jobben De ansatte klagde på manglende sikkerhetsrutiner og i fjor døde en ansatt da han falt inn i en av maskinene. Det er ofte arbeidsulykker ved fabrikken og mange ansatte er bekymret over kjemikaliene de bruker. Boforholdene var dårlig, og vann og toalett ble skrudd av klokka 22.00 hver dag.

- Vi tar dette veldig alvorlig, sier kommunikasjonssjef for Lego-konsernet, Charlotte Simonsen, til Dagbladet. Hun forteller at Hung Hing-fabrikken trykker bøker for LEGOs lisenspartner.

JOBBER FOR DISNEY: Sacom anklager de store internasjonale selskapene for å ikke betale fabrikkene nok, slik at de kinesiske arbeiderne blir lidende når fabrikkene underbyr hverandre for å sikre kontraktene. Organisasjonen anklager også industriene for å ikke slå ned på regelbrudd. Foto: SACOM
JOBBER FOR DISNEY: Sacom anklager de store internasjonale selskapene for å ikke betale fabrikkene nok, slik at de kinesiske arbeiderne blir lidende når fabrikkene underbyr hverandre for å sikre kontraktene. Organisasjonen anklager også industriene for å ikke slå ned på regelbrudd. Foto: SACOM Vis mer

- Det er for tidlig å si om dette er korrekt, men linsenspartneren har nå startet å granske forholdene, sier Simonsen. Hun forteller videre at arbeidsrettigheter er viktig for LEGO-konsernet og at alle samarbeidspartnere må godta strenge retningslinjer.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med talspersonen til Disney søndag.

BLIR SYKE: Sacom har også avdekket at to av de ansatte har blitt svært syke på grunn av limet de bruker på fabrikken. Sacom avslørte også barnearbeid ved fabrikken. Foto: SACOM
BLIR SYKE: Sacom har også avdekket at to av de ansatte har blitt svært syke på grunn av limet de bruker på fabrikken. Sacom avslørte også barnearbeid ved fabrikken. Foto: SACOM Vis mer
SKJULT IDENTITET: Den kinesiske menneskerettighetsgruppen, Sacom, har ved hjelp av skjult identitet undersøkt forholdene i to kinesiske industribyer, Shenzhen og Dongguan.  Foto: AFP/MIKE CLARKE/SCANPIX
SKJULT IDENTITET: Den kinesiske menneskerettighetsgruppen, Sacom, har ved hjelp av skjult identitet undersøkt forholdene i to kinesiske industribyer, Shenzhen og Dongguan. Foto: AFP/MIKE CLARKE/SCANPIX Vis mer
JOBBER FOR ARBEIDERNES RETTIGHETER: Sacom, som står for «Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour», er en kinesisk menneskerettighetsorganisasjon som spesielt fokuserer på arbeidernes arbeidsforhold. Foto: AFP/MIKE CLARKE/SCANPIX
JOBBER FOR ARBEIDERNES RETTIGHETER: Sacom, som står for «Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour», er en kinesisk menneskerettighetsorganisasjon som spesielt fokuserer på arbeidernes arbeidsforhold. Foto: AFP/MIKE CLARKE/SCANPIX Vis mer