Blir bundet fast og tvunget til å se på mens kone, søstre og døtre blir voldtatt

Massevoldtekter sprer frykt i Syria, ifølge ny rapport.

HAR KARTLAGT OVERGREP: Organisasjonen Woman under siege har i samarbeid med blant andre journalister, aktivister, forskere og leger kartlagt hvordan mennesker har blitt utsatt for seksuelle overgrep i Syria. Her gråter en kvinne mens hun holder sin datter under et bombeangrep i den syriske byen Aleppo septemberg 2012. Foto: AFP/SAM TARLING/NTB SCANPIX
HAR KARTLAGT OVERGREP: Organisasjonen Woman under siege har i samarbeid med blant andre journalister, aktivister, forskere og leger kartlagt hvordan mennesker har blitt utsatt for seksuelle overgrep i Syria. Her gråter en kvinne mens hun holder sin datter under et bombeangrep i den syriske byen Aleppo septemberg 2012. Foto: AFP/SAM TARLING/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 18-åringen hadde blitt arrestert av syriske regjeringsstyrker. En dag tok regjeringsstyrkene med seg guttens kjæreste, søster, mor og kvinnelige naboer til fengslet.

Deretter voldtok soldatene kvinnene én etter én foran 18-åringen. Dette kommer fram i en rapport fra den amerikanske organisasjonen «Women under siege».

Gråter ukontrollert Den atten år gamle gutten hadde vært soldat i Den frie syriske armé (FSA) i under en måned da han ble arrestert. Den frie syriske armé er den viktigste væpnede motstandsgruppen mot Bashar al-Assads regime i Syria.

Den amerikanske organisasjonen skriver at «gutten gråter ukontrollert når han forteller om torturen han ble utsatt for». I samtaler med psykiateren Yassar Kanawari forteller den tidligere soldaten at han lider av ryggskader etter torturen. Når han blir spurt av Kanawari om han selv også ble voldtatt blir han taus.

Samlet inn historier Organisasjonen har i samarbeid med blant andre journalister, aktivister, forskere og leger kartlagt hvordan mennesker har blitt utsatt for seksuelle overgrep i Syria.

Organisasjonen har klart å samle inn 162 historier fra mars 2011 til mars 2013 og delt det inn 226 forskjellige saker. Alle sakene er «ubekreftede», siden organisasjonen Women under Siege ikke har hatt noen mulighet for å få dem bekreftet uavhengig. Dette gjelder også historier fra troverdige kilder som BBC, FN og Human Rights Watch.

80 prosent av sakene gjelder kvinner. Det yngste offeret var syv år - det eldste offeret var 46 år. 85 av ofrene hadde blitt utsatt for voldtekt. 40 prosent av sakene handler om gruppevoldtekter, ifølge organisasjonen.

- En traumatisert nasjon Journalisten Lauren Wolfe, som er direktør for Women under Siege, skriver på organisasjonens nettsider at dekning av den syriske borgerkrigen har en tendens til å fokusere på kampene, «men denne krigen, som de fleste, har en skjult dimensjon».

Wolfe skriver at voldtekt blir brukt som er verktøy for å kontrollere, true og ydmyke motstanderen. 

BLIR UTSATT FOR OVERGREP: Journalisten Lauren Wolfe, som er direktør for Women under Siege, skriver på organisasjonens nettsider at dekning av den syriske borgerkrigen har en tendens til å fokusere på kampene, «men denne krigen, som de fleste, har en skjult dimensjon».

Wolfe skriver at voldtekt blir brukt som er verktøy for å kontrollere, true og ydmyke motstanderen. Her fra en flyktningsleir i Syria. Foto: AFP/BULENT KILIC/NTB SCANPIX
BLIR UTSATT FOR OVERGREP: Journalisten Lauren Wolfe, som er direktør for Women under Siege, skriver på organisasjonens nettsider at dekning av den syriske borgerkrigen har en tendens til å fokusere på kampene, «men denne krigen, som de fleste, har en skjult dimensjon». Wolfe skriver at voldtekt blir brukt som er verktøy for å kontrollere, true og ydmyke motstanderen. Her fra en flyktningsleir i Syria. Foto: AFP/BULENT KILIC/NTB SCANPIX Vis mer

Journalisten skriver videre at overgrepene «skaper en nasjon av traumatiserte overlevende». Ikke bare de som blir voldtatt blir traumatisert, men også barna, som noen ganger er vitner til overgrepene, skriver Wolfe.

- Som i Bosnia Organisasjonen skryter av den norske utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap), som under et møte i FN september i fjor sa at overgrepene og voldtektene av tusenvis av kvinner under Bosnia-krigen «nå gjentar seg i krigen Syria».

Wolfe intervjuet mars i år psykologen Yassar Kanawar, som har besøkt en flyktningleir i Jordan. Den kvinnelige psykologen fortalte blant annet hun hadde snakket med en av tre søstre som hadde fått besøk av regjeringsstyrker i deres hus i Homs.

Faren og brødrene ble bundet før soldatene voldtok henne og henne sto søstre foran familiemedlemmene. Hun fortalte at soldatene hadde sagt til dem mens de ble voldtatt: «Du ønsker frihet? Dette er din frihet!».

Menn blir også voldtatt Også menn blir ofre for seksuelle overgrep. 20 prosent av sakene organisasjonen har registrert gjelder menn og gutter som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Det yngste offeret er bare 11 år - det eldste offeret er 56. Halvparten av sakene gjelder voldtekter. 16 prosent av mennene som ble voldtatt hadde blitt voldtatt av flere menn.

Flertallet av overgrepene mot kvinner og menn er blitt begått av regjeringsstyrkene. 60 prosent av overgrepene er blitt utført av regulærere regjeringsstyrker.

I tillegg er 17 prosent av overgrepene utført av regjeringslokale militser. Når det kommer til voldtekter av kvinner, har regjeringsstyrker stått for mer enn 54 prosent av angrepene, regjeringstro militsstyrker har begått 20 prosent; og 6 prosent av overgrepene har blitt begått av regjeringsstyrkene og militser i samarbeid.

FLYKTER: Her er en bestemor med barnebarnet, som ifølge henne ble født på samme dagen som konflikten startet. Barnebarnet er nå ett år. Ifølge FN har nå mer enn én million flyktet fra det krigsherjede landet. Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX
FLYKTER: Her er en bestemor med barnebarnet, som ifølge henne ble født på samme dagen som konflikten startet. Barnebarnet er nå ett år. Ifølge FN har nå mer enn én million flyktet fra det krigsherjede landet. Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX Vis mer

Til sammen har Den frie syriske arme bare stått for én (1) prosent av overgrepene.

KVINNER BLIR HARDT RAMMET: 80 prosent av sakene gjelder kvinner. Det yngste offeret var syv år - det eldste offeret var 46 år. 85 av ofrene hadde blitt utsatt for voldtekt. 40 prosent av sakene handler om gruppevoldtekter, ifølge organisasjonen. Her gråter en kvinne etter at sønnen ble skutt av en soldat. Foto: AP/HUSSEIN MALLA/NTB SCANPIX
KVINNER BLIR HARDT RAMMET: 80 prosent av sakene gjelder kvinner. Det yngste offeret var syv år - det eldste offeret var 46 år. 85 av ofrene hadde blitt utsatt for voldtekt. 40 prosent av sakene handler om gruppevoldtekter, ifølge organisasjonen. Her gråter en kvinne etter at sønnen ble skutt av en soldat. Foto: AP/HUSSEIN MALLA/NTB SCANPIX Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer