Blir Damaskus et nytt Bagdad?

Den syriske borgerkrigen har for alvor inntatt Damaskus. Og nå dreier det seg ikke om bare om skuddveksling, men muligens også om starten på en blodig bombekampanje.

BOMBEANGREP: Justispalasset er den viktigste rettsbygningen i Syria, og åstedet er midt i et forretningssenter. Foto: EPA
BOMBEANGREP: Justispalasset er den viktigste rettsbygningen i Syria, og åstedet er midt i et forretningssenter. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRA SPREDTE sammenstøt i mindre sentrale deler av byen, har kampen mot Bashar Assads regime nå flyttet seg til sentrum av den syriske hovedstaden. Bombeangrepet mot Justispalasset i Damaskus i dag er en av de mest alvorlige utfordringer den syriske presidenten har stått overfor siden opptøyene mot ham startet for femten måneder siden.

SYMBOLIKKEN er stor. Justispalasset er den viktigste rettsbygningen i Syria, og åstedet er midt i et forretningssenter Like ved ligger gamlebyen med den verdenskjente Hamadiyeh-basaren et av de viktigste turistmålene i Damaskus. Ved å bombe her, har opprørerne vist at de nå er blitt så sterke at de kan ramme selv de mest viktige installasjoner i Syria. Gjennom aksjoner den siste tida, har de også vist at president Assads fryktede etterretningsapparat, mukhabarat, ikke har den stålkontrollen mange trodde.

GÅRSDAGENS ANGREP på den regimevennlige tv-sstasjone Al-Ikhbariya et par mil utenfor Damaskus er et klart eksempel på det. En væpnet gruppe hadde plassert bomber ved lokalene til tv-stasjonen før de nedkjempet sikkerhetsvaktene, drepte sju personer og tok med seg elleve gisler.

I MAI tok et bombeattentat i Damaskus livet av 55 personer. Den gang tok en al-Qaida-inspirert gruppe på seg ansvaret for terroraksjonen, og ga president Assads propagandamaskin ammunisjon til påstanden om at oppstanden i Syria er styrt av «terrorister».  Det som har skjedd i og rundt hovedstaden de to siste dagene, kan tyde på at dette er den syriske opprørsbevegelsens verk og ikke militante islamisters.

Taktikken synes klar: Ved hjelp slike aksjoner vil opprørerne vise den syriske befolkningen at president Assad er i ferd med å miste kontrollen over sitt land og at det er fåfengt å fortsette å støtte ham. Gjennom å gjennomføre stadig flere aksjoner og angrep i Damaskus, vil også Assad-regimet - i hvert fall på sikt - kunne forvitre innenfra, ikke bare politisk og militært, men også økonomisk. Det finns ikke en bedre måte å skremme selv den mest uredde turist fra å reise til Damaskus enn å gjennomføre aksjoner slik som den nær Hamadiyeh-basaren.

SPØRSMÅLET er hva som vil skje videre. Videoklippene av brennende biler ved Justispalasset i dag minnet sterkt om bilder vi har sett fra Bagdad de siste åra. Nå var det det rene anarki i irakiske hovedstaden de første åra etter USAs invasjon, men selv etter at en irakisk hær og politistyrke ble stablet på beina, har det vært en lang rekke selvmords- og bilbombeaksjoner i Bagdad, seinest i det siste, hvor slikt nesten har vært en dagligdags affære.

NÅ HAR Assad et militær- og etterretningsapparat som har fungert i flere tiår, men Damaskus kan oppleve å gå den andre veien enn Bagdad, fra full kontroll og mot anarki.

Det er helt tydelig at de syriske opprørerne har klart å etablere seg i deler av hovedstaden uten å bli oppdaget, og akter de å starte en bombekampanje i byen, kan de være i stand til å gjennomføre den.

I LIBYA klarte diktatoren Muammar al-Kadhafi å beholde kontrollen over hovedstaden Tripoli - bortsett fra når det gjaldt NATOs luftangrep - nesten helt til det siste. Bashar Assads sikkerhetsstyrker synes på langt nær å ha den samme kontrollen.

OPPRØSSTYRKENE kan klare å svekke Assads makt ytterligere, men det avgjørende er hvordan vanlige syrere stiller seg til aksjoner som de som ble gjennomført i går og i dag. Ved hensynsløs vold som også rammer sivile, kan opprørerne støte folk fra seg og også miste internasjonal støtte. Det kan enten knuse dem, eller gjøre kampen mot president Assad mer langvarig og blodig.