OLJESKADD FUGL:  En tilgriset fugl ved et skip i lekkasjeområdet. FOTO: AP/SCANPIX.
OLJESKADD FUGL: En tilgriset fugl ved et skip i lekkasjeområdet. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

- Blir den verste oljekatastrofen noensinne

BP-sjefen ser ingen løsning i Mexico-golfen. Håper på ny stålhatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Toppsjefen i British Petroleum (BP), Tony Hayward, innrømmer nå at oljelekkasjen i Mexico-golfen kommer til å ende opp som den verste oljekatastrofen noensinne.
Foreløpig har det «bare» lekket ut ut en tredel av oljemengden som gikk i sjøen utenfor Alaska i 1989 fra tankeren «Exxon Valdez», men sjefen for verdens nest største oljeselskap ser ikke noen ende på utblåsningen av  råolje i havet utenfor den amerikanske sørkysten.
- Dette er det største og mest omfattende oljesølet noen gang i USAs historie og i olje- og gassindustrien generelt, sa BP-sjefen fra selskapets amerikanske hovedkvarter i Houston i Texas, ifølge nyhetsbyrået AP.

Anslagsvis 15 millioner liter råolje har flommet ut i Mexico-golfen siden brannen i boreriggen Deepwater Horizon startet 20. april, drøyt åtte kilometer utenfor kysten i Louisiana.
Det er mye igjen til de 40 millioner litrene som forurenset kysten utenfor Alaska for 21 år siden, men BP-sjefen innser at selskapet ikke har noen løsning i sikte etter at helgens forsøk på å tre en «stålhatt» over lekkasjen  ble mislykket.
Ny og mindre stålhattI går sa BP-ledelsen at selskapet skal gjøre et nytt forsøk på å plassere en «kork» i hullet innen 72 timer. Nå skal brønndreperne prøve med en mye mindre hatt, på størrelse med en tønne, 1,20 meter i diameter, 1,5 meter høy og to tonn tung.

Men det følger ingen garantier med dette nye forsøket på 1600 meters dyp heller.

 BYGGER MUR:   Helikopter bygger opp en mur med sandsekker. FOTO: AP/SCANPIX.
BYGGER MUR: Helikopter bygger opp en mur med sandsekker. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Mandag forsøkte BP å sprøyte inn kjemikalier i oljebrønnen fra en fjernstyrt ubåt, for å tynne ut råoljen. Men ingen vet foreløpig om det har hatt noen effekt.

Redningsmannskapene forsøkte også med kjemikalieslipp fra fly for å få løst opp oljen som dupper i havoverflaten og truer fisket og fuglelivet.

 TILGRISET:  Slik blir du seende ut hvis du dypper hendene i vannoverflaten i store områder av Mexico-golfen. FOTO: AP/SCANPIX.
TILGRISET: Slik blir du seende ut hvis du dypper hendene i vannoverflaten i store områder av Mexico-golfen. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Med helikoptre prøvde BP i går også å bygge inne de mest truede fuglereservatene med ett tonn tunge sandsekker.
To milliarderBP-sjefen Tony Hayward opplyste i går at oljekatastrofen så langt har kostet selskapet 350 millioner kroner - over to milliarder kroner - i reine penger.
I tillegg har BP-aksjene falt med 15  prosent siden eksplosjonen og brannen, som kostet 11 menneskeliv.

 I TRØBBEL:  BP-sjefen Tony Hayward innser at oljelekkasjen i Mexico-golfen blir tidenes verste. FOTO: AP/SCANPIX.
I TRØBBEL: BP-sjefen Tony Hayward innser at oljelekkasjen i Mexico-golfen blir tidenes verste. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer