«Blir det levelig på jorda i 2060?»

Lederen i Naturvernforbundet svarte om klimaendringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble FNs tredje store klimarapport lagt fram i Paris. I dag stilte leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken på nettmøte hos Dagbladet.no.

En leser skrev:

«Jeg er en mann på 38 år, har to barn på 1 år og 6 år, hvordan vil disse to få det i år 2060, er det levelig på jorden? Hva med alle land som ligger like over havoverflaten, hvor skal disse menneskene gjøre av seg når havet stiger så drastisk??

Og Lars svarte:

«Ja, jeg tror det er levelig på jorden i 2060, men det forutsetter at vi reduserer utslippene kraftig i årene fremover.

Før jul forsvant det en øy i Stillehavet, denne hadde det tidligere bodd 10.000 mennesker på. Store deler av Bangladesh forventes å bli oversvømt om vi ikke reduserer utslippene kraftig. Mange mennesker vil bli drevet på flukt pga endringene i været. Opp mot 200 mill anslås det av endel.»

Les flere av svarene i nettmøtet nedenfor.

Til Dagbladet.no sier Lars Haltbrekken:

- Dette er en skremmende rapport som slår fast med sikkerhet at mennesket er i ferd med å endre klimaet. De siste femti år har vi i betydelig grad bidratt til endringer i klimaet.

 ARKTIS SMELTER: Og det fortere enn noen gang, viser FNs klimarapport som kom i dag. Foto: SCANPIX
ARKTIS SMELTER: Og det fortere enn noen gang, viser FNs klimarapport som kom i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener denne rapporten bør åpne alles øyne.

- Nå må det bli helt slutt på å diskutere om klimaendringene eksisterer. De som hevder det melder seg helt ut av samfiunnet, mener Lars Haltbrekken.

- Hva kan vi gjøre med det?

-
Det må være et mål for EU og Norge å få til en avtale som gjør at ikke temperaturene øker med mer enn to grader celsius. De rike landene må redusere sine utslilpp med minst 30 prosent innen år 2020. Og hele verden må halvere sine utslipp innen 2050, sier Haltbrekken.

- EN ØYEÅPNER: Det mener Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, om FNs klimarapport.