Utvalg foreslår store endringer i norsk fiskeripolitikk

- Blir det sånn, kan fiskeribaronene bare sprette champagnen

«Ingen» er fornøyd med endringene som foreslås i norsk fiskeripolitikk. 

KORTSLUTNING: Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, jubler ikke mer enn sånn passe. Han mener forslaget ikke er tøft nok mot trålerne. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KORTSLUTNING: Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, jubler ikke mer enn sånn passe. Han mener forslaget ikke er tøft nok mot trålerne. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et utvalg nedsatt av regjeringen, la i dag fram en rapport med forslag til store endringer i norsk fiskeripolitikk.

Utvalget vil nemlig fjerne hele pliktsystemet til industritrålerne, og overføre en viss andel av fiskekvotene til kystsamfunnene i Nord-Norge

Disse kvotene skal igjen auksjoneres bort til nordnorske sjømatindustribedrifter.

Inntektene fra kvotesalget skal ifølge forslaget fra pliktutvalget gå til nordnorske kyststamfunn.

Fiskeripolitisk talsmann Torgeir Knag Fylkesnes i SV roser ideen, men er kritisk til konklusjonen fra utvalget.

- Analysen deres om at pliktsystemet i dag er uthulet og rammer kystsamfunnene, er jeg enig i, men da kan ikke rederne stikke av med mesteparten av fisken. Utvalget har ikke vært ikke tøff nok, sier Fylkesnes til Dagbladet.

-Slipper unna

- Problemet er at de tar utgangspunkt i dagens feilslåtte system. Det gjør at trålerne nå stikker av med summasummarum 90 prosent av torskekvotene, mens ti prosent skal gå inn i et fond som skal auksjoneres bort til ulike industribedrifter i Nord-Norge. Vi mener såklart at det ikke burde vært ti prosent, men 100, det var jo hele intensjonen med systemet, sier SV-politikeren.

Pliktsystemet ble innført for å sikre fiskeindustrien i Nord-Norge jevn tilgang på råstoff, skape lønnsom industri og opprettholde sysselsetting og bosetting hele året.

SPENNENDE: Utvalget som i dag leverte sin rapport, bringer nye og friske ideer om norsk fiskeri.  Verken SV eller Havfisk ASA jubler av dem. Per Sandberg, fiskeriminister, sier regjeringen vil ta stilling til utvalgets rapport før jul. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPENNENDE: Utvalget som i dag leverte sin rapport, bringer nye og friske ideer om norsk fiskeri.  Verken SV eller Havfisk ASA jubler av dem. Per Sandberg, fiskeriminister, sier regjeringen vil ta stilling til utvalgets rapport før jul. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det innebar opprinnelig leveringsplikt til visse anlegg, bearbeidingsplikt av råstoff og en plikt til å opprettholde aktiviteten ved visse fiskeanlegg.

Problemet er at pliktene ikke har fungert etter intensjonen.

- Kan slippe sjampanjekorkene

Utvalget konkluderer ifølge NTB med at aktivitetsplikten - som tvinger noen få store aktører i industrifisket til å levere fisk til nordnorske lokalsamfunn - er den eneste som har noen økonomisk verdi.

Fakta om pliktsystemet

* På 1980- og 1990-tallet ble systemet med leveringsplikt for torsketrålere innført. Leveringsplikten innebar at torsketrålerne som var eid av fiskeindustrien ble pålagt å levere råstoff til sine anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff og sikre drift ved anleggene.

* Ved tildeling av trålkonsesjoner på 90-tallet ble det også innført en aktivitetsplikt for å hindre nedleggelse av anlegg som var omfattet av leveringsplikten.

* I 2003 ble leveringsplikten omgjort til en tilbudsplikt der det er nok å tilby fisken til industrien.

* Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.

* Et ekspertutvalg slår fast at systemet ikke fungerer, og foreslår nå å fjerne hele pliktsystemet.

(Kilde: Pliktutvalgets rapport om pliktsystemet)

(©NTB)

Selskapet Havfisk, som tidligere var eid av Kjell Inge Røkke, er det eneste selskapet som omfattes av aktivitetsplikten i dag.

Utvalget har ifølge NTB regnet på at aktivitetspliketn for Havfisk-trålerne utgjør 15-25 prosent av deres kvoter. Disse kvotene skal nå, hvis utvalgets forslag blir politikk, inndras fra Havfisk og gå til kvotebanken.

- Problemet er at man lar trålerne slippe unna med denne uthulingen, og taperen er kystbefolkningen. De kan bare slippe sjampanjekorkene på hovedkontorene sine rundt omkring hvis dette blir resultatet, sier Knag Fylkesnes.

Utvalget argumenterer for at Havfisk og det Havfisk-eide Norway Seafood vil vinne på ordningen siden de kan rasjonalisere driften.

- Stiv pris

Konsernsjef Webjørn Barstad i Havfisk ASA er imidlertid ikke fornøyd.

- Det er alltid positivt når du kan få nye impulser i en debatt som har gått i mange tiår, men slik jeg ser det reiser utvalgets forslag noen så tunge prinsippielle betenkeligheter at jeg stiller spørsmål ved om det er verdt det når det er ett selskap og fem kommuner som er berørt av det, sier Barstad til Dagbladet.

Han påpeker at utvalgets forslag rokker ved deltakerloven, ved at det foreslås at industriselskaper skal få auksjonere ut kvoter.

Dessuten rokker det ved trålstigen, altså kvotefordelingen mellom trål og kyst. Til sist synes han elementet med auksjon av kvoter ikke er noe for Norge.

- Det med statlig kvoteauksjon er betenkelig. Jeg vet bare av ett land som har det, og det er Russland; et land som vi vanligvis ikke ser på når det gjelder fiskeripolitikk, sier konsernsjefen.

Han legger ikke skjul på at det også vil få store konsekvenser for selskapet hvis kvotene deres inndras.

- Den kompensasjonen vi foreslås å yte for å bli kvitt aktivitetsplikten, er svært stiv, og inntreksandelen som foreslås er vesentlig høyere enn byrden vi har med aktivitetsplikten. Ettersom vi lever i et sivilisert samfunn, regner jeg med at vi får tilbud om en sånn byttehandel, og ikke et pålegg, sier Barstad til Dagbladet.

- Gleder meg

Utvalget ble nedsatt etter stortingsbehandlingen av Sjømatmelding tidligere i år.

Utvalgets rapport sendes nå på høring og fiskeriministeren lover å fremme sak for Stortinget før jul.

Han karakteriserer ekspertutvalgets rapport som «spennende», ifølge NTB.

- Vi må løse denne floken som har ridd både næringa og samfunnene i så lang tid. Jeg gleder meg til å ta fatt på dette arbeidet, sa Sandberg da han mottok rapporten onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer