KUMPANER: Joseph Kony (t.v.) og hans LRA antas nå å søke tilflukt hos Omar al-Bashir (t.h.) i Sudan. Det kan bety voldsom uro i regionen. Begge foto: Scanpix
KUMPANER: Joseph Kony (t.v.) og hans LRA antas nå å søke tilflukt hos Omar al-Bashir (t.h.) i Sudan. Det kan bety voldsom uro i regionen. Begge foto: ScanpixVis mer

Blir dette Afrikas dødeligste duo?

Joseph Konys LRA lar småbarn lemleste og voldta. Omar al-Bashir tilbyr dem en trygg havn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er den anerkjente menneskerettighets- gruppa The Enough Project som avslører at Herrens Motstandshær (på engelsk Lord's Resistance Army, forkortet LRA) har funnet en trygg havn hos al-Bashir.

Gruppa har observert en LRA-kontingent i det sørlige Darfur - et område som nå kontrolleres av al-Bashir.

Både al-Bashir og LRA-leder Joseph Kony er etterlyst for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

- Regimet i Khartoum har for en stor del basert sin krigføring på å støtte ulike militsgrupper. Det være seg Janjaweed-, Murahaliin- eller LRA-militsen. Ser du på hvordan regimet styrer landet sitt, er det ikke overraskende at de nå tilbyr LRA en trygg havn, sier Enough-talsmann John Prendergast.

Både Sudan og LRA hevder avsløringen er uten rot i virkeligheten.

Sudans FN-ambassadør Abdalmahmoud Abdalhaleem sier til Reuters at rapporten er fabrikkert løgn

- Denne selvoppnevnte Sudan-eksperten Prendergast kjemper et kappløp mot tiden, før fredstoget marsjerer mot sitt mål, sier Abdalhaleem.

AntagelserLRA-oberst Michael Anywar mener Enough-rapporten er nok et kapittel i en rekke løgner om militsgruppa.

- Dette er nok et ledd i en rekke antagelser og gjetninger om hvor LRA befinner seg, som vi tar avstand fra, sier oberst Anywar til AlertNet.

Justine Labeja, leder av LRAs fredsforhandlings- delegasjon, medgir at Sudan tidligere har støttet LRA.

UNIKT BILDE: Her er Joseph Kony avbildet med datteren Lacot og sønnen Opiyo, under fredssamtaler mellom LRA og kulturelle og religiøse ledere fra Uganda. Foto: Reuters/Scanpix
UNIKT BILDE: Her er Joseph Kony avbildet med datteren Lacot og sønnen Opiyo, under fredssamtaler mellom LRA og kulturelle og religiøse ledere fra Uganda. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Men den støtten tok slutt i 2002, hevder Labeja.

Anywar og Labeja representerer militsens politiske fløy.

Fikk hjelpLRA bisto regimet i Sudan i kampen mot SPLA-geriljaen i Sør-Sudan for snaue to tiår siden, etter å ha opparbeidet seg et makabert rykte i regionen.

Vekkes samarbeidet til live, kan det bety omfattende ustabilitet i regionen.

Militsen har siden 1987 kjempet en blodig kamp mot regjeringen i Uganda. Lenge terroriserte geriljaen de nordlige områdene i Uganda - ved grensa til Sudan - og gjorde området til et av Øst-Afrikas farligste.

Men gruppa er blitt drevet til stadig nye jaktmarker, og har søkt tilflukt i jungelen i Øst-Kongo, Den sentralafrikanske republikk og Sudan.

I oktober angrep LRA en flyktningeleir i Sør-Sudan og drepte fem mennesker, noe som underbygget frykten om at geriljaen nå var på vei for å ytterligere destabilisere situasjonen i Darfur.

MystiskFør nyttår ble det rapportert om flere LRA-raid i Øst-Kongo.

Geriljaen er beryktet for sin vilje og bevisst strategi om å rekruttere barnesoldater. Og Konys menn - og gutter - står ikke tilbake for RUF i Sierra Leone når det gjelder mutilasjon av sine ofre.

LRA oppgir å slåss for og etter Bibelens 10 bud, og ser på seg selv som en svært religiøs organisasjon - med den mystiske Joseph Kony som både militær og åndelig leder.

Hvor Kony er er et av Afrikas store, ubesvarte spørsmål.

ENDELØS KONFLIKT: Darfur-konflikten har pågått i årtier. Her prøver Noura Silaman (21) å ta seg av sin foreldreløse niese Intesar Iesa Eltaher (9 mnd.). 
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
ENDELØS KONFLIKT: Darfur-konflikten har pågått i årtier. Her prøver Noura Silaman (21) å ta seg av sin foreldreløse niese Intesar Iesa Eltaher (9 mnd.). Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer