NY LEDER: Jonas Gahr Støre er favoritt til å bli ny Ap-leder når Jens Stoltenberg blir Nato-sjef. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NY LEDER: Jonas Gahr Støre er favoritt til å bli ny Ap-leder når Jens Stoltenberg blir Nato-sjef. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Blir dette den nye Ap-ledelsen?

Slik kan Trond Giske bli nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre som leder, Helga Pedersen og Trond Giske som nestledere, Raymond Johansen som partisekretær og Anniken Huitfeldt som kvinnenettverkets leder.

Det kan bli den nye partiledelsen etter Jens Stoltenberg.

To nestledere?
En modell med to nestledere, og en vedtektsendring som gjør Kvinnenettverkets leder til en del av partiledelsen, trekkes nå fram som løsning på lederkabalen i Arbeiderpartiet, særlig av dem som vil ha Trond Giske inn i partiledelsen.

Andre avviser problemstillingen som hypotetisk og usannsynlig. En kilde understreker at dersom Jens Stoltenberg gir seg som partileder, er det ny partileder som skal velges og ikke nødvendigvis resten av partiledelsen, som er valgt til 2015.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla mener imidlertid det er på tide å gi Giske plass i partiledelsen.

- Imponerende valgkamper - Trond Giske er i sin grunnholdning radikal, og han har gjort en imponerende jobb i Arbeiderpartiets valgkamper i Trøndelag. Han vil gjøre en fremragende jobb med å lede partiorganisasjonen, sa Valla til Klassekampen.

Overfor Dagbladet utdyper Valla:

- Trond har lang erfaring i partiet. Han har vært AUF-leder, statsråd i tre departementerer og særlig i næringsdepartementet fått god kontakt med fagbevegelsen.

- Kjenner partiet ut og inn Han har vært sentralstyremedlem i 20 år, og kjenner partiet ut og inn. Han er strategisk og kunnskapsrik, og har et stort nettverk. Det er viktig at ledelsen avspeiler og apellerer til ulike deler av partiet, sier Valla.

Hun mener det er udiskutabelt at Jonas Gahr Støre blir leder etter Stoltenberg. Men hun mener Giske må inn i partiledelsen.

- Jonas er en utmerket person. Jeg gikk selv inn for ham som utenriksminister i 2005, da mange var mot ham. Jonas vil ha nytte av Tronds bakgrunn og kompetanse, som er forskjellig fra hans, sier Valla.

Utvidet ledelse Hun mener modellen med to nestledere og Kvinnenettverket inn som en del av partiledelsen bør vurderes denne gangen.

NY NESTLEDER? Gerd-Liv Valla er blant dem som mener Trond Giske trengs i partiledelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NY NESTLEDER? Gerd-Liv Valla er blant dem som mener Trond Giske trengs i partiledelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dette var allerede på tale i 2002, sier Valla, som ledet valgkomiteen på landsmøtet da.

Hun mener Giske ville vært særlig aktuell som partisekretær.

Raymond til Oslo? - Dersom Raymond går til Oslo-politikken, ville Trond være perfekt, sier Valla

Giskes støttespillere i Sør-Trøndelag er like tydelige på at Giske må brukes i ledelsen.

- Det vil være vanskelig og uklokt å unngå å ha med Trond i partiledelsen. Han er særdeles karismatisk, har stor arbeidskapasitet, er en strateg og har stor gjennomføringsevne. Trond kan utfylle Jonas på best mulig måte, sier stortingsrepresentant Karianne Tung til Adresseavisen.

Stortingskollega fra Sør-Trøndelag, Jorodd Asphjell, skisserer følgende løsning for å ivareta kravene om kjønnsbalanse: Ledelsen utvides med en ekstra nestleder og leder av Kvinnenettverket.

Da vil man få tre menn og to kvinner i ledelsen. Det er også viktig at ulike landsdeler er representert, i alle fall kan ikke alle komme fra Oslo-området. Det kan utelukke Hadia Tajik i denne omgang, selv om hun er en populær kandidat som vil representere fornyelse.

Slik kan ledelsen se ut Dersom Raymond Johansen og Helga Pedersen ønsker å fortsette, vil den nye, utvidede ledelsen se slik ut:

Jonas Gahr Støre, Trond Giske, Helga Pedersen, Raymond Johansen og Anniken Huitfeldt.

Etter intervjuet med Adresseavisen har trønderne i Ap bestemt seg for å ligge lavt.

- I forståelse med flere har jeg ikke lyst til å kommentere dette mer nå. Vi har snakket sammen, og er blitt enige om at det ikke tjener partiet eller prosessen å fortsette spekulasjoner om partiledelsen nå, sier Asphjell til Dagbladet.

- Jonas trenger Trond Men Dagbladet har de siste dagene snakket med flere i Ap som tenker i samme baner.

AP-SEKRETÆR: Raymond Johansen fortsetter etter alt å dømme som partisekretær. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AP-SEKRETÆR: Raymond Johansen fortsetter etter alt å dømme som partisekretær. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jonas trenger Trond. Hvis man innkaller til ekstraordinært landsmøte og bare erstatter Jens med Jonas, vil man svekke partiet. Landsmøtet må velge en varig løsning. For å kompensere tapet av Jens må vi sette inn Trond. En slik ledelse vil bli samlende for partiet, sier en kilde.

Ap hadde to nestledere da Thorbjørn Jagland var leder, Hill-Marta Solberg og Jens Stoltenberg.

I 2002 la Gerd-Liv Valla, som leder av valgkomiteen, fram forslag om leder, partisekretær og to nestledere. Men landsmøtet satte valgkomiteens arbeid til side, og valgte bare én nestleder. Nå fører vakuumet etter Jens Stoltenberg til at forslag om to nestledere igjen lanseres.

- Lever med begge deler Tidligere Ap-sekretær og leder av kontrollkomiteen i Stortinget, Martin Kolberg, sier på generell basis:

- Partiet har levd med begge deler, både én og to nestledere. Nå har vi én nestleder, og det er en utmerket ordning, sier Kolberg.

Jonas Gahr Støre har gjort lynkarriere i Ap, og var som statsråd blant landets mest populære politikere. Han har imidlertid ikke vokst opp i partiorganisasjonen, slik Jens Stoltenberg og Trond Giske, og kjenner derfor ikke partiet så godt.

I flere år ble de sett på som rivaler i knivingen om Ap-tronen etter Jens.

Men i valgkampen i fjor sommer turnerte Støre og Giske sammen og framsto samkjørte.

Lagspill - Vi har lært av Ole Gunnar Solskjær at enkeltspillere scorer mål, men det er lag som vinner kamper, forklarte Giske.

- Når vi reiser sammen, dobler vi styrken i budskapet. Vi lærer av hverandre. Trond er veldig god på valgkamp, sa Støre.

De rødgrønne tapte valget i 2013. Nå er det 2017 som gjelder.

 FORTSETTER : Helga Pedersen fortsetter som nestleder dersom hun ønsker det.
FORTSETTER : Helga Pedersen fortsetter som nestleder dersom hun ønsker det. Vis mer
INN I LEDELSEN: Anniken Huitfeldt leder Kvinnenettverket i Ap. Dersom Ap velger Anniken Huitfeldt ankommer Oslo rådhus til utdelingen av Nobels fredspris tirsdag. Årets fredspris går til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INN I LEDELSEN: Anniken Huitfeldt leder Kvinnenettverket i Ap. Dersom Ap velger Anniken Huitfeldt ankommer Oslo rådhus til utdelingen av Nobels fredspris tirsdag. Årets fredspris går til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer