Blir dette den nye Taliban-lederen i Pakistan?

- Offentliggjøres etter fredagsbønnen.

KANDIDAT: Lederen for gruppen Fedayeen al-Islam, Hakimullah Mehsud, er en av dem som kan bli ny leder for pakistanske Taliban, etter at den tidligere toppen Baitullah Mehsud trolig ble drept på onsdag. Det ventes at navnet på den nye lederen offentliggjøres etter fredagsbønnen i dag. Foto: SCANPIX
KANDIDAT: Lederen for gruppen Fedayeen al-Islam, Hakimullah Mehsud, er en av dem som kan bli ny leder for pakistanske Taliban, etter at den tidligere toppen Baitullah Mehsud trolig ble drept på onsdag. Det ventes at navnet på den nye lederen offentliggjøres etter fredagsbønnen i dag. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Baitullah Mehsud, lederen for Taliban i Pakistan, ble drept i et amerikansk rakettangrep,bekrefter kilder i opprørsbevegelsen, melder NTB. Også Mehsuds kone og livvakt skal ha omkommet.

- Nå jobber vi med å velge etterfølgeren hans, sier kilden, som ikke vil navngis, til DPA.

Det er ventet at navnet på den neste Taliban-lederen vil kunngjøres etter fredagsbønnen, melder NTB. Blant de sterkeste kandidatene er lederen for gruppen Fedayeen al-Islam og talsmann for Taliban i Pakistan, Hakimullah Mehsud, som påtok seg ansvaret for Lahore-bombingen tidligere i år.

Taliban-tilbakeslag?
Tidligere sikkerhetssjef Mehmood Shah mener Mehsuds død vil være et stort tilbakeslag for Taliban i Pakistan.

- Han var mannen som organiserte Taliban. Han holdt dem samlet og frammet agendaen ved å tenke strategisk, sier Shah til Reuters.

Men sikkerhetsekspert Karin von Hippel ved Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington tviler på at lederskiftet vil føre til langvarige konsekvenser for terrorgruppen.

- Det som skjer er at en annen kommer inn og tar plassen ganske kjapt, sier von Hippel til Reuters.

- Ikke 100 prosent sikker
Angrepet mot Taliban-lederen, som fant sted på onsdag, ble utført med et ubemanna fly, en såkalt Predator-drone. Pakistanske tjenestemenn sier til Wall Street Journal (WSJ) at Mehsud sto på taket med sin kone da huset, som tilhørte svigerfar Malik Ikramuddin, ble rammet like over midnatt, lokal tid.

Amerikanske myndigheter nøler foreløpig med å erklære ham som død.

- Vi veit ikke det ikke 100 prosent sikkert ennå. Det virker som om pakistanerne er sikrere nå enn de har vært tidligere, sier en kilde til WSJ.

Amerikanske og pakistanske tjenestemenn sier det er håp om å sikre DNA-bevis for å få bekreftet at Mehsud virkelig er død, melder NTB.

- Det er stor grunn til å tro at Mehsud ble drept, men det kan ennå ikke bekreftes, sier en amerikansk tjenestemann sier til BBC.

Statsminister-drap
Baitullah Mehsud var en av Pakistans mest ettersøkte terrorister, og står anklaget for rekke større angrep - inkludert drapet på statsminister Benazir Bhutto i 2007.

- Dette vil være en stor seier både for USA og president Zardari. Det viser folket at Pakistan og USA slåss mot en felles fiende, sier en amerikansk tjenestemann til WSJ om angrepet.

Søndag utlyste Pakistan en dusør på 615 000 dollar for informasjon som kunne lede til at Taliban-lederen ble tatt til fange eller drept. USA har lenge hatt en dusør på 5 millioner dollar stående, ifølge NTB.

Pakistan har ligget i harde kamper mot Taliban nordøst i landet siden mai da en våpenhvile med de radikale islamistene brøt sammen.

Den pakistanske hæren opplyser at 1800 opprørere og vel 160 soldater har mistet livet i kampene, som har ført flere millioner på flukt.

-DREPT:: Baitullah Mehsud (35), lederen for pakistanske Taliban. Dette bildet er fra en av de sjeldne pressekonferansene han har hatt. Bildet er fra mai 2008. Foto: EPA/STR/SCANPIX
-DREPT:: Baitullah Mehsud (35), lederen for pakistanske Taliban. Dette bildet er fra en av de sjeldne pressekonferansene han har hatt. Bildet er fra mai 2008. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer
In this photo taken Tuesday, Aug. 4, 2009, Pakistani villagers look at a house belonging to supporters of Pakistani Taliban leader Baitullah Mehsud which was destroyed by authorities in Dera Ismail Khan, Pakistan.  (AP Photo/Ishtiaq Mehsud)
In this photo taken Tuesday, Aug. 4, 2009, Pakistani villagers look at a house belonging to supporters of Pakistani Taliban leader Baitullah Mehsud which was destroyed by authorities in Dera Ismail Khan, Pakistan. (AP Photo/Ishtiaq Mehsud) Vis mer