Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emmanuel Macron utnevner sine nærmeste:

Blir dette Macrons statsminister?

Édouard Phillippe (46) er heteste tipset til å bli Frankrikes nye statsminister. Navn offentliggjøres i dag.

MØTER JOURNALISTER: Borgermesteren i Le Havre Édouard Philippe (46) snakker med journalister i forrige uke. I dag kan han bli Frankrikes neste statsminister, er tipset som svirrer. Foto: Charly Triballeau / Afp / Scanpix  
MØTER JOURNALISTER: Borgermesteren i Le Havre Édouard Philippe (46) snakker med journalister i forrige uke. I dag kan han bli Frankrikes neste statsminister, er tipset som svirrer. Foto: Charly Triballeau / Afp / Scanpix   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal Frankrikes nyinnsatte åttende president, Emmanuel Macron, offentliggjøre hvem han vil ha som statsminister. I morgen, tirsdag, vil han utnevne resten av regjeringen, ifølge Le Monde.

To mikrofoner er allerede satt på plass, for at Macron og hans statsminister skal presentere seg sjøl. Le Figaro mener Édouard Philippe, 46 år gammel borgermester i Le Havre, er heteste kandidat.

Like før helga sier Christian Lequesne, professor i statsvitenskap ved prestisjeuniversitetet SciencesPo at republikaneren Philippe er hans heteste kandidat til å bli Macrons statsminister. Fordi:

Samlende figur

- Philippe har vært en nær rådgiver for Juppé og er en mye mer samlende figur internt hos Republikanerne enn mange andre. Han og Macron deler mange av de samme idéene, og jeg har tro på at Frankrikes nye statsminister kan bli ham, sier Lequesne til Dagbladet.

Philippe er født i den franske byen Rouen, har studert ved SciencesPo og gått på administrasjonsskolen l'ENA, akkurat som president Macron.

Han er politisk i sentrum hos republikanerne, og er nær til tidligere statsminister og republikaner Alain Juppé.

- Ikke en fornyer

Philippe blir omtalt som en mann som vil reformere det franske politiske systemet, akkurat som Macron, ifølge Le Figaro, som har en profil på ham i dag:

«Han er en typisk politiker, og ikke en fornyer», skriver Le Figaro. Emmanuel Macron har gått hardt ut og sagt at han er imot et politisk system som ikke har klart å modernisere seg. Om Macron vil klare å endre politikken, vil vise seg i tida som kommer.

Møter Trump

Så fort utnevnelsen av Frankrikes statminister er klar, skal Macron videre til møte med Tysklands Angela Merkel.

Det blir mange møter med statsledere verden over i tida som kommer for den nye, franske presidenten.

25. mai møter han USAs Donald Trump i Brussel til en lang lunsj, der de skal «sammenligne sine meninger», melder en amerikansk talsmann til AFP i går kveld, ifølge Le Figaro.

En talsperson i Det hvite hus skal ifølge Le Figaro ha foretrukket at ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen ble president i Frankrike. «M. Trump er svært imponert over M. Macron», understreker Det hvite hus-talsmannen og fortsetter:

Selv om de to ikke nødvendigvis deler samme ideer, er de begge «outsidere, som utfordrer den tradisjonelle politikken».